Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo nahradí Čaputovou? Zuby si brousí Pellegrini i Korčok, politolog hodnotí šance hradních adeptů

Autor: ver - 
15. ledna 2024
05:00

Slováci budou volit novou hlavu státu 23. března. Případné druhé kolo přímé volby proběhne o dva týdny později. Předseda parlamentu Peter Pellegrini je momentálně považován za favorita. Podle politologa z Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka ale prudce stoupají i šance opozičního kandidáta Ivana Korčoka. Jak Pellegrini, tak Korčok v posledních dnech vyslali jasné vzkazy svým voličům. První jmenovaný chce spolupracovat s vládou Roberta Fica a je přesvědčen, že prezident nemá být protiváhou vlády, Korčok naopak mluví o tom, že je nutné udržet ve slovenské politice rovnováhu. O víkendu pak oznámí kandidaturu i Andrej Danko.

Peter Pellegrini je šéfem strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD). Předseda slovenského parlamentu je v současné chvíli jedničkou předvolebních průzkumů.

„Prosazuji spolupráci tří nejvyšších ústavních činitelů, protože jsem přesvědčen, že tato země a hlavně lidé, kteří tu žijí, mají napětí a hádek dost. Je zajímavé, že v této souvislosti posloucháme slova o jakési rovnováze, a já se vám přiznám, že nevím, co tím kdo myslí, a nebo co to znamená, protože prezidentské volby nemají být o žádné rovnováze. Rovnováhu v politickém systému zabezpečují sami lidé v demokratických volbách,“ vzkazuje Pellegrini na facebooku.

Koaliční partner Roberta Fica je dle svých slov  přesvědčený, že prezident nemá a nesmí být protiváhou vlády, má vládě pomáhat a kárat ji, pokud se začne zpronevěřovat voličům, upozornil Pellegrini.

Jeho největším rivalem je podle dosavadních průzkumů exministr zahraničí Ivan Korčok, kterého podpořilo nejsilnější opoziční hnutí Progresivní Slovensko. Korčok již čelí předvolebním útokům Fica a jeho spojencům.

„Robert Fico označil předsedu Hlasu za kandidáta, který bude prezentovat suverénní politiku, a mě za ′sluhu a žoldáka, který by skočil z pátého patra, pokud by mi to rozkázal′,“ uvedl na facebooku. „Lež zaměňují s pravdou a výmysly s fakty. I proto potřebujeme rovnováhu. Potřebujeme, aby tato vláda neovládla prezidentský úřad. Když vláda lže nebo porušuje pravidla, prezident se musí umět slušně, ale rázně ozvat,“ vzkázal Korčok. Na Slovensku se schyluje k tvrdému střetu. Kdo má větší šance v něm uspět?

Politolog: Korčok chce pokračovat v linii Čaputové

„Ivan Korčok je kandidát, který v mnoha ohledech bude pokračovat v linii Zuzany Čaputové, pokud bude zvolen prezidentem,“ řekl Blesk Zprávám politilog Kopeček. „I když to podle průzkumů vypadá, že by Pellegrini mohl být hladce úspěšný, tak já si rozhodně nemyslím, že je jednoznačný vítěz, a Korčokova šance je podle mě poměrně velká,“ dodal. 

Současné slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové skončí pětiletý mandát v polovině června. Čaputová již v loňském roce avizovala, že další kandidaturu nechystá.

„Ona je opravdu v tuto chvíli opoziční prezidentka. Opoziční ve smyslu, že se rozhodně neshodne se stávající vládní koalicí,“ komentoval Kopeček. „A pokud by byl Korčok zvolen, tak je tu velká pravděpodobnost toho, že na Slovensku bude pokračovat opozičně působící prezident, což pro tuto vládní koalici samozřejmě není ideální,“ dodal. 

Fico: Není nad čím váhat

Prezidentská předvolební kampaň jednotlivých kandidátů ještě pořádně nezačala a ve vládní koalici již začíná být dusno. Největší rozbroje podle slovenských médií vyvolává šéf Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko. Národovci jsou juniorním koaličním partnerem ve vládě se Smerem premiéra Fica a Hlasem Petera Pellegriniho.

A ačkoliv při vzniku vlády po podzimních volbách počítali šéfové jednotlivých subjektů s nepsanou dohodou o tom, že vznik koalice znamená podporu Pellegriniho prezidentské kandidatury, už je vše jinak. Jen pár měsíců po sestavení vlády se Danko staví proti Pellegriniho kandidatuře a domáhá se účasti premiéra Fica v prezidentském klání.

Sám Fico přitom o kandidatuře neuvažuje a naopak vyjádřil svou podporu Pellegrinimu. „Není nad čím váhat, plně ho podpoříme,“ uvedl Fico pro TASR. Danko by ale jako hlavu státu viděl raději Fica. „Budu ho donekonečna vyzývat, aby kandidoval, protože u Pellegriniho hrozí voličská rozpolcenost,“ řekl Danko deníku SME. 

Kandiduje i Danko, který narazil do semaforu

Spory o prezidentskou kandidaturu, ve kterých už padlo i několik osobních útoků, mohou znamenat problém pro nedávno vzniklou vládu.

„Pro vztahy ve vládní koalici to rozhodně není dobrá zpráva. Ta koalice má poměrně těsnou většinu,“ vysvětlil Kopeček s tím, že si nemyslí, že by se vláda v nejbližších měsících rozpadla. „Ale pro Pellegriniho kandidaturu to není úplně pozitivní faktor,“ řekl Kopeček. 

Kandidaturu na post hlavy státu zvažoval i Andrej Danko. Předseda SNS nejprve oznámil, že začal sbírat 15 tisíc podpisů potřebných pro prezidentskou kandidaturu. Oficiálně svůj záměr kandidovat potvrdil o víkendu. „Pro Pellegriniho kandidaturu to ale není úplně zásadní, on má narozdíl od Danka skoro jistotu, že bude v druhém kole voleb,“ míní politolog.

Místopředseda slovenské sněmovny Danko přitom čelí posměchu rivala Korčoka za to, že narazil autem do semaforu a ujel. „Zaplatím samozřejmě jakoukoliv škodu. Já jsem poškodil semafor za 1500 euro, každý může mít dopravní nehodu, těch se děje x. Jsem připravený nést zodpovědnost, omlouvám se a upřímně toho lituji. Nedotknu se auta, dokud tato věc nebude vyšetřená,“ vzkazoval Danko.

Video  Zuzana Čaputová se ohlíží za rokem 2023: Video s Pavlem, Zelenským i z výjezdů  - Instagram - Zuzana Čaputová
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 16. ledna 2024 19:52 )

STRANA vpřed 👍

roxin ( 15. ledna 2024 13:00 )

A ještě by mě taky zajímalo co udělal náš soudruh agent pro ČR, kromě okradení důchodců a podpisů na zdražování??? Najdeš něco pozitivního nebo samé negativa???

naidka ( 15. ledna 2024 11:29 )

V tomto státě je někdo spokojený? Ani ty ne, jinak by nepsal takové oblbovací provokace. Ale v té poslední větě máš pravdu - nemá cenu tady diskutovat a číst o koblihách. Babiš je tvůj osobní problém, obsese a s tím se musíš vypořádat sám.

Uživatel_5650492 ( 15. ledna 2024 10:59 )

Zřejmě budeme ta menší část Čechů, kteří si chrání svobodu a demokracii a za žádnou cenu nechce, aby se vrátilo to co bylo za komunistů..... A to by s Babišem rozhodně bylo a s Ficem to maj na Slovensku. Maže med kolem huby vám všem a vy mu to žerete.... to že to pak nesplní, nebo je mu jedno, že nás všechny zadluží, hlavně aby jste ho volili, to je mu jedno. On ani vy to řešit nebudete... to budou řešit naše děti a vnoučata a to jim teda určitě nepřeju...A tady s váma věčně nespokojenýma nemá cenu diskutovat.
Marie M.

roxin ( 15. ledna 2024 10:08 )

Mě by to taky zajímalo co dobrého udělala pro lidi a když ty to vidíš je na tobě odpovědět. Odpovídáš jinde tak proč ne tady a teď???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa