„Od počátku se o svého potomka starala přesně tak, jak má. Při první veterinární prohlídce jsme na začátku března zjistili, že se jedná o vitálního samečka," uvedla kurátorka chovu savců Oldřiška Kučerová.

Margay je skvělý šplhoun i hlavou dolů

Vitální sameček se v dospělosti vytáhne na 80 centimetrů a váhu kolem devíti kilogramů. Margay žije převážně na stromech, je skvělý šplhoun. „Jeho zadní nohy se mohou vytočit až o 180 stupňů, což umožňuje pevnější sevření kmene stromu, po kterém šplhají. Kromě toho mohou jako jediné kočky šplhat ze stromů hlavou dolů,“ prozradila Kučerová.

Margaye lze mezi kočkovitými šelmami okamžitě poznat díky tmavému tečkování po celém těle. Jejich domovem jsou tropické lesy a křovinaté oblasti od severního Mexika přes Střední a Jižní Ameriku, východ And až po Argentinu a Uruguay. V Červeném seznamu ohrožených druhů je margay veden jako téměř ohrožený.

Návštěvníci uvidí i nové trnuchy

Na svět přišlo i mládě ještěrky anolise původem z Karibiku, návštěvníci ho mohou vidět v Tropickém království. V Evropě je chová jen pět zoologických zahrad, v České republice pouze ta brněnská.

Shodou okolností také pět zoologických zahrad, ale na celém světě, chová trnuchy. Jejich odchov se brněnské zoo podařil už loni. Letos jsou ve velkém akváriu v Tropickém království další čtyři mladí rejnoci.

VIDEO: Unikátní porod v zoo Hodonín

Video
Video se připravuje ...

Unikátní porod adaxe núbijského v hodonínské zoo Zoo Hodonín