Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kalousek nebývale ostře v Hráčích: ODS úkoluje „Topku“ a ta je submisivním satelitem

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, vei - 
22. ledna 2024
05:00

Nejnovějším hostem pořadu Hráči byl exministr financí Miroslav Kalousek (62, TOP 09) – kontroverzní legenda české politické scény. A s „Topkou“, kterou kdysi spoluzakládal, si nebral vůbec servítky. Tvrdí, že nyní skáče tak, jak píská silnější koaliční partner, tedy ODS.

TOP 09, která letos v červnu oslaví 15 let, byla založena Kalouskem a Karlem Schwarzenbergem (†85) jako konzervativní pravicová strana. „My jsme zakládali tu stranu v roce 2009 v nějakých objektivních podmínkách a ty kulisy se dramaticky změnily, stejně jako ty výzvy. Za našich časů jsme si těžko uměli představit tak vážnou energetickou krizi, válku tisíc kilometrů od nás na východ. Tím si prošly všechny strany a je fakt, že se TOP 09 posunula mnohem více do liberálního středu a že paní předsedkyně mluví častěji o manželství pro všechny než o rozpočtové odpovědnosti,“ tvrdí Kalousek.

TOP 09 jako satelit ODS? 

Právě Markétě Pekarové Adamové (39, TOP 09) a zbytku současného vedení strany zazlívá třeba způsob, jakým byl on sám zamítnut coby kandidát v evropských volbách. A prý to bylo na objednávku ODS, která nechtěla na společné kandidátce někoho, kdo by mohl 'přeskákat' jejich lidi. „Asi došlo k nedorozumění. Krajské organizace se domnívaly, že když si v rámci koaliční dohody vyjednaly nějaká místa na té kandidátce, ty jednotlivé strany, tak je pak jejich obsazení věcí suverénního rozhodnutí těch stran. Já si neumím představit, že bych v čele jakékoliv strany souhlasil s tím, že někdo na místě vyjednaném pro tu stranu být nesmí, protože si to koaliční partner nepřeje. To už je za hranou běžné kooperace, to už je prostě satelitní submisivita,“ nebral si v Hráčích servítky.

Video  Miroslav Kalousek v Hráčích: Jaká byla jeho cesta do politiky  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Nová strana? Kalousek ji nevylučuje ani nepotvrdil

Pokud jde o spekulace o založení úplně nové strany, tak Kalousek zatím mlží. „Sice jsem nikdy nevyloučil návrat do politiky, ale také je dost možné, že se nikdy konat nebude. Mohu vám říct zatím jediné: v tomto roce budou troje volby a já nebudu kandidovat ani v jedněch z nich. Tečka,“ řekl v rozhovoru. Spekulace o tom, že stojí za projektem, který by se měl jmenovat SRO (Strana rozpočtové budoucnosti) prohlásil za vtip, kterého se dopustil na sociálních sítích a novináři ho vzali vážně. Jedním dechem však dodává, že je na »trhu« skoro tři čtvrtě milionu hlasů nespokojených voličů koalice SPOLU a že si pro ně někdo půjde.

Kalousek je mimo aktivní politiku od ledna roku 2021, kdy rezignoval na poslanecký mandát, aby uvolnil místo za řečnickým pultíkem pro někoho, kdo měl v úmyslu v dalších volbách kandidovat. Spekulovalo se, že jeho odchod byl »daní«, kterou byl ochoten zaplatit, aby mohla vzniknout úspěšná koalice SPOLU. Od té doby působí jako investiční manažer v soukromé sféře, anebo také jako místopředseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Video  Kalousek v Hráčích: Nebývale ostře kritizuje TOP 09, promluvil o návratu do politiky, o Schwarzenbergovi i nepravomocném trestu pro Feriho.  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Klikejte ve videu na témata, která vás zajímají nejvíc!

00:00 – 07:28 O případném návratu do politiky i Straně rozpočtové odpovědnosti. 

07:28 – 13:00 O tom, co by měla současná koalice dělat, aby v nadcházejících volbách neprohrálaBabišem.

13:00 – 17:00 O posunu TOP 09 na politickém spektru.

17:00 – 24:00 O tom, proč nebyl vybrán na evropskou kandidátku za TOP 09 a o vztahu s ODS a Petrem Fialou.

24:00 – 28:15 O autentických politických osobnostech a projevu Petra Pavla k nutnosti přijmout euro.

28:15 – 31:58 O fiasku ministerstva financí s výběrem tzv. windfall tax od bank.

31:58 – 38:46 O budoucnosti důchodů v rukou Ústavního soudu a o tom, kdy si sám Kalousek požádá o starobní penzi.

38:46 – 43:46 O odkazu Karla Schwarzenberga i o lsti, díky níž dostal ke společnému stolu Kalouska a Miloše Zemana.

43:46 – 45:46 O soudním sporu s Andrejem Babišem.

45:46 – 46:35 O tom, zda si Dominik Feri zaslouží trest a zda ho Kalousek lituje.

46:35 – 51:17 O zpřísňování zbraňové legislativy ve stínu tragédie na Univerzitě Karlově a o tom, jestli sám Kalousek chodí ozbrojen.

51:17 – 54:16 O výchově i o fackách od tatínka, za které je vděčný.

54:16 – 57:32 O začátcích v politice.

57:32 – 01:00:00 O bývalém prezidentovi Václavu Klausovi. Proč s ním v některých věcech nesouhlasí, ale proč si ho za jiné věci dodnes váží.

01:00:00 – 01:03:50 O tom, jestli navzdory všem skandálům hrál v politice vždy čistou hru.

Pořad Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk už druhým rokem přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín. Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli, Vera Renovica (38), si můžete vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz. A to vždy v pondělí (v případě svátků oznámíme posun). V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz!

Poslechnout si nás můžete také jako pocast a diskutovat o tématech také na sociální síti X.

Jirik-ta ( 22. ledna 2024 14:54 )

a tohle co je teď v parlamentu by už nikdy nemělo kandidovat a ihned složit mandát.

Jirik-ta ( 22. ledna 2024 14:53 )

👍

Jirik-ta ( 22. ledna 2024 14:53 )

👍 👍 👍 💘

Jirik-ta ( 22. ledna 2024 14:52 )

👍 👍 tohle co je teď v parlamentu by už nikdy nemělo kandidovat a ihned složit mandát.

Jirik-ta ( 22. ledna 2024 14:50 )

👍

Zobrazit celou diskusi