Magistrát na podzim ohlásil, že letos nebude financovat kluziště na Letné. Argumentem bylo, že jiné městské části si kluziště také financují samy. Praha 7 proto na sociálních sítích spustila anketu, zda Pražané kluziště chtějí, případně jestli by byli ochotní se na provozu podílet vstupným.

„Kluziště nikdy nebylo v minulosti městem vnímáno jen jako sedmičkové. Má velkou tradici a loni si sem loni přišlo na 90 tisíc lidí z celé Prahy – školy, děti i dospělí. Náklady na provoz kluziště se však pohybují v řádu několika milionů korun, což si Praha 7 nemůže dovolit. Proto jsme zorganizovali rychlou anketu, ve které jsme chtěli zjistit, zda máme kluziště zachránit,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

„Navrhli jsme lidem, že bychom přispěli na bezplatné bruslení pro děti a zeptali jsme se, zda by dospělí byli ochotní platit stovku za vstupné. V anketě na sociálních sítích tento návrh podpořilo zhruba 97 % hlasujících,“ doplnil starosta. Provozovatelem kluziště bude, tak jako v minulých letech, společnost ICE-TEC SOLUTION CZ s.r.o. MČ Praha 7 přispěje na provoz ledové plochy částkou 200 tisíc korun. Na pokračování oblíbené tradice se podílí i AC Sparta Praha, která ve spolupráci se svými partnery věnuje na kluziště 150 tisíc korun.

Praha 3 má novinku

Úplnou novinkou bude letos kluziště na Pražačce. Praha 3 se ho chystá otevřít 4. prosince. „Premiérově otevřeme kluziště s umělou ledovou plochou ve sportovně-rekreačním areálu na Pražačce. Provoz zahájíme 4. prosince a bruslení zde bude možné do 17. března. Dopolední blok vždy vyhradíme pro naše mateřské a základní školy tak, abychom cíleně u dětí z Prahy 3 podpořili sportovní vyžití. Během víkendu bude kluziště v provozu od 10 do 18 hodin, a to plně pro širokou veřejnost,“ sdělil pro Blesk mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich. Tak jako každý rok bude kluziště i pod Žižkovským vysílačem, na jehož provoz městská část také přispívá.

Pětka bruslí u Vltavy

Fungl nové místo pro kluziště našla i Praha 5. „ Letos poprvé bude kluziště Prahy 5 na Hořejším nábřeží ve sportovním areálu. Zahájení se plánuje na 2. prosince. 5. prosince pak bude tamtéž bruslení s Mikulášem, anděly a čerty. Vstup je tradičně zdarma,“ informoval mluvčí David Šťáhlavský.

Dvojka otevřela další kluziště

Dvě tradiční místa a jedna horká novinka, i když v tomto případě spíš ledová. To budou kluziště na Praze 2. „Po předchozích úspěšných sezónách radnice plánuje znovuotevření kluzišť v Grébovce a v Jammertale pod Nuselským mostem, a vůbec poprvé také v Sadech Svatopluka Čecha. Kluziště budou v provozu od začátku prosince 2023 do konce února 2024," řekla Blesku muvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.

Kluziště na Sofijském náměstí

Praha 12 se rozhodla spojit slavnostní otevření kluziště s Vánocemi. „Kluziště bude na Sofijském náměstí od 25.11.2023 do 25.2.2024. Oficiální otevření kluziště je plánováno na 2.12., kdy bude zároveň slavnostně rozsvícen strom na Sofijském náměstí a je připraven doprovodný program. Děti do 6 let platit nebudou a vstupné pro dospělé bude 80 Kč/os. za celý den. Cena za půjčení bruslení 80 Kč. Ve všední dny budou dopoledne vyhrazena pro základní a mateřské školy, které budou mít bruslení zdarma,“ vysvětlila mluvčí Prahy 12 Petra Svobodová.

Video
Video se připravuje ...

Počasí plus: Jak poznat, kdy už není bruslení na rybníce bezpečné Blesk TV

 

Fotogalerie
11 fotografií