Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Čaputová: Truchlíme s Českem, nepopsatelná bolest! Vánoční stromek zdobila s dětmi z onkologie

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
24. prosince 2023
13:38

Tři emotivní momenty sdílela slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. I nad Bratislavou se objevila černá vlajka na výraz smutku za oběti šíleného střelce z Prahy. A Čaputová vzkázala do Česka, že bolest po tragédii je nepopsatelná. Druhým silným momentem se pak stalo to, když za ní do prezidentského paláce dorazily děti z onkologie, aby jí pomohly ozdobit vánoční stromeček. Tím třetím pak byla přímo na Štědrý den návštěva nemocnice a sloužících zdravotníků a zdravotnického personálu.

Zuzana Čaputová sledovala děsivé zprávy z Prahy bedlivě. „Myslím na všechny nevinné oběti, na jejich příbuzné a přátele. Je mi neuvěřitelně líto, že k takové tragédii u našich sousedů došlo v předvečer Vánoc, svátků klidu a rodiny,“ vzkazovala přes sociální sítě Čaputová, která ujišťovala, že i v této těžké chvíli „stojíme při vás“.

V kontaktu byla slovenská prezidentka i se svým českým protějškem Petrem Pavlem. „Nabídla jsem mu i případnou pomoc, kdyby ji Česká republika potřebovala,“ uvedla Čaputová ve čtvrtek.

Slova o nepopsatelné bolesti

Během sobotního státního smutku v ČR pak Čaputová sdílela video, na kterém hradní stráž vztyčila nad Bratislavským hradem černou vlajku.

„Nelze ani v dnešní den nebýt v myšlenkách s těmi, kteří po tragické střelbě na Filozofické fakultě UK v Praze přišli o své nejdražší - o své dcery a syny, o své rodiče, o sourozence, přátele a kolegy. Násilné a nesmyslné jednání útočníka poznamenalo vánoční období radosti nepopsatelnou bolestí. Stojíme při vás, i když vaši bolest to jen těžko zmírní. Velmi si přeji, aby se všichni zranění v nemocnicích co nejrychleji zotavili, na těle i na duši, a mohli se vrátit ke svým rodinám,“ uvedla Čaputová v dalším vzkazu.

Vánoční stromek zdobila s dětmi z onkologie

„Vánoční stromek v Prezidentském paláci mi letos pomohly ozdobit děti z dětské onkologie. Společně jsme s těmito malými hrdiny a hrdinkami pověsili na stromeček vánoční medvídky, nositele naděje a nekonečné podpory pro děti, které zápasí s onkologickým onemocněním. Velkou podporu dětem během náročného období vyjadřují nejen jejich rodiče a nejbližší, ale také nezisková organizace Dětem s rakovinou,“ uvedla Čaputová.

„Děkuji za Vaši záslužnou práci, která spolu s odbornou péčí lékařů, lékařek a zdravotnických pracovníků pomáhá zvládnout náročnou životní zkoušku dětských pacientů,“ vzkazuje slovenská prezidentka.

Čaputová v nemocnici: Poklona personálu

Přímo na Štědrý den se pak vydala do nemocnice podpořit sloužící zdravotníky a personál.

„Dnes jsem přišla za zdravotníky v Univerzitní nemocnici, operátory tísňové linky Záchranné zdravotní služby a přes dispečink Dopravního podniku jsem pozdravila i všechny řidiče a řidičky bratislavské MHD. Poděkovala jsem jim za jejich práci a nasazení a popřála jim klidnou službu během svátků. Můj dík však patří všem, kteří dnes pracují,“ uvedla na Štědrý den Čaputová.

„Myslím i na tisíce rodin na středním Slovensku, kteří po včerejším silném sněžení stále nemají elektřinu, ale i na energetiky, kteří se v náročných podmínkách a v nepřístupném terénu snaží poruchy co nejdříve odstranit,“ upozornila. Stejně jako na řadě míst Česka, i Slováci na Štědrý den bojují s výpadky elektrického proudu u tisícovek domácností.

„Přeji si, abychom dnes pod stromečkem našli pohodu, lidskost a vlídnost. Klidné a požehnané Vánoce!“ vzkázala slovenská prezidentka.

Video  Růže za oběti i jedna pro vraha: Emotivní moment mše ve sv. Vítu  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa