Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mladou Pákistánku (†18) popravili příbuzní: Vražda ze cti kvůli nevinnému tanci s kamarády!

Dívku (†18) popravila vlastní rodina: Důvodem měl být tanec s chlapcem!
Dívku (†18) popravila vlastní rodina: Důvodem měl být tanec s chlapcem!  (Autor: Reuters/FAYAZ AZIZ)
Autor: hpe - 
28. listopadu 2023
15:47

Pákistánská dívka (†18) zemřela poté, co ji členové kmenové rady odsoudili k popravě za tanec s místním chlapcem. Video, ve kterém spolu tančí, kolovalo na sociálních sítích. Samotnou popravu zastřelením měla provést její vlastní rodina. Druhé dívce, která se podle kmenové rady provinila stejným způsobem, se podařilo utéct a policie ji následně přivedla zpět k rodině. Chlapec se stále ukrývá. Podle bojovnice za lidská práva jsou životy mladých lidí stále v ohrožení. Podobné případy se v Pákistánu odehrály i v minulosti.

K strašlivému incidentu došlo v neděli 26. listopadu ve vesnici Barsharyal v hornaté oblasti Kohistán. Vše způsobilo nevinné video zachycující tanec dvou dívek a jednoho chlapce, kteří záznam nahráli na sociální sítě. Neškodná zábava se stala důvodem k jejich odsouzení.

Někdo z obyvatel vesnice skupinku udal. Na základě toho byla svolána kmenová rada, ve které jsou zastoupeni především starší občané. Ti posléze nařídili popravu mladých tanečníků. Jedna z dívek už měla být zastřelena. Podle dostupných informací šlo o takzvanou vraždu ze cti. 

Podobných případů vraždy ze cti je v celém Pákistánu mnoho. Podle tamních policistů je pro zdejší obyvatelstvo zachycování podobné aktivity nemravné. Ženy jsou často svázány určitými pravidly, a pokud je nerespektují, hrozí jim až poprava.

Vzhledem k tomu, že nikdo z dotyčných na videu však neporušil žádné zákony, zabývá se případem policie. „Spustili jsme pátrání po osobách, které dívku zabily, a po těch, kteří svolali kmenovou radu a následně ji odsoudili k smrti,“ cituje deník Metro Masooda Khana, zástupce policie v okrese Kolai-Palas. 

Dále Khan uvedl, že možnými podezřelými by mohli být dokonce dívčini příbuzní. Policistům se podařilo nalézt a zachránit druhou dívku z videa. Chlapec se podle deníku Metro stále ukrývá.

Aktivistka v lidsko-právní sféře Farzana Bariová se však obává nejhoršího. Věří tomu, že dívka, které se hrozbě podařilo uniknout, by dřív nebo později mohla být zavražděna. Domnívá se tak na základě zkušeností s vírou místních obyvatel.

 

Petr Kolar ( 30. listopadu 2023 20:27 )

Co to ma spolecneho s islamem? Ten podle tebe snad muze i za covid-19.

Petr Kolar ( 30. listopadu 2023 20:26 )

Dej si prasek. Pred par stoletimi se stejne trestalo v CR. A takovy protizidovsky pogrom byl i v CSR za Masaryka.

profano ( 28. listopadu 2023 18:04 )

No, hlavně že Islám je v pořádku.🐖🐖🐖

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání