Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jednání Fialovy vlády: Rozhodne o přidání peněz na školství a chce zavést registr lobbistů

Aktualizováno -
24. ledna 2024
18:40
Autor: ČTK - 
24. ledna 2024
09:33

Stanovit transparentní pravidla pro lobbování a omezit hrozby korupce, střetu zájmů nebo klientelismu má za cíl zákon o lobbování, který na dnešním zasedání projednávla vláda. Projednávání zákona o lobbingu, nakonec kabinet přerušil. Vrátí se k němu za dva týdny, uvedl premiér Fiala. Ministři se dostali i k předpisu, podle kterého má být nově Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zřízený přímo zákonem. Zasedání kabinetu se uskutečnilo tentokrát kvůli jednání poslanců ve Sněmovně.

Kabinet dnes přerušil projednávání zákona o lobbingu, který má stanovit transparentní pravidla pro lobbování a omezit hrozby korupce, střetu zájmů nebo klientelismu. Vláda se k projednávání vrátí za dva týdny, řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Proti aktuálnímu znění předlohy mají některé výhrady Piráti, mezi lobbisty by měla podle nich zařadit i například asistenty zákonodárců.

Předpis má zavést registry pro evidenci lobbistů i lobbovaných. Lobbisté také budou mít povinnost svou činnost ohlásit ministerstvu spravedlnosti. Zákon by měl začít platit od druhé poloviny roku 2025. Fiala po zasedání vlády řekl, že kabinet projednávání přerušil, aby měl na diskusi víc času a mohli se zúčastnit všichni ministři, kteří o to měli zájem. „Budeme se tím zabývat za dva týdny,“ dodal. Na schůzi chyběli dnes někteří ministři, kteří se v Brně účastnili vyhlášení rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení zkrácené valorizace penzí, další museli do Senátu.

Lobbování označuje návrh za legitimní součást demokratického procesu, pro kterou však aktuálně nejsou nastavena pravidla, což se odráží i na negativním vnímání lobbování. O zavedení zákonných pravidel se v Česku dlouhodobě diskutuje, v minulém volebním období Sněmovna vládní návrh schválit nestihla. Přijetí regulace lobbingu do poloviny roku 2025 je podmínkou pro vyplacení peněz z Národního plánu obnovy.

Návrh definuje podle ministerstva lobbování, lobbisty a lobbované tak, aby zahrnul co nejširší okruh osob, které na centrální úrovni ovlivňují nejen přípravu, projednávání nebo schvalování právních předpisů, ale například i opatření správních úřadů. Hlavním nástrojem regulace má být zavedení registru.

Piráti před zasedáním kabinetu uvedli, že zákon má některé nedostatky. Vadí jim, že nedopadá na prezidenta či asistenty poslanců a senátorů, ale také neobsahuje adekvátní sankce za porušení pravidel. Za lobbing by také nebyla považovaná činnost ve prospěch polostátních firem, například ČEZ, uvedla strana v tiskové zprávě.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) před zasedáním kabinetu řekl, že aktuální podoba návrhu je výsledkem složitých koaličních jednání. „O některých bodech se asi bude hlasovat, ale není to nic dramatického,“ řekl. Za podstatné považuje samotné schválení předpisu. Nevylučuje některé změny na vládě nebo ve Sněmovně. „Upřímně řečeno, jestli tam budou asistenti, je pro mě marginálie,“ konstatoval. Prezidenta by do předpisu nezařazoval, ale „nebesa nespadnou“, pokud by v zákoně figuroval, uvedl Blažek.

Ministr pro legislativu a šéf Legislativní rady vlády (LRV) Michal Šalomoun (Piráti) uvedl, že nedostatky v předpisu odhalily LRV i Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí. „Chybí mimo jiné procentuální výpočet sankcí za porušení zákona - černý lobbing. Budu se pokoušet na vládě reflektovat tyto nedostatky a zapracovat doporučení LRV a rady pro koordinaci boje s korupcí,“ uvedl.

Výstrahy výsostným právem ČHMÚ

Vláda dnes schválila návrh zákona o Českém hydrometeorologickém ústavu (ČHMÚ). Podle předkladatelů má zákon umožnit co možná nejvyšší míru digitalizace výstupů z činností hydrometeorologické služby tak, aby byly dostupné v reálném čase. O schválení návrhu informoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vláda podle něj zákonem pokračuje v trendu modernizace veřejné správy.

„Otázka výstrah je výsostným právem meteorologické služby,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády Hladík ke sporu, který mezi části odborné veřejnosti návrh vzbudil. Další využití dat, jejich prezentace či výklad má patřit volnému trhu, doplnil.

Aktuálně má ČHMÚ právní status příspěvkové organizace spadající pod působnost ministerstva životního prostředí. Nutnost přípravy právní úpravy zabezpečení hydrometeorologické služby a služeb v oblasti kvality ovzduší plyne podle důvodové zprávy i ze závěrů Bezpečnostní rady státu z roku 2012.

Předloha také vymezuje hydrometeorologickou službu jako celek, tedy jako službu vykonávanou prostřednictvím uvedených činností ČHMÚ a resortních meteorologických služeb, jejich vztah a spolupráci obou složek.

Zákonem bude nově zřízena Národní databáze hydrometeorologických údajů a produktů, k datům v ní by se měl každý dostat skrze webovou aplikaci. Údaje zjištěné a vytvořené v působnosti ministerstva obrany pak budou moct být v databázi zveřejněné pouze po souhlasu resortu.

Vznike Státní investiční a rozvojová společnost

Vláda dnes také schválila vytvoření Státní investiční a rozvojové společnosti (SIRS). Společnost bude mít na starosti přípravu vhodných ploch pro umístění významných zahraničních investic, řekl po jednání kabinetu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj nedostatek připravených lokalit komplikuje jednání s investory o uskutečnění jejich záměru v Česku.

Připravená lokalita bývá podle Síkely jedním z hlavních požadavků zahraničních investorů, když si vybírají mezi jednotlivými státy, protože to přímo ovlivňuje rychlost provedení investice. „Česká republika nyní nedisponuje dostatkem, nabídnout nemůže skoro žádnou, to nás znevýhodňuje proti okolním zemím,“ řekl.

Už před jednáním kabinetu Síkela podotkl, že SIRS by do budoucna měla zamezit podobné situaci jako při jednání o vytvoření továrny Volkswagenu na baterie do elektromobilů, kdy vytipované území nebylo pro investiční záměr připraveno. Problém je podle něj s nedostatkem vhodných dostatečně velkých pozemků, protože kvůli tomu je třeba jednat o vykupování dílčích podílů. Chybějící inženýrské sítě na vhodných pozemcích dál zpomalují realizaci investic, dodal.

SIRS se podle něj zaměří na revitalizaci nynějších brownfieldů pro budoucí investice. Lokality by měly vznikat především v bývalých uhelných regionech nebo ve strukturálně znevýhodněných oblastech.

Přilákání strategických zahraničních investic je podle Síkely zásadní s ohledem na technologickou transformaci, kterou svět i Evropa procházejí. „Pokud se na to nepřipravíme, příležitost promarníme a vyjdeme z transformace jako poražení,“ řekl.

Investiční pobídka pro firmu zabývající se elektromobilitou

Vláda dnes společnosti Vitesco Technologies Czech Republic schválila investiční pobídku za 528,6 milionu korun. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to dnes novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Peníze firma využije na rozšíření výroby.

Výrobu firma v Moravskoslezském kraji rozšíří o nové hi-tech produkty pro udržitelnou elektromobilitu. Jedná se například o pokročilé komponenty pro správu energie, palubní nabíječky, moduly pro rychlé nabíjení a jednotky pro rozvod energie ve vozidlech. Tyto technologie povedou k tomu, že budou vozidla energii využívat efektivněji, čímž se prodlouží jejich dojezd.

Vláda dnes také posuzovala investiční pobídku pro společnost Semperflex Optimit za 523,7 milionu korun, firmě Exyte Technology CZ za 123,6 milionu korun a Spel Manufacturing ve výši 38,4 milionu korun. Na konci loňského listopadu vláda schválila investiční pobídky za téměř 1,4 miliardy korun. Dostaly je firmy Onsemi, Lumax Industries Limited, PCE Paragon Solutions a Fielmann AG.

Vláda může nově projednávat jen takové investiční pobídky, které se budou týkat strategických projektů. Uvádí to novela zákona, která začala být účinná letos 13. ledna. Výjimku mají investice v regionech s vyšší nezaměstnaností. Novela má podle ministerstva průmyslu a obchodu získat nejpřínosnější investice, posílit ekonomickou odolnost ČR a proces pobídek zjednodušit a odpolitizovat. Pobídku pro společnost Vitesco Technologies Czech Republic vláda posuzovala ještě podle staré úpravy, řekl Síkela.

Nejčastější formou investiční pobídky je v Česku sleva na dani z příjmu po dobu maximálně deseti zdaňovacích období. Investorům je nabízena také finanční podpora na tvorbu pracovních míst, rekvalifikaci a školení nových zaměstnanců či osvobození od daně z nemovitých věcí po dobu pěti let.

Navýší se rozpočet MŠMT?

O případném navýšení rozpočtu ministerstva školství se bude v příštích dnech ještě jednat. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle dřívějšího vyjádření ministra Mikuláše Beka (STAN) má být jasno na začátku února. Fiala s Bekem také v úterý jednali s rektorkou Univerzity Karlovy Milenou Králíčkovou, podle premiéra se diskuse vedla o konkrétních záležitostech i s ohledem na finanční prostředky.

Z tragické události z 21. prosince, kdy student na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zastřelil 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 lidí zranil, vyplývají podle Fialy určité požadavky na posílení bezpečnosti na školách.

Bek minulý týden po setkání s odbory uvedl, že jeho resort dostane slíbené čtyři miliardy korun, o další sumě se jedná. Ministr dodal, že vládní koalice povede debatu o případném navýšení sumy peněz i pro další ministerstva. Zmínil vnitro či kulturu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před více než týdnem uvedl, že na bezpečnostní opatření, která budou zahrnovat nejen opatření na vysokých školách, ale například i vybavení policistů a hasičů, budou potřeba zhruba tři miliardy korun. Tento požadavek chce předložit Bezpečnostní radě státu na jednání 31. ledna.

Úterní jednání s rektorkou Univerzity Karlovy mělo podle Fialy smysl mimo jiné proto, aby premiér vyjádřil solidaritu a zájem vlády dále pomáhat se všemi následky. „Také jsme se bavili o konkrétních věcech i o tom, co je potřeba udělat v rámci finančních prostředků,“ poznamenal.

Ministerstvo školství podle něj po dohodě s vysokými školami a dalšími institucemi operativně uvolňuje některé peníze a pravidla pro jejich využívání, aby je školy mohly zužitkovat pro bezpečnostní opatření. „O otázkách, které se týkají finančních prostředků pro letošní rok, se ještě budeme v příštích dnech bavit,“ dodal Fiala.

Video  Fiala v Blesku o hádce s Babišem: Útok na manželku Stanjury? Rána pod pás a zbabělost  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

MADONNA ( 25. ledna 2024 04:31 )

Ať, už táhne celej Fiala i s jeho pakáží podat demisi, to by byl jejich nejlepší tah!

MADONNA ( 25. ledna 2024 04:29 )

elIaella ( 24. ledna 2024 20:42 )

Klaus nepekl s Burešem a Zeman z poloviny.

elIaella ( 24. ledna 2024 20:09 )

1 třída má minimum žáků, jsou jiné časy. Kantorů jako maku.

elIaella ( 24. ledna 2024 20:08 )

To je sice chvályhodné, ale než se opozice doobstruuje, tak to si ještě počkáme a vyhází se plno peněz za PS dny než Schill-velitelka zavelí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa