Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mrazivý vzkaz Romanovy sestry šikanátorce! A smutná slova prezidentky Čaputové

Autor: hpe - 
26. listopadu 2023
18:25

Patnáctiletý Roman si skokem ze střechy ZŠ Parchovany na Slovensku vzal život. Podle dosavadních informací poskytnutých rodinou byl dlouhodobým terčem šikany. Spolužáci si chlapce dokonce natáčeli těsně před smrtí. Ve videu ho ke skoku povzbuzovali: „Romane, skoč!“ zaznívalo. Sestra Romana nyní děvčeti, které na jejího bratra pokřikovalo, vzkazuje, aby se jí obloukem vyhýbala. Příběh Romana se dostal až k samotné prezidentce Zuzaně Čaputové, která rodině projevila upřímnou soustrast.

Předtím než Roman skočil a na následky zranění pak v nemocnici zemřel, měl se účastnit narozeninové oslavy, odkud ho ostatní děti vystrnadily. O všem měla vědět i jeho sestra Nikola (31). Přestože mezi sebou sourozenci měli větší věkový rozdíl, rozuměli si. Mladík se sestře často svěřoval, nicméně jí stejně neřekl všechno. 

„Byl mezi námi větší věkový rozdíl, náš vztah byl ale dobrý a Roman se mi mohl svěřit. Bohužel, když to nejvíce potřeboval, tak k tomu nedošlo, což mě velmi mrzí. Později jsem se dozvěděla, co se stalo mezi ním a děvčaty, která ho šikanovala v souvislosti s oslavou známého jeho kamaráda, na kterou měl jít v sobotu. Těžko se mi k tomu vyjadřuje,“ popisuje v článku Nového času.

Téhož dne po oslavě společně s matkou našla Nikol svého bratra, jak se sám prochází po vesnici. Prý se obecně procházel rád tehdy, když si potřeboval vyčistit hlavu. Rodina se prý snažila těžkou situaci Romana ve škole řešit už vícekrát. Několikrát kvůli tomu navštívili i vedení. Naposledy to mělo být velmi nedávno. Ředitel školy však otci odvětil, že není možné, aby Romana někdo šikanoval, jelikož všichni žáci jsou ze slušných rodin, pravidelně chodí do kostela a čtou Svaté písmo…Lhostejnost a nedbalost při řešení choulostivé situace Romana, bude prošetřena příslušnými orgány. Mimo jiné i proto, že otec Romana podal trestní oznámení.

Kriminalisté budou zkoumat i obsah nenávistných zpráv, které o něm spolužáci šířili. Na sociálních sítích mu údajně ošklivě nadávali. Otec vzkazuje dotyčné dívce, která na videu Romana hecovala ke skoku, aby za nimi přišla. „Proč, když byla tehdy tak odvážná, nepřijde a nepoví nám aspoň, promiňte?“ Nikola jí naopak radí, aby jí na oči raději nechodila vůbec. 

Částečnou útěchou může být pro rodinu kondolence od prezidentky Zuzany Čaputové, kterou nešťastný osud Romana zarmoutil. „Je mi velmi líto tragické smrti teprve patnáctiletého Romana, žáka školy v Parchovanech, který si sáhl na život. Podle zpráv z médií zemřel v důsledku šikany, kterou si zažíval. I touto formou chci vyjádřit upřímnou soustrast jeho rodině, blízkým a přátelům. Myslím na něj a mrzí mě, jakou bolest musel cítit.“ 

V článku Nového času také apelovala na všechny, kteří zažívají podobné trápení, aby s ním nezůstávali sami a požádali o pomoc ostatní. 

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí: 116 111 nebo v Centru krizové intervence: 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop a zdarma.

Miliska ( 28. listopadu 2023 15:35 )

Myslet si, že když někdo chodí do kostela a čte písmo svaté, bude lepší člověk, je stejný blábol, jako když někdo chodí do garáže, čte motoristické příručky a myslí si, že z něj bude auto.

Ja-na ( 28. listopadu 2023 11:29 )

Jak je vidět, písmo svaté nepomohlo...Pokud se k tomu ředitel školy staví tímto způsobem, tak šikana může pokračovat vesele dál. A všichni budou tvrdit, že něco takového není možné? Být rodičem těch pokřikujících a šikanujících spolužáků, asi by si na zadek dlouho nesedli.... Ale pokud by stížnost rodičů škola prošetřila, možná se té tragédii dalo předejít.

pragver ( 27. listopadu 2023 08:25 )

Každého spratka a pedagoga by si měla policie důrazně a hlavně jednotlivě podat a potrestat !

Ruzena Karaskova ( 26. listopadu 2023 23:23 )

Přesně, souhlasím se zveřejněním a potrestáním všech spolužáků( neboť se nenašel ani jediný, který by se chlapce zastal) i pedagogů, kteří to bagatelizovali!!

elopapx ( 26. listopadu 2023 19:46 )

Mělo by to být potrestáno pořádně a bez skurpulí. Měl by se z toho stát odstrašující případ pro podobné zamindrákované chudáky, kteří si své mindráky vybíjí na těch , co nemůžou bránit.

Zveřejnění jmen a fota šikanujících individuí (i jejich rodičů), Nemožnost cokoli vystudovat. ideálně dopřát jim stejný osud. Žádné slitování s nimi !

Ředitel a třídní učitelka) by měli jít bručet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání