Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čaputová se setkala s rodiči Romana (†15), který skočil ze střechy kvůli šikaně: Byl to krásný člověk!

Autor: rc - 
12. ledna 2024
16:38

Slovenskem v minulém roce otřásla smrt žáka deváté třídy Romana. Patnáctiletý chlapec si vzal život skokem ze střechy základní školy ve slovenských Parchovanech. Důvodem měla být šikana ze strany spolužaček. Ty si dokonce chlapce chvíli před tím, než ukončil svůj život skokem ze střechy, natáčely a hecovaly ho. Rodiče Romana se nyní setkali se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, která vyzvala všechny ředitele a učitele na školách, aby nepřehlíželi šikanu!

K tragédii došlo 20. listopadu minulého roku. Patnáctiletý Roman se rozhodl ukončit svůj život skokem ze střechy základní školy v Parchovanech na Slovensku. Žák deváté třídy měl čelit šikaně ze strany spolužaček. Právě ty dokonce chlapce hecovaly ve chvíli, kdy stál na střeše školy, aby skočil. „Romane, skoč,“ pokřikovaly na něj. Incident si zároveň natáčely na video, jež následně začalo kolovat po sociálních sítích.

„Romane, pojď dolu, č**áku. Romane, skoč!,“ zaznívalo ve videu nadále. Na místě měla být i jeho máma, která syna prosila, aby neskákal. „Volala mi žena s tím, že Roman je na střeše školy a hrozí, že skočí. Následně jsem mu volal já, snažil jsem se mu to vymluvit s tím, že se přece dá všechno vyřešit, ale už byl pevně rozhodnutý, že to dokončí,“ zavzpomínal již dříve chlapcův otec.

Zdrcení rodiče se nyní setkali s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, která o setkání informovala na sociální síti instagram. „Roman byl krásný člověk. Byl mimořádně nadaný. Reprezentoval školu v různých soutěžích. Byl citlivý a vnímavý. Žil však s obrovskou bolestí, kterou způsoboval výsměch, ponižování a vylučování,“ uvedli rodiče při rozhovoru se slovenskou prezidentkou.

„Jejich obrovská bolest se mě jako mámy hluboko dotkla,“ dodala Čaputová s tím, že tragická smrt chlapce zasáhla nejen ji, ale celé Slovensko. Rodičům prý píší lidé z celé země, aby jim vyjádřili svou soustrast. Někteří z nich zažili podobnou zkušenost.

Taková tragédie se už podle ní nesmí opakovat. „Prosím ředitele, ředitelky, učitele škol a dalších, kteří jsou dennodenně v kontaktu s dětmi, aby nepřehlíželi šikanu. Aby udělali, co je v jejich silách a možnostech a vychovávali děti k vzájemnému respektu a přátelství,“ vyzvala ve vyjádření. Zároveň dodala, že ohledně prevence šikany bude hovořit s ministrem školství Tomášem Druckerem.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí: 116 111 nebo v Centru krizové intervence: 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop a zdarma.

 

Video  Vysoce postavený slovenský funkcionář srazil seniorku: Ta na místě zemřela.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Megera z Makrel ( 13. ledna 2024 03:57 )

Ta mang.lica chce este ukazat ze aka je len sucitna a tak. Bol krasny clovek. A ako to vie? Trubizna aj s jej trapnymi prejavmi ako vtedy ked zahlasila
ze chce aby bolo Slovensko krajinou kde sa ludia NEBOJA UMIERAT 🤦🏻‍♀­️🤦🏻‍♀️­🤦🏻‍♀️🤦­🏻‍♀️🤦🏻­‍♀️🤦🏻‍­♀️🤦🏻‍♀­️🤦🏻‍♀️

Megera z Makrel ( 13. ledna 2024 03:53 )

Presne tak!!!!!!!!

dynaty ( 13. ledna 2024 02:50 )

👍

Ján Poliach ( 12. ledna 2024 22:29 )

Mozete sa na mna hnevat alebo nie. Ale teraz to co predvadzaju zroneny rodicia hlavne otec je uz uplne jedno. Takto sa mal spravat ako otec ked chlapec zil. Mal behat buchat bojovat za jeho miesto pod slnkom. Chlapec z rozpadnutej rodiny bez vzoru po ruke v najhorsom veku ako je dospievanie. Deti potrebuju mat rodicov nie v nemecku na robote. Viac penazi z nich nespravi lepsich ci odolnejsich ludi.
A v druhom rade pokial decka ktore za to mozu a ich rodicia nebudu exemplarne potrestane nic sa k lepsiemu nezmeni. Za nasich cias sme to nepoznali, ale bol tu prisny komunisticky rezim. Dnes je nie demokracia ale anarchia a ludia sa tak aj chovaju, ze sa im nic nestane.
Preto sa tieto veci deju, tych faktorov je viac ale daju sa krasne pomenovat. A daju sa odstranit.

Uživatel_5489754 ( 12. ledna 2024 21:54 )

Víš něco o tom, že učitelé nekonali empaticky ? Možná o tom ani nevědeli, s tím se postiženi nechlubí. A co rodiče ? Jak vychovali svoje haranty ? Nebo i za to mužou učitelé ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání