Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kdo po Čaputové? Matovič ohlásil kandidaturu pět minut před uplynutím lhůty

Autor: jmr - 
31. ledna 2024
12:48

Hnutí Slovensko, dříve známé jako Obyčajní Ludia, podalo pět minut před úterní půlnoční uzávěrkou podepsanou aplikaci svého kandidáta na prezidenta. Tím je překvapivě lídr hnutí Igor Matovič, průzkumy prohlašovaný za politika s nejmenší důvěrou občanů. Ten sám říká, že ve volbách nemá šanci ani dostat se do druhého kola. O situaci píše web Aktuality.sk.

„Nebojte se, nevidíte před sebou budoucího prezidenta,“ řekl Matovič na první tiskové konferenci po odevzdání podpisů poslanců. „Není to ani mou úlohou, ani mým snem. Země, která doslova trpí neláskou k pravdě, toho není reálně schopná.“ Zároveň vyvrátil, že by chtěl ve volbách někomu škodit, ale plánuje to kandidátům „okořenit.“

„Oni nás vůbec nepotřebují. Nepotřebují nás na náměstích, nepotřebují nás při různých jiných aktivitách opozice a tvrdí, že je bez nás opozice lepší. Já si myslím, že se spíš bojí pravdy a je jim nepříjemné ji poslouchat. Proto hrají tu hru, kterou s námi hrají i vládní strany, že nás úplně eliminují z diskuze.“ Podle Matoviče k tomuto vyřazení došlo také proto, že se „přiznal, že je heterosexuál, který miluje svou manželku.“  

Hnutí tvrdí, že na Slovensku již není demokracie a média ovládá pár bohatých. I proto se Matovič původně nechtěl o prezidentství ucházet, ale nakonec kandidaturu přijal. „Naši sympatizanti a voliči nám volají, že nemají koho volit,“ vysvětlil poslanec hnutí Michal Šipoš.

„Pokud bychom tuto kampaň nechali jen tak plynout, tak bychom na konci viděli podivný obraz. Viděli bychom jednoho Korčoka, jak s mafiány a dezoláty debatuje o tom, kdo má být ve skutečnosti prezidentem. Takže se takto hlásím do boje z druhého šiku. Chceme držet záda demokratickému kandidátovi a nejen tím, že vytvoříme koridor pravdě a budeme klást i nepříjemné, ale v každém případě adekvátní otázky,“ dodal Matovič.  

Hnutí Slovensko vyjádřilo podporu ještě jednomu kandidátovi a tím je historik Ústavu paměti národa Patrik Dubovský. Ten je kandidátem Křesťanské unie a strany Za lidi, se kterými hnutí Slovensko tvořilo v loňském září volební koalici.

Matovič se skutečně snažil vlastní kandidatuře vyhnout a v předchozích týdnech se naopak pokoušel k účasti ve volbách přemluvit žilinskou županku Eriku Jurinovou. V polovině ledna se pak Matovič vyjádřil, že jeho snahám „úspěšně odolává.“

Další alternativou byl bývalý ministr zdravotnictví Marek Krajčí. I ten vlastní kandidaturu odmítl, ale nyní zdůrazňuje důležitost nadcházejících voleb. Kampaň podle něj bude i o souboji proti snaze změnit trestní zákoník, a vydat tak „všeobecnou amnestii, která se dotkne obviněných zločinců obrovského rozsahu, celé chobotnice.“

Nejenže Matovič odevzdal svou podepsanou přihlášku na poslední chvíli, ale byl také sám přemluven na poslední chvíli. „Ještě včera touhle dobou jsem nevěděl, že budu kandidovat,“ podotkl na tiskové konferenci.

Celkem na post slovenského prezidenta kandiduje 11 lidí. Největším favoritem je předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini, který by měl svést hlavní volební souboj s bývalým ministrem zahraniči Ivanem Korčokem. Na třetím místě je pak v posledních průzkumech Štefan Harabin, který ve své kariéře zastával post ministra spravedlnosti a šéfa nejvyššího soudu. 

Ve volbách dále kandidují předseda Slovenské národní strany Andrej Danko, bývalý ministr zahraničí Ján Kubiš, zástupce maďarské menšiny Krisztián Forró či předseda krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Marian Kotleba. 

Video  Skandál a ostuda na Slovensku: Ostrá potyčka expremiéra s exministrem!  - Facebook - OLaNO (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)
Video se připravuje ...

Letnička Letná ( 1. února 2024 11:27 )

👎

w.mojko ( 1. února 2024 10:26 )

❤️‍ 👍

w.mojko ( 1. února 2024 10:26 )

Tomáš Brunclík netrepte hlúposti...keď do toho nevidíte, radšej nekomentujte. 👎 Čaputová je rovnaké zlo, ako Matovič. Hoci ona vystupuje kultivovane, v konečnom dôsledku sú oba tragédiou národa. Jedna poslušná služobníčka USA, druhý psychopat

DanY67 ( 1. února 2024 09:53 )

Probuvh .vždyť to je osoba placený Sorosem.Slovaci můžou být rádi že se jí zbavi

bleskovka ( 1. února 2024 08:10 )

Čaputová a agent Pávek jsou momentálně nejhorší prezidenti v celé EU.

Zobrazit celou diskusi