Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Tekly mi slzy po tváři.“ Zakladatele babyboxů dojalo setkání s odloženou dívkou

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
7. listopadu 2023
05:00

Zachraňovat dětské životy a dát krajní možnost nešťastným matkám, které se v tísnivé, psychické nebo sociální situaci nedokážou postarat o novorozence. Taková byla prvotní myšlenka Ludvíka Hesse při zakládání babyboxů v České republice. Těch je u nás v současné době 86 a za osmnáct let se díky nim podařilo zachránit už 253 dětí.

První babybox byl u nás otevřen v roce 2005 symbolicky 1. 6., tedy na Den dětí, jenže se nic neobešlo bez problémů a leckdo házel Hessovi klacky pod nohy.

„Předcházelo tomu dvouleté úsilí, kdy jsem se snažil babybox otevřít v gynekologicko-porodnické klinice Všeobecné fakultní nemocnice u Apolináře. Tam jsem se spřátelil a získal jsem velkého protagonistu v osobě tehdejšího předsedy prof. Jaroslava Živného, který tomu velmi fandil. Ale ministerstvo zdravotnictví, tehdy vedené Miladou Emmerovou, bylo zcela jednoznačně proti,“ zavzpomínal na začátky babyboxů v Česku jejich zakladatel Ludvík Hess.

Vědět či nevědět?

Podle Ludvíka Hesse není nic, co by babyboxy nahradilo. Tedy schránky, do nichž mohou matky v tísni po porodu odložit beztrestně a anonymně dítě, jemuž je vzápětí poskytnuta veškerá zdravotní péče a sociální pomoc. Takové dítě by podle něj mělo vědět, odkud je a co mu zachránilo život.

„Ty, s kterými se setkám, tak to vědí. Ale jsou děti, které to nevědí. Nevím, jestli je to pro ně dobré nebo špatné, ale doporučuji, aby to děti věděly,“ řekl otec babyboxů v Epicentru.

Slzy a dojetí

Dojemná setkání se šťastnými dětmi, které díky těmto schránkám dostaly šanci na život, považuje Ludvík Hess za zadostiučinění. A v Epicentru na jedno takové zavzpomínal. Na dívku, jíž je dnes už 14 let a byla prvním miminkem odloženým v Kladně. Pojmenoval ji Anežka Česká.

„Dneska se jmenuje samozřejmě jinak, ale její jméno nebudu prozrazovat. Při posledním setkání mě vzala zezadu kolem ramen a řekla mi, že mě má ráda, tak mně tekly slzy po tvářích,“ dojal se ve studiu Epicentra Hess, jenž nicméně dodal, že nějaké velké hromadné setkání dětí z babyboxů v plánu není.

„Ne, ne, ne, to setkání neuspořádám, ale oslovuje mě celá řada rodičů a scházím se s dětmi, mám jejich fotografie, ale setkání neuspořádávám. Já už bych tam ani nedošel,“ uzavřel Ludvík Hess.

Donna ( 8. listopadu 2023 15:30 )

Táboráčku, ne každá ženská je bestie, můžeš pochopit, že je opravdu zoufalá... 😔

Již přes rok sleduji osud ženy s ročním prckem, která má rakovinu a je úplně sama, přestože otec jejího dítěte je poměrně slavný bývalý gólman..., hrozný osud. 😔🖤

Jan Taborsky ( 7. listopadu 2023 11:45 )

A co bude následovat? Bábaboxy na odložení nechtěných prarodičů?
Ten pán umožňuje zbavit se základní lidskosti a odpovědnosti.

mrkevmrkev ( 7. listopadu 2023 09:56 )

Jinak OSN jenom doporučuje. Nenařizuje. Takže jestli budeme opět moc poslušní, aktivní? Záleží na našich ministrech.

mrkevmrkev ( 7. listopadu 2023 09:53 )

Miminka se mohou odložit, tak jako dříve, před vrata kostela. Jen v chatrné plence. Otázka je, kdo a kdy mimčo najde v třeskutých mrazech. Také se pouštěly v proutěných košících po vodě. Možnosti prostě jsou.

EM1234 ( 7. listopadu 2023 09:02 )

Pane Hesi, díky. Jen sobec a lidská obluda může být proti.
Svět je divnej, jede z kopce a takové zrůdy tomu pomáhají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa