O útocích chlapec doma mlčel, bál se. Co se mezi dětmi děje, si nevšimli bohužel ani učitelé. Až po napadení kluka to děti řekly třídní. Ta informovala vedení a chlapcovy rodiče Petru (32) a Reného (35), kteří podali na školu trestní oznámení. Důvod? Podle nich jejich synka neochránila.

Chlapec má od napadení bolesti hlavy, čeká ho navíc další nepříjemnost, o trápení bude muset mluvit na policii. „Jdeme tam se synem začátkem května,“ potvrdila předvolání k výslechu maminka.

Případů přibývá

Fyzické útoky či psychický teror mezi spolužáky je podle České školní inspekce bohužel realita, navíc ne vždy je pedagogy zpozorována. „V posledních třech letech byla alespoň jednou mezi žáky řešena šikana v 57 % základních a 63 % středních škol. V případně základních škol se ve srovnání se zjišťováním z roku 2015/2016 jedná o desetiprocentní nárůst, u středních o necelé tři procenta. Za vyšším podílem škol nemusí stát i větší schopnost škol agresivní chování identifikovat,“ konstatuje instituce, která  na vzdělávací ústavy dohlíží.

K nejčastějším formám šikany mezi žáky se řadí slovní útoky a teror přes mobily a počítače. Inspektoři připomínají i to, že kromě teroru mezi žáky byla v sedmi procentech škol řešena i šikana žáka vůči učiteli.

Zájem, až když vyšel článek

Případ, o němž Blesk.cz informoval, řeší už i zřizovatel školy, frýdecko-místecký odbor školství, kultury a tělovýchovy. „Požádal ji o vypracování zprávy,“ uvedla mluvčí města Jana Musálková Jeckelová.

Náměstek ústředního školního inspektora (ČŠI) Karel Kovář řekl, že je zřizovatel kontaktoval a podal podnět na šetření v den, kdy článek vyšel.

VIDEO: Jak se bránit šikaně? Je to nečekaně jednoduché.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit šikaně? Je to nečekaně jednoduché VT / titulky Adam Balažovič

Fotogalerie
6 fotografií