Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

CELÝ ZÁZNAM: Fiala v Blesku o důchodech, atmosféře v koalici, hádkách s opozicí i euru

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. ledna 2024
13:30
Autor: simao, vja, amb - 
21. ledna 2024
05:00

Premiér Petr Fiala (ODS) byl opět hostem pořadu Blesku Ptám se, pane premiére - prvního dílu v roce 2024. Den po rozhodnutí Ústavního soudu, který posvětil loňské krácení valorizace penzí, mluvil o tom, o kolik si důchodci polepší. Znovu se omluvil za „zapomenutý“ milion v přiznání. Moderátor Jaroslav Šimáček se ho ptal také na boje s opozicí, které aktuálně zuří v Poslanecké sněmovně kvůli korespondenční volbě. Mluvilo se i o emotivních momentech kolem střelby na filozofické fakultě a debatě o euru.

První tématem bylo rozhodnutí Ústavního soudu o zkrácení valorizace penzí a to, o kolik důchodci dostanou letos přidáno. Rozhodnutí Ústavního soudu je podle premiéra Fialy důležité v několika směrech. „Jednak ÚS přijal naše argumenty a dal nám za pravdu v tom, že bylo skutečně třeba zasáhnout do toho valorizačního mechanismu, protože by způsobil nečekaný nárůst důchodů v takovém rozsahu, kdy by se již objevily problémy s dlouhodobou udržitelností důchodového účtu. Ukázalo se, že to, jak jsme postupovali, bylo rozumné,“ uvedl ve studiu Blesku.

Pokud jde o penzisty, nemusejí se dle Fialových slov obávat. „Za naší vlády průměrný nárůst důchodů byl okolo 5000 korun. Valorizace fungují. Zrovna, když jsem jel k vám do studia, tak jsem si četl článek z jednoho serveru, kde se píše, že čeští důchodci, pokud jde o jejich hmotné zajištění, patří mezi deset nejlépe zajištěných na světě. Moje vláda se skutečně velmi snaží o to, aby senioři měli důstojné podmínky,“ ujistil.

Rozsudek Ústavního soudu je dle premiéra důležitý i z hlediska mezigenerační solidarity. „Tak, jak byl ten valorizační mechanismus nastaven, tak to vedlo k příliš velkému nečekanému nárůstu. Kdybychom do toho nezasáhli, tak nepomůžeme lidem, kteří mají nejnižší důchody,“ vysvětlil.

Na seniory a nárůsty jejich penzí vláda prý nezapomíná. „Co se týká seniorů, to je skupina lidí, kteří si zaslouží za to, co celý život pro společnost dělali, i za to, že odváděli do sociálního systému peníze, aby měli důstojné podmínky pro život ve stáří,“ prohlásil premiér ve studiu Blesku.

„Zapomenutý“ milion

Pokud jde o Fialův nepřiznaný podíl v Podnikatelské družstevní záložně ve výši přibližně jednoho milionu korun, tvrdí premiér, že na něj nezapomněl. „Udělal jsem chybu, tu jsem přiznal a okamžitě ji napravil. Chybu udělá každý. Já nic nezatajil. Svoje peníze, které jsem měl na jednom účtu řádně zdaněné a vydělané, jsem převedl na jiný účet. Vše je to transparentní, bezhotovostní, v pořádku. Jedinou chybu, kterou jsem udělal, že v jednom formuláři jsem si neuvědomil, že mám uvést tuto částku, protože charakter bankovního ústavu, do kterého jsem to uložil, je družstvo, respektive záložna,“ vysvětlil.

Pokud se ukáže, že zmíněný přestupek je již promlčen, pokládá Fiala podle svých slov za čestné věnovat 50 000 korun na charitativní účely. „Očekávám, že to bude předmětem nějakého správního řízení. Pokud se ukáže, že je to promlčené, tak ta nejvyšší možná pokuta u tohoto typu přestupku je 50 000 korun. Dávám každý rok finanční prostředky na různé typy projektů charitativních nebo neziskových organizací. Pravděpodobně podle té struktury, jak to každý rok dávám, tak těch 50 000 rozdělím. Hodně se snažím třeba podporovat projekty, které se starají o seniory,“ přislíbil.

Expremiér a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš Fialu v reakci na jeho podíl v záložně vyzval k zveřejnění každoročního daňového přiznání. To se však dle svých slov Fiala nechystá provést. „To nic nevyřeší. Na rozdíl od Andreje Babiše všechny moje příjmy jsou z veřejných prostředků. Nepodnikám a nikdy jsem vlastně nepodnikal. Ty peníze by se ani v daňovém přiznání nevyskytly. Já udělal jinou věc, která si myslím, že je důležitá. Dal jsem médiím k nahlédnutí svoje výpisy z Komerční banky, které jasně ukazují, že jsem tam ty peníze poslal, a v které době, a že jsem si je zase vybral na stejný účet. To je to, co si myslím, že je pro veřejnost důležité a transparentní,“ hájil se předseda vlády.

Anketa

Jste pro přijetí eura?

ANO
NE

Video  Fiala ve vánočním projevu: To nejhorší máme za sebou! Přichází rok naděje  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 26. ledna 2024 15:37 )

No jo, a taky by mne zajímalo, kolik je pro politiky dost nebo málo....nehledě na jejich práci, protože to se ani prací nedá nazývat. 🙂

jajas ( 26. ledna 2024 15:35 )

On tomu fakt věří, že jeho vláda přidala důchodcům 5.000? Vždyť jeho vláda všem jenom bere.....no všem asi ne, žejo pánové, sobě si ztráty pojistili zvýšenými platy.... 😃

zdearo ( 26. ledna 2024 12:02 )

tak jednou budes nemocny ač jsi mladý nebo starý uz zitra mužes mít bolesti a rakovinu tak hodně štěstí a pak se teprve ozvi jaky dostanes důchod pokud ho stíhnes
ale vypadá to na bohatého

zdearo ( 26. ledna 2024 11:59 )

přečti si znovu příspěvek chudáku

zdearo ( 26. ledna 2024 11:50 )

jj tobě taky podle zásluh

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa