Praha patří mezi nejkrásnější města a před Vánocemi to platí dvojnásob. Velký podíl na tom mají právě Technologie hlavního města Prahy (THMP), které se starají o vánoční výzdobu v řadě městských částí.

V 10 městských částech instaluje THMP světelné prvky na stožáry veřejného osvětlení. Celkově jich letos rozmístí 800, přičemž s jejich instalací začali technici už na začátku prosince. Umístit jednu ozdobu trvá přibližně 10 až 30 minut podle toho, jestli byl na stožár upevněn držák už v minulosti, nebo se jedná o nový stožár.

1 800 ozdob a 22 km řetězů

Letos se THMP stará i o nazdobení cca 50 vánočních stromečků pro 15 městských částí. Na starosti mají i vánoční stromy pro Staroměstské a Václavské náměstí, a to včetně kácení, převozu a instalace. Pro všechny tyto vánoční stromy použije THMP přibližně 1 800 ozdob a 22 km vánočních řetězů.

Populárnějšími se v posledních letech stávají 3D světelné prvky. Například v pražských Čakovicích je letos k vidění svítící adventní věnec, lavička, světelný tunel, andělé nebo vánoční koule. Další 3D dekory budou letos k vidění v Letňanech u radnice, v Třeboradicích, Miškovicích a nově i na Karlově náměstí.

Veškeré vánoční ozdoby, dekory i řetězy, které THMP používá k nazdobení ulic i vánočních stromků, jsou v úsporném LED provedení.

Letošní „nej“

NEJvýše umístěnou ozdobou by podle THMP měla být špička vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Její rozměry jsou 200 × 135 cm.

NEJvětší „ozdoba“ je trojúhelníková dekorace na stožárech veřejného osvětlení o rozměru 300 × 107 cm.

NEJčastějšími a NEJoblíbenějšími dekoracemi na veřejném osvětlení jsou vločky a hvězdy.

NEJvíce stožárů veřejného osvětlení je od THMP nazdobeno v Praze 8.

Lampář Karlova mostu

Karlův most je jediným mostem na světě, který osvětlují plynové lampy. „Během adventního času nebudeme plynové lampy na Karlově mostě rozsvěcet dálkově z našeho dispečinku, ale bude je obcházet lampář v tradiční uniformě a s dlouhou tyčí,“ uvedl místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný. Lampáře můžete na Karlově mostě potkat každý den od první adventní neděle, která letos připadá na 3. prosince, do 23. prosince.

Video
Video se připravuje ...

Trhy na Staroměstském náměstí už se staví (29. prosince 2023) Veronika Foltová

Fotogalerie
22 fotografií