Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel jmenoval předsedu Ústavního soudu: Rychetského střídá Baxa, do vedení se vrací žena

Aktualizováno -
4. srpna 2023
18:19
Autor: ČTK, Mii - 
4. srpna 2023
06:55

Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě nového předsedu Ústavního soudu (ÚS). Končícího Pavla Rychetského nahradil v čele brněnské instituce někdejší šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou Pavel jmenoval novou ústavní soudkyní a místopředsedkyní soudu. S Rychetským i jeho nástupcem se Pavel plánuje setkat při své pondělní návštěvě Brna.

„Není pochyb o tom, že ústavní soud je základním kamenem našeho ústavního pořádku,“ uvedl Pavel. „Ústavní soud se dlouhodobě těší vysoké autoritě, a to je dáno nejen tím, jaké rozhodnutí přijímá, ale jak je obhajuje,“ pokračoval prezident.

Baxu se rozhodl jmenovat předsedou Ústavního soudu proto, že je jedním z nejrespektovanějších právníků naší země. „Velkou roli hrálo to, jakým způsobem vybudoval a vedl Nejvyšší správní soud,“ řekl Pavel.

U Ronovské, která se stala novou soudkyní a rovnou i místopředsedkyní, zase ocenil její široké rozkročení a energii, byť Ronovská pochází z akademického prostředí. Prezident už dříve  řekl, že chce, aby Ústavní soud byl genderově vyváženější.

Pavel poděkoval končícímu šéfovi ÚS Rychetskému. Jeho profesní i osobnostní kvality významně ovlivnily celý soud, byl jeho nejviditelnější tváří, řekl.

Rychetský v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že Baxa podle něj bude skvělým nástupcem. „Myslím, že Josef Baxa v roli člověka, který dokáže stmelit kolektiv a současně uchovat rozdílnost názorů, diskusi a diskurz, bude na svém místě,“ poznamenal.

Blažek nechce „třetí komoru“ parlamentu

Premiér Petr Fiala (ODS) věří, že Ústavní soud bude pod vedením Baxy garancí ústavnosti a bude chránit základní práva a svobody. „V pondělí vyprší mandát předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Děkuji mu za dlouhodobou práci pro justici i pro Českou republiku,“ uvedl Fiala. „Novému předsedovi Josefu Baxovi přeji vše dobré v nové funkci a těším se na spolupráci,“ dodal.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) bylo Baxovo jmenování předsedou ÚS očekávatelné. Novému šéfovi soudu poblahopřál. „A doufám, že v průběhu výkonu mandátu naplní, co avizoval mj. v Senátu, totiž, že se z Ústavního soudu nestane aktivistický tvůrce práva, tedy jakási nelegitimní 'třetí komora' Parlamentu ČR,“ poznamenal ministr.

Video  Jmenování ústavních soudců  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) věří tomu, že Rychetského hlas nezmizí z veřejného prostoru. ÚS se podle ní po dlouhá léta těší vysoké důvěře občanů, na čemž má podle ní končící šéf soudu zásluhu. „Josefu Baxovi a Kateřině Ronovské přeji mnoho sil při vedení zásadní demokratické instituce České republiky,“ dodala.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) snad neexistuje důležitější úkol než ochrana ústavnosti, o kterou dbá ÚS. „Josef Baxa je nepochybně důstojným nástupcem Pavla Rychetského v čele téhle instituce. Jemu i Kateřině Ronovské ke jmenování gratuluji. Pavlu Rychetskému chci za dvacetiletou službu v čele ÚS poděkovat,“ uvedl.

Šéf pirátského poslaneckého klubu a místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Jakub Michálek (Piráti) považuje Baxovu volbu za šťastnou. „Uznání má jak ve správním soudnictví, tak v justiční politice. Věřím, že se mu podaří vést Ústavní soud tak dobře jako NSS. A náš Ústavní soud bude i nadále patřit mezi respektované evropské instituce a hlavně hájit práva občanů, kterým se spravedlnosti nedostalo u obecných soudů,“ poznamenal.

Předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová věří tomu, že ÚS bude mít s Baxou v čele nejen profesně respektovanou, ale hlavně nepodjatou a nestrannou osobnost. Rychetského často kritizoval předseda ANO a expremiér Andrej Babiš zejména v souvislosti se zrušením části volebního zákona.

Baxa chce lidem srozumitelnější instituci

Baxa po svém dnešním jmenování uvedl, že jeho rolí bude „sladit orchestr“ dosavadních a nově příchozích kolegů. Chce, aby instituce byla srozumitelnější lidem a „uživatelsky přívětivější“.

Baxa vzkázal, že by rád navázal na svého končícího předchůdce Rychetského, který podle něj nastavil velmi vysokou laťku. „Ústavní soud mi připomíná loď, která pluje a mění posádku během plavby a po 20 letech i kapitána,“ řekl s tím, že on a jeho místopředsedové musí zajistit, aby se tato loď nepotopila, aby neztratila kurz a aby ještě více posílila vysokou důvěru veřejnosti, kterou má. ÚS podle něj zároveň musí naplňovat svou roli a zároveň ji nesmí přešlapovat a míchat se do role jiných ústavních institucí. „Prostě aby na Ústavní soud bylo spolehnutí a aby všichni mohli klidně spát,“ shrnul.

Baxa připomněl, že je u ÚS teprve „dva měsíce i s cestou“. „Rozhodně nejsem tak pyšný, abych řekl, že mám v šuplíku nějaký plán na přestavbu Ústavního soudu. Budu se muset seznámit s chodem a s organizací, s dosavadními kolegy, novými kolegy,“ vypočítal.

O tom, že ho jmenuje předsedou, se prezident podle Baxy rozhodl „až v posledních dnech nebo týdnech a po zralé úvaze“. „Do tak vysokých funkcí by měli být lidé vybíráni, neměli by se o ně ucházet. Za sebe můžu říct naprosto poctivě, že o tuto funkci jsem se nijak neucházel, nesháněl jsem nikde podporu. Nějaké kuloáry nebo leštění klik se nekonalo,“ poznamenal.

V porovnání s Rychetským, který byl dlouhá léta tváří ÚS, se Baxa plánuje držet více zpátky. „Každý další předseda Ústavního soudu - mě nevyjímaje - bude muset svou roli pojmout trochu civilněji. Možná nebudu pronášet tak silné výroky,“ zmínil. „Uvědomuji si, že být předsedou Ústavního soudu znamená ještě větší zámek na pusu a prostě o určitých věcech buď vůbec nemluvit, nebo nemluvit do doby, než jsou třeba rozhodnuty,“ dodal.

Kdo jsou Baxa a Ronovská

  • Baxa je ústavním soudcem takřka přesně dva měsíce. V justici působí od roku 1984, mezi roky 1998 a 2002 byl také prvním náměstkem ministrů spravedlnosti Otakara Motejla, Jaroslava Bureše a Pavla Rychetského. Podílel se mimo jiné na přípravě a prosazení velké novely trestního řádu i na tvorbě nového institucionálního a procesního rámce správního soudnictví.
  • Předsedou tehdy nově zřízeného Nejvyššího správního soudu Baxu v lednu 2003 jmenoval prezident Václav Havel, ve funkci byl 15 let, poté se stal předsedou jednoho ze senátů NSS.

  • Ronovská je vedoucí katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, která ji letos v dubnu doporučila na ústavní soudkyni. Od loňského září též zasedá ve vládní Radě pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Ronovská spolupracuje s řadou českých nadací a dalších organizací neziskové sféry.

Na jmenování čekají Křesťanová a Fremr

V patnáctičlenném týmu ústavních soudců bylo dosud volné místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož desetileté funkční období skončilo 4. června. V srpnu končí mandát Rychetskému a Ludvíku Davidovi. Prezident Pavel bude muset letos předložit ještě jednoho kandidáta na ústavního soudce vzhledem k tomu, že 26. listopadu skončí mandát Radovana Suchánka. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, opakování mandátu ústava nezakazuje.

Senát zatím novému prezidentovi schválil všech šest jeho nominantů. V červnu tak Pavel mohl doplnit personálně oslabený ÚS o Baxu, někdejší prezidentku Soudcovské unie Danielu Zemanovou a ústavního právníka Jana Wintra. Na jmenování čeká místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová a bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr.

Ludmila Micikova ( 6. srpna 2023 07:30 )

Premiér Fiala se dostal do defenzivy, US vcele s p. Baxou bude silné nezávislá instituce. Zatím lavirovani vlády vycházelo, ale poškozování českých zájmů je touto vládou evidentní. To může mít zavazne důsledky pro Fialou vládu.

roxin ( 5. srpna 2023 13:26 )

Ale řekla, řekla hafane v 7.24 jen teď aby to nevypadalo že TY (KRÁSNÁ ČEŠTINA) něco nevíš tak to OPĚT OBRACÍŠ ABYS NEBYL ZA TUPCE TY ALE JINÝ, stejně jako vždy. Tentokrát ti něco nevyšlo ani to neokecáš a tu češtinu už raději nevzpomínej, nedělej ji ostudu a nechej ostatní ať píšou jak chtějí s chybami nebo bez nich.

JaNat ( 5. srpna 2023 11:57 )

Kdepak, slintáte vy, propavlovci. Bohužel snaha z něho udělat prezidenta století se vám nedaří.

JaNat ( 5. srpna 2023 11:54 )

Hoflíčku, tak to jsi slepý.

JaNat ( 5. srpna 2023 11:51 )

*jsou lepšími herci....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa