Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Německo zachová kontroly na hranicích s Českem a dalšími státy. A přitvrdí vůči migrantům

Aktualizováno -
7. listopadu 2023
13:06
Autor: ČTK - 
7. listopadu 2023
06:40

Německo zachová kontroly na hranicích s Českem, Polskem, Rakouskem a Švýcarskem, protože ostraha vnějších hranic Evropské unie je neúčinná. Během nočního jednání se na tom shodl kancléř Olaf Scholz s premiéry spolkových zemí. Konkrétní dobu trvání kontrol závěrečný dokument z jednání neuvádí, zdůrazňuje ale, že unijní azylová reforma má za cíl výrazné omezení nelegální migrace, přísné kontroly a registrace migrantů na vnějších hranicích EU. O termínu možného ukončení kontrol se na tiskové konferenci nezmínil ani kancléř, podle kterého bude nutné v ostraze německých hranic pokračovat delší dobu.

Na takřka devítihodinovém jednání se politici dohodli také na novém rozdělení nákladů na žadatele o azyl, omezení sociálních výhod pro migranty či urychlení postupu azylových procedur.

„Shodli jsme se, že nyní musíme delší dobu pokračovat se započatými zesílenými kontrolami na německé hranici. To se týká nejen u EU ohlášených hraničních kontrol se Švýcarskem, Rakouskem, Českem a Polskem, ale také spolupráce s těmito státy,“ řekl Scholz. „Chceme dosáhnout toho, aby naše pohraniční policie mohla spolu se složkami těchto zemí již na jejich území odmítat migranty,“ dodal.

Hesenský premiér Boris Rhein, který předsedá grémiu zemských premiérů, hraniční kontroly na německé hranici označil za jeden z příkladů schopnosti spolkové vlády a regionů dohodnout se na postupu v potírání nelegální migrace.

Německo obnovilo hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem 16. října, tehdy také o dalších šest měsíců prodloužilo kontroly s Rakouskem, které byly zavedeny už v roce 2015. Ministryně vnitra Nancy Faeserová pak 25. října oznámila, že Berlín s první zmíněnou trojicí zemí kontroly prodlouží o 20 dní. Následně se podle ní mělo zvažovat prodloužení o tři měsíce.

„Tyto kontroly vnitřních hranic zůstanou zachovány,“ uvádí dokument schválený dnes Scholzem a lídry spolkových zemí. Materiál rovněž vysvětluje, že Německo se ke kontrolám rozhodlo kvůli tomu, že ostraha vnějších hranic EU není účinná. „Vzhledem k tomu, že zlepšené kontroly nejsou po celé vnější hranici, byla na vnitřní hranici Spolkové republiky Německo se sousedními státy přijata účinná policejní opatření,“ uvádí závěry jednání.

Kontroly nejsou plošné po celé délce německých hranic, ale pouze na vybraných místech. V případě pomezí s Českem hlídkuje německá policie mimo jiné na dálnici mezi Prahou a Drážďany.

Závěrečný dokument rovněž připomíná, že Německo v pohraničí s Českem a Polskem zintenzivnilo takzvané skryté kontroly, kdy policisté v uniformách i civilu mohou provádět prohlídky vozů i bez předchozího podezření. Závěry dále uvádějí, že již nyní němečtí a švýcarští policisté provádějí předsunuté hraniční kontroly na švýcarském území a že na podobných hlídkách se Německo dohodlo také s Českem a Polskem.

Premiéři se s kancléřem domluvili rovněž na novém financování péče o migranty. Regiony místo paušální částky nezohledňující migrační situaci navrhly automatický mechanismus, který by finance ze spolkového rozpočtu na azylová řízení uvolňoval podle počtu migrantů. Podle Scholze bude vláda v Berlíně platit 7500 eur (přes 180.000 korun) za jednoho běžence ročně. To je méně, než kolik regiony původně žádaly, protože říjnová shoda premiérů počítala s nejméně 10.500 eury ročně.

fesak2 ( 7. listopadu 2023 15:19 )

A tohle všechno nemuselo být, nebýt Merkelové. Celá Evropa ti moc "děkuje". A koukám, že ta nemocná paní bude zde často zmiňovaná. Přál bych si aby sama osobně zažila nějaké to obohacení na vlastní kůži.

anna1234 ( 7. listopadu 2023 10:57 )

.. dokud se nebude hlídat vstup do celého Schengenu a budeme si hrát i za cenu zničení Evropy na demokraty, nic se nezmění. Vždyť sem jdou hlavně mladí migranti, kteří tu budou prosazovat svoje zvyky a náboženství, jenom chtějí Evropu zneužívat Nechápu, že s tím evropští politici nic nedělají. Paní Merkel "velké díky".

Lapazul ( 7. listopadu 2023 07:43 )

Levicový etnobyznysmarketing je zhouba Evropy, kdo si myslel, že mít z Evropy Palestinskou Gazu je výhoda, že Nás budou živit až budeme v důchodu, ten je prostě *** na xanaxu.

Zobrazit celou diskusi