Kapybara je největší hlodavec na světě a po 10 letech se vrací do pražské zoo. „Kapybary jsou mezi návštěvníky velice oblíbené. Lidé se nás neustále ptali, kdy je znovu v naší zoo uvidí. Psali nám na sítě, e-maily a dokonce jsme dostali i snížené hodnocení na Googlu o jednu hvězdičku, protože nemáme kapybary. To už byla poslední kapka a rozhodli jsme se, že je znovu začneme chovat,“ říká pro Blesk s lehkou nadsázkou mluvčí Zoo Praha Filip Mašek.

Čtenáři Blesk.cz nyní získají jedinečnou příležitost vybrat kapybařímu páru jejich jména. Na Facebooku je zveřejněn speciální příspěvek, pod který můžete návrhy psát, a to až do neděle 19. listopadu do 10:00. Z návrhů pak zaměstnanci zoo vyberou pět dvojic jmen, ze kterých následně čtenáři Blesk.cz pomocí hlasování na webu vyberou finální dvojici.

Kapybary naposled v pražské zoo pobývaly ještě před povodní v roce 2013. „Povodně tehdy vyplavily dolní část areálu, kde kapybary obývaly výběh u tapírů. K jejich chovu se následně nevrátilo,“ řekl Mašek. Díky jejich velké oblibě mezi veřejností, se k nim nyní zoo vrací.

Největší hlodavci světa

Roční samice přicestovala do pražské zoo z Německa, rok a půl starý samec pak z Dánska. „Kapybary přijely asi se 6denním rozestupem. Každé zvíře nejdřív putuje do povinné karantény, tedy i naše kapybary. Tam se zvířata i seznámila. Takzvaně na rajón k chovatelům tedy přišla už jako seznámená zvířata a tady už žádné seznamování neprobíhalo,“ vysvětluje kurátor primátů Jan Mengr.

Kapybara znamená v indiánských jazycích ‚trávožrout‘, jejich latinský název lze přeložit jako ‚vodní prase‘, ale pravda je taková, že je to největší hlodavec světa a příbuzensky má nejblíže k mokům, morčatům a činčilám,“ doplnil kurátor savců Pavel Brandl.

Kapybara je známá svou klidnou a přátelskou povahou. Přirozeným domovem kapybar jsou bažinaté oblasti a močály v okolí velkých řek a jezer jižní Ameriky. Vyskytují se od Panamy po severní Argentinu. Na hlodavce dorůstají úctyhodných rozměrů, v dospělosti se délka jejich těla pohybuje kolem 130 centimetrů a vážit mohou 70 až 80 kilogramů.

Kapybary se živí travinami, vodními rostlinami, výhonky mladých dřevin nebo ovocem. Výborně plavou. Na jedno nadechnutí vydrží pod hladinou až deset minut, ve vodě se i páří. Žijí většinou ve skupinách s jedním dominantním samcem. Dospívají v 15 měsících, v lidské péči se dožívají až 12 let. Dospělá kapybara je schopná denně spořádat až 3,5 kilogramu rostlinné potravy. Loví ji jaguár, puma či anakonda.

Video
Video se připravuje ...

Do pražské zoo se po 10 letech vrátily oblíbené kapybary Jiří Bálek, Zoo Praha

Fotogalerie
32 fotografií