Po kapybarách byla mezi návštěvníky zoo podle Maška obrovská poptávka. „Lidé se na ně ptali neustále, jak na sociálních sítích, tak chovatelů v areálu,“ řekl. Popularita těchto hlodavců podle něj vyplývá i z existence mnoha videí na sociálních sítích.

Naposledy Zoo Praha kapybary měla v roce 2013, kdy jejich chov po povodních skončil. „Povodně tehdy vyplavily dolní část areálu, kde kapybary obývaly výběh u tapírů. K jejich chovu se následně nevrátilo,“ řekl Mašek.

Kapybara je největším hlodavcem na světě a je známá svou klidnou a přátelskou povahou. Přirozeným domovem kapybar jsou bažinaté oblasti a močály v okolí velkých řek a jezer jižní Ameriky. Vyskytují se od Panamy po severní Argentinu. Na hlodavce dorůstají úctyhodných rozměrů, v dospělosti se délka jejich těla pohybuje kolem 130 centimetrů a vážit mohou 70 až 80 kilogramů.

Kapybary se živí travinami, vodními rostlinami, výhonky mladých dřevin nebo ovocem. Výborně plavou. Na jedno nadechnutí vydrží pod hladinou až deset minut, ve vodě se i páří. Žijí většinou ve skupinách s jedním dominantním samcem. Dospívají v 15 měsících, v lidské péči se dožívají až 12 let. Dospělá kapybara je schopná denně spořádat až 3,5 kilogramu rostlinné potravy. Loví ji jaguár, puma či anakonda.

Video
Video se připravuje ...

Luskouní samička Šiška v létě 2023 Zoo Praha

Fotogalerie
17 fotografií