Praha 1 nechala v noci na čtvrtek 23. listopadu nainstalovat značky zakazující vjezd mezi 22:00 a 06:00 do fakticky celé oblasti mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční ulicí. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele.

Primátor: Nevěděli jsme to

Tento krok ale dopálil primátora Bohuslava Svobodu (ODS), který sdělil, že o tomto kroku magistrát nevěděl. „O zákazu nočního vjezdu automobilů do značné části Starého Města nebylo vedení Prahy oficiálně informováno! Důrazně požaduji po starostce a radním pro dopravu Prahy 1 vysvětlení jejich konání. Není akceptovatelné, aby se takto zásadní rozhodnutí Pražané a zástupci Prahy dozvídali z médií,“ řekl Svoboda. Starostkou je Terezie Radoměřská (TOP 09), radním s gescí dopravy pak Vojtěch Ryvola (ANO).

Já nechám ty zřízené značky zneplatnit, jako takové, a tento problém se předá dopravnímu odboru hlavního města. A dokud nebudu mít stanovisko jejich uzavřené, prodiskutované i na úrovni hlavního města i městské části, tak toto rozhodnutí bude platit,” dodal Svoboda.

Městská část Praha 1 zásadně odmítla, že by magistrát o chystaných změnách neinformovala. „Městská část hlavní město informovala v rámci zákonných požadavků – doufám tedy, že se věc na dlouho nepozdrží a naši občané se budou moci těšit ze zlepšení dodržování nočního klidu,“ sdělila starostka Radoměřská.

Strhané pásky

Přestřelka mezi magistrátem a Prahou 1 neunikla logicky ani veřejnosti, která začala celou situaci zhusta řešit na sociálních sítích. Nakonec se zapojila i aktivistická skupina Poslední generace, která především pořádá pochody po magistrále za snížení maximální povolené rychlosti.

Občanská neposlušnost je naše parketa, pane Bohuslave Svobodo. Výzva se přijímá!“ sdílela skupina na sociální síti X včetně videa, na kterém pásky nalepené přes nově nainstalované cedule strhává.

Postihu se zřejmě aktivistická skupina bát nemusí, celá situace kolem značení je prozatím značně nepřehledná. Technická správa komunikací (TSK) tvrdí, že ji magistrát vyzval k zneplatnění cedulí.

»My to nebyli«

„Z pokynu nadřazeného silničního správního úřadu jsme zahájili zneplatnění značení po dobu přezkumu,” sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková, magistrát ale tvrdí, že k žádnému takovému kroku nepřistoupil.

Žádnou žádost o zneplatnění jsme na TSK neposlali. Jestli někdo něco zneplatnil, tak určitě ne na základě našeho papíru. A jestli někdo něco zneplatnil, tak na vlastní zodpovědnost,” řekl Deníku N ředitel odboru pozemních komunikací a drah Aleš Krejča.

Video
Video se připravuje ...

Zákaz vjezdu do centra Prahy, 23. listopadu 2023 Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
40 fotografií