Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prahu rozzářily vánoční stromy: Takhle je nazdobili v městských částech. Který se vám líbí nejvíc?

/
  • Hlavní trom Prahy 3 se i letoz nachází na Jiřího z Poděbrad. Jedná se o přibližně 10 metrů vysokou jedli kavkazskou.
    16. prosince 2023 ● 11:30

    Jako každý rok, i letos si jednotlivé městské části nazdobily „své“ vánoční stromy. Někde mají jeden, jinde mají hned pár desítek vánočních stromů. Většina stromů byla na své místo dovezena, najdou se ale i takové, které tam rostou a městská část je každoročně zdobí. Každý je jiný, a to jak druhem, výškou, ale i zdobením. Který je váš favorit?

  • 1.

    Praha 1

    Praha 1 ani letos nezůstala u jednoho vánočního stromu. Vedoucí oddělení vnějších vztahů Prahy 1 Karolína Šnejdarová Blesku sdělila, že městská část umístila vánoční stromky před budovu úřadu ve Vodičkově ulici, na Betlémské náměstí a na Petrské náměstí. Ve spolupráci s místními spolky byly dále umístěny vánoční stromy na Kozí plácek, Kampu a na Malostranské náměstí.

    Krasavci ze Šumavy

    „Naše stromky jsou jedle obrovské,“ sdělila Blesku Šnejdarová. Vánoční strom ve Vodičkově ulici leto měří 10 metrů, strom na Kampě má 6,5 metru a strom na Malostranském náměstí měří 7 metrů. Stromy pocházejí ze Šumavy a jelikož napadlo hodně sněhu, tak kamionu, který vezl stromy do Prahy, trvala cesta dva dny.

    „V městské části jsou umístěny i další stromky a to většinou díky spolkové činnosti,“ doplnila Šnejdarová. Letošní vánoční stromy měří 4-8 metrů a pocházejí ze Šumavy.

    Vánoční strom na Malostranském náměstí v Praze 1.
    Autor: ÚMČ Praha 1

  • 2.

    Praha 2

    V Praze 2 je i letos součástí vánočních trhů majestátní vánoční strom přímo před bazilikou sv. Ludmily. Není to ale jediný vánoční strom na tomto náměstí. „V Praze 2 máme již několik let krásnou tradici. Před první adventní nedělí instalujeme na náměstí Míru devatenáct stromečků, které každoročně ozdobí vlastnoručně vyrobenými ozdobami děti z mateřských a základních škol, zřizovaných naší městskou částí. Nejinak tomu bylo i letos, kdy každá z kavkazských jedliček dovezených z Dánska je zcela originální a stromečky tak dotváří jedinečnou atmosféru vánočních trhů,“ sdělil Blesku Adam Kočina z kanceláře starosty Prahy 2.

    „Obdivovat práci dětí je možné až do 27. prosince, přičemž 22. prosince budou dva nejkrásnější stromečky přemístěné do přilehlé baziliky sv. Ludmily,“ doplnil Kočina.

    Letošní vánoční strom na náměstí Míru.
    Autor: Anastazie Podhůrská

  • 3.

    Praha 3

    „Dominantou vánoční výzdoby v Praze 3 je tradičně strom u adventních trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad. Pro letošní Vánoce jsme vybrali jedli kavkazskou, která dosahuje výšky přibližně deset metrů,“ sdělil Blesku tiskový mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich. Strom stojí kousek od kostela Nejsvětějšího Srdce Páně.

    Vánoční strom na Jiřáku ovšem není jediný na Praze 3. „Vedle toho jsme umístili ozdobený vánoční strom i na Ohradu. Také v tomto případě je to jedle kavkazská, její výška je zhruba sedm metrů,“ doplnil Hannich.

    Hlavní trom Prahy 3 se i letoz nachází na Jiřího z Poděbrad. Jedná se o přibližně 10 metrů vysokou jedli kavkazskou.
    Autor: MČ Praha 3

  • 4.

    Praha 4

    Hlavní vánoční strom Prahy 4 se podle jejích tiskového mluvčího nachází před úřadem městské části a je vysoký přibližně tři metry. „Pod stromkem je umístěný betlém. Součástí rozsvícení byl malý koncert dětí z Mateřské školy Mezivrší, které pod vedením hudebníka Josefa Melena nacvičily vánoční písně a koledy,“ sdělil Blesku Jiří Bigas, tiskový mluvčí Prahy 4.

    Přestože se jedná o jediný vánoční stromek, který nechala umístit radnice, tak se nejedná o jediný nazdobený strom. „Další stromky si s podporou MČ Praha 4 vyzdobili občané v rámci komunitního zdobení, to jsou ale stromky, které nebyly přivezeny, ale rostou v okolí jejich domů,“ doplnil mluvčí Bigas.

    Vánoční strom Prahy 4 před úřadem městské části v ulici Antala Staška. Součástí slavnostního zozsvícení byl malý koncert dětí z Mateřské školy Mezivrší.
    Autor: ÚMČ Praha 4

  • 5.

    Praha 5

    Ústřední vánoční strom Prahy 5 se podle Marcela Pencáka z odboru vnějších vztahů Prahy 5 nachází před kostelem sv. Václava ve Štefánikově ulici, kde stojí i radnice. Letos měří přibližně 13 metrů.

    „Další dva menší stromky jsou na Tilleho náměstí a na Trnkově náměstí. Osvětlením je ozdobeno ještě pět dalších stromů na území MČ Praha 5,“ informoval Blesk Pencák.

    Hlavní vánoční strom Prahy 5 stojí před radnicí ve Štefánikově ulici, před kostelem sv. Václava. Je přibližně 13 metrů vysoký.
    Autor: Veronika Eichlerová

  • 6.

    Praha 6

    Hlavní vánoční strom Prahy 6 stojí tradičně na Vítězném náměstí a jinak tomu není ani letos. „Strom je společně s dalšími světelnými prvky dominantou náměstí každoročně a pořádá se u něj vždy první adventní neděli slavnostní rozsvícení, řekl Blesku Marek Zeman tiskový mluvčí Prahy 6. „Strom pro Vítězné náměstí se letos musel výjimečně objednat. Většinou každý rok nabídne strom k vytěžení občan Prahy 6 či z okolí. Jde o stromy, které musí být pokáceny z bezpečnostních důvodů. Letos ale taková nabídka nepřišla,“ sdělil mluvčí. „Věříme, že v příštím roce se opět naskytne příležitost umístit na Vítězné náměstí strom přímo z Prahy 6, protože to pro nás má samozřejmě přidanou hodnotu,“ dodal.

    Na Praze 6 se nachází dalších šest vánočních stromů. „Některé umístíme, některé na místě rostou přirozeně a pouze se každý rok ozdobí. Kolem každého ze stromů se schází místní komunita, která si akci rozsvícení pořádá sama včetně doprovodného programu. Tato setkávání přirozeně podporujeme a jsme rádi, že jsou občané ve všech částech naší městské části aktivní a rádi se společně setkávají nejen o Vánocích,“ doplnil mluvčí Zeman.

    Hlavní vánoční strom Prahy 6 stojí jako každý rok na Vítězném náměstí.
    Autor: ÚMČ Praha 6

  • 7.

    Praha 7

    Vánoční dominantou Prahy 7 je podle specialistky komunikace MČ Prahy 7 Hany Janišové desetimetrový strom, který stojí na Strossmayerově náměstí před kostelem sv. Antonína. Strom pochází ze soukromého lesa v Louňovicích.

    „Strom je ozdoben světelnými ozdobami s nižší teplotou chromatičnosti, nižší patra necháváme volná a vyzýváme děti, aby stromek dozdobily,“ sdělila Blesku Janišová. Další vánoční strom stojí na Praze 7 na Ortenově náměstí.

    Ústřední strom Prahy 7 zdobí Strossmayerovo náměstí. Dosahuje výšky přibližně 10 metrů. Nižší patra mohou dozdobit děti.
    Autor: MŠ Praha 7

  • 8.

    Praha 8

    Libeň dala Česku první vánoční strom,“ sdělil Blesku Martin Šálek, tiskový mluvčí Prahy 8. „První vánoční stromek v Česku postavil na Vánoce r. 1812 v Libni (konkrétně ve svém libeňském sídle Šilboch) pro své štědrovečerní hosty ředitel Stavovského divadla J. K. Liebich. Brzy pak vánoční stromek začala strojit česká šlechta a v měšťanských rodinách zcela zdomácněl ve 40. letech 19. století,“ popsal mluvčí Šálek historii vánočních stromků u nás. Na tuto tradici navazuje asi 13metrová borovice na libeňském Elsnicově náměstí.

    Ani letos ale nezůstala osmá městská část u jednoho vánočního stromu. Další podobně vysoká borovice stojí na Ládví a 13metrové smrky jsou v Karlíně, Čimicích a u OC Krakov.

    Stromy do Čimicí, na Karlínské a Elsnicovo náměstí byly darovány občanem Prahy 8. Vánoční stromy na Ládví a u Krakova zde přirozeně rostou. U vánočního stromu na Elsnicově náměstí a u OC Krakov je navíc veřejné kluziště. To se nachází i na Ládví, jen není v těsné blízkosti vánočního stromu. Který z nich je ten hlavní? „Těžko říct, který strom je nejvýznamnější, nicméně např. strom na Karlínském náměstí tři roky po sobě zvítězil v anketě o nejhezčí vánoční strom městských částí, takže uvidíme, zda letos se tak stane počtvrté,“ uvedl mluvčí Šálek.

    Třináctimetrový smrk na Karlínském náměstí v Praze 8. Další vánoční stromy jsou na Elsnicově náměstí, Ládví, v Čimicích a u OC Krakov.
    Autor: ÚMČ Praha 8

  • 9.

    Praha 9

    V Praze 9 letos najdete celkem sedm vánočních stromů, které nechala rozsvítit městská část – z toho šest jedlí. Sedmým stromem je túje rostoucí u rodinného a kulturního centra Knoflík v Jablonecké ulici.

    Za hlavní strom označila tisková mluvčí Prahy 9 Marie Kurková 10metrovou jedli ze Středních Čech, která stojí vedle radnice ve Vysočanské ulici. „V parku Václavka na Střížkově stojí 9metrová jedle rovněž ze Středních Čech. Další stromky jsou z Vysočiny – v Hrdlořezích u zvoničky 5metrová jedle, stejně jako v komunitní zahradě u Domu s pečovatelskou službou v Novovysočanské ulici,“ sdělila Blesku mluvčí Kurková.

    „V parcích jsme letos ozdobily zasazené stromky a věříme, že porostou stejně rychle, jako se rozvíjí devátá městská část,“ uvádí starosta MČ Praha 9 Tomáš Portlík. Nově vysazená jedlička v nové části parku Přátelství na Střížkově by měla mít už přes dva metry. Další jedlička roste v parku Zahrádky ve Vysočanech a měřit by měla přibližně dva metry. „Všechny vánoční stromy se rozsvítily najednou 3. prosince o první adventní neděli. V průběhu celého adventu se pak u každého z nich koná vánoční setkání s místními obyvateli spojené s kulturním vystoupením,“ doplnila mluvčí Kurková.

    Hlavním stromem Prahy 9 je desetimetrová jedle, která stojí vedle radnice.
    Autor: MČ Praha 9

  • 10.

    Praha 10

    V Praze 10 je i letos k nalezení více vánočních stromů. Hlavní strom se dle jejího tiskového mluvčího nachází na náměstí Svatopluka Čecha, který roste u kostela sv. Václava. „Na Kubánském náměstí bylo ozdobeno 33 ks stromečků (řezaných) místními MŠ a ZŠ ozdobami, které si děti samy vytvořily,“ sdělil Blesku Ján Bruno Tropp, vedoucí tiskového oddělení Prahy 10.

    Mateřskými a základními školami byl nazdoben i strom u stanice metra Strašnická. Ozdoby tohoto vánočního stromu popsal Tropp následovně: „Ekologicky i finančně šetrná výroba vánočních ozdob z materiálů, které už nejsou užitečné a skončily by jako odpad, avšak pro výrobu vánočních ozdob mohou být vhodné.“ Nepotřebné materiály tak dostaly druhý život.

    Vánoční strom rostoucí v Praze 10 na náměstí Svatopluka Čecha.
    Autor: ÚMČ Praha 10

  • 11.

    Praha 11

    Za hlavní strom Prahy 11 označila její tisková mluvčí Michaela Rulíšková strom v ulici U modré školy. „Je zhruba 10 metrů vysoký, jeho výška je omezená otvorem v zemi, do kterého se strom ukotvuje,“ řekla Blesku Rulíšková.

    „Letošní strom pochází z lesní školky. Často ale využíváme stromy, které nám nabídli občané Jižního Města, nebo nás upozorňovali zahradníci z Jihoměstské majetkové na stromy určené k poražení,“ doplnila Rulíšková k původu stromu. Na Praze 11 se nachází dalších šest vánočních stromů: na Jírovcovo náměstí, u úřadu v Ocelíkově ulici, na Pošepného náměstí, v ulici U rybářství, u ZŠ Květnového vítězství a ZŠ Mendelova. Další vánoční strom stojí ve dvoraně Kulturního centra Zahrada a v pátek bude rozsvícen stromek v Chodovské tvrzi.

    Desetimetrový vánoční strom Prahy 11 stojí v ulici U modré školy.
    Autor: MČ Praha 11

  • 12.

    Praha 12

    Praha 12 nedodala podklady.

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy