Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Roman si vzal život skokem ze střechy: Byl bezradný, míní psychiatrička

Psychiatrička hovoří o zesnulém Romanovi (†15): Musel být bezradný!
Psychiatrička hovoří o zesnulém Romanovi (†15): Musel být bezradný!  (Autor: Google maps, Facebook)
Autor: hpe - 
24. listopadu 2023
17:12

Tragédie se odehrála v pondělí 20. listopadu ve slovenských Parchovanech. Žák deváté třídy Roman (†15) skočil ze střechy základní školy a následně v nemocnici zemřel. O duševních problémech v důsledku šikany promluvila psychiatrička Danica Caisová. Roman musel být prý bezradný. 

Mladík se během přestávky vyplížil na střechu. Ke skoku ho hecovali i spolužáci, kteří si ho přitom natáčeli: „Romane, skoč!“ zaznívalo ve videu, které si natáčeli. Celé situaci byla přítomná i chlapcova zoufalá matka Iveta (51), která se mu snažila sebevraždu vymluvit. Ani ona, ani hovor s otcem ho však nepřesvědčili. Roman si vzal dobrovolně život. Postupně na povrch vyplouvají hrůzné okolnosti, které činu předcházely.

Oba rodiče stále nechápou, jak ho ostatní děti mohly ke skoku hecovat. Odpovědi nabízí psychiatrička z Košic, Danica Caisová. Ta se domnívá, že v takovýchto případech hraje velkou roli síla kolektivu. Jedinci mají prý tendence jednat na základě tlaků ze sociálních síti, nebo pod vlivem spolužáků. „Pokud se člověk, který je dlouhodobě šikanován, rozhodne spáchat sebevraždu a dokoná ji, je náročné odhadnout, co bylo tou poslední kapkou, protože po smrti nám to už neřekne… Myslím si, že tenhle kluk, ač jsem ho neznala, byl bezradný, nevěděl, na koho se obrátit a kdo by mu s tím, co ho trápilo, uměl pomoci,“ konstatovala Caisová pro Nový Čas.

Policie zahájila trestní stíhání, nikoho konkrétního ale doposud neobvinila. Vedení školy včetně ředitele mlčí. Smuteční černou vlajku škola vyvěsila až tři dny po Romanově smrti. Podle otce by se tomu tak nestalo, nebýt mediální pozornosti. „Vlajku vyvěsili až po tom, co si přečetli článek v novinách s tím, že tam není. Vyvěsili ji pozdě. Včera večer, když jsem šel okolo, tam ještě nebyla,“ popisuje otec Romana pro Nový čas. Roman bude mít pohřeb v neděli 26. listopadu. Zádušní mše proběhne o den později.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí: 116 111 nebo v Centru krizové intervence: 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop a zdarma.

Video  Šikana - jaké jsou její varovné příznaky?  - Videohub
Video se připravuje ...

ivana kollerova ( 25. listopadu 2023 21:33 )

dnesni parchanti umi byt obzvlaste zli. a at mi nikdo nepovida, ze ve skole o jeho sikane nevedeli. je to hruza. chudak kluk

Moly28 ( 24. listopadu 2023 21:17 )

Já si spíš myslím, že si řekl o pomoc, ale nikde se mu nedostala. Tak to vyřešil po svým. Nepomohli mu rodiče, ve škole, nikdo. Ti, na které nejvíc spolíhal, ho zradili. Maminka pozdě (když stál na střeše) slibovala, že ho dají na jinou školu. Tatínek taky nevypadá jako někdo, kdo bude synovi oporou. 15 letá kluk je ještě dítě. Všichni, kdo mu nepomohli, by měli za to nést odpovědnost!!! 😕 Mně někdo šikanovat dítě, tak do té školy vlítnu a obrátím to tam naruby. 😨

PCmaster race ( 24. listopadu 2023 19:20 )

Za všechno můžou Ukrajinci a fialovéj hnus a bude hůř je mi líto co se děje

elopapx ( 24. listopadu 2023 18:49 )

Škola a její vedení bude stát za pěkný ...

Rodiče těch zmetků a ty zmetky, co šikanovali či dokonce natáčeli zveřejnit.
Vyhodit ze školy. to považuju za samozřejmost . A nikde jinde by je přijmout neměli.

Svviiiněěě k neuvěření toto. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání