Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nevkusná drzost, pustil se Fiala do Babiše. Expremiér: Nenechám se poučovat akademikem

Autor: Mii - 
19. ledna 2024
19:37

Do střetu se znovu dostal premiér Petr Fiala (ODS) s šéfem opozice a svým předchůdcem Andrejem Babišem (ANO). A to kvůli slovům o běžném životě. Fiala si postěžoval, že mu přijdou nevhodné Babišovy útoky, ve kterých ho šéf ANO obviňuje z toho, že neví, jak žijí lidé. Útoky označil za nevkusnou drzost, protože Babiš je podle něj „celý život privilegovaný“. Expremiér to rázně odmítl a uvedl, že se nenechá poučovat akademikem.

Slovní přestřelku rozpoutalo video, které Fiala zveřejnil na svém účtu na sociální síti X. Obsahuje jeho vyjádření, ve kterém komentoval dlouhotrvající útoky svého předchůdce. „Tak já jsem třeba vůdcem opozice, předcházejícím premiérem Babišem, opakovaně obviňován, že jsem z jiné galaxie a že nevím, jak lidé žijí, a připadá mi to jako něco tak nehorázného, že se to snad ani nedá komentovat. A divím se, že to někdo bere vážně,“ uvedl Fiala na videu, kde mluvil ostřeji, než je u něj obvyklé.

„Takže o člověku, jako jsem já, který se celý život věnuje vzdělávání, byl učitel, působil mezi lidmi, mezi studenty a žil úplně normální život, se tohle odvážil říct člověk, který vždycky, celý svůj život, byl privilegovaný, za komunistů byl komunista, a ještě patřil mezi privilegovanými k privilegovaným,“ pokračuje premiér, načež připomíná, že ne všichni komunisté mohli studovat v zahraničí a ne všichni komunisté mohli žít v zahraničí. Babiš před revolucí studoval ve Francii a ve Švýcarsku a pracoval v Maroku.

„On toto privilegium měl a po listopadu 1989 se stal velmi rychle bohatým člověkem a posléze miliardářem, který se pohybuje v úplně jiném světě, než normální lidé,“ uvedl Fiala s tím, že výtky Babiše považuje za mimořádně nevkusnou drzost. Šéf ANO by podle něj měl spíš pokorně mlčet.

„Akademik odtržený od reality“

Babiš si ale tento útok nenechal líbit. „Pane Fialo, já jsem si vše odmakal. Z nuly jsem vybudoval holding, který dnes zaměstnává 40 tisíc lidí. V politice i před vstupem do ní jsem vždy lidem pomáhal. A pomáhat budu i až z ní odejdu. Stále čtu příběhy lidí, kterým pomáhá i Nadace (nadace Agrofert, pozn. red.), které předsedám,“ napsal šéf ANO v reakci na video.

Uvedl, že s lidmi se neustále baví, jezdí za nimi a oni chodí za ním. „Mám je totiž rád. Vy nejen, že lidem nerozumíte, vy o jejich životech nevíte vůbec nic, protože se o ně nezajímáte a nikdy ani nezajímal. O tom to celé je,“ zopakoval Babiš, že Fiala podle něj lidem nerozumí.

„Kvůli vaší vládě lidi chudnou a zhoršuje se jim životní úroveň. Fakt se nenechám poučovat akademikem, který každý den dokazuje, jak je odtržený od reality,“ zakončil svůj komentář Babiš.

Reakce z obou táborů

Slovní výměna vyvolala na sociálních sítích pozdvižení. Ozval se například exministr financí Miroslav Kalousek. „Teď nevím, kterou nulu máš na mysli (…) Tu nulu, o kterou nenavýšili zrádní zástupci akcionáře základní jmění a umožnili ti ukrást Petrimex? Nebo tu nulu, kterou jsi nemusel vracet ‚spolužákům ze Švýcarska'?“ napsal Kalousek, který v příspěvku Babišovi tykal. Exministr s šéfem ANO dlouhodobě nemá dobrý vztah, i se s ním soudil.

Přidala se také europoslankyně ODS Veronika Vrecionová. „Ty příběhy lidí jste četl, už když jste byl důvěrník StB? To máte na mysli?“ sdělila směrem k Babišovi, který byl podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa důvěrníkem komunistické Státní bezpečnosti.

Ozvaly se i hlasy na obranu Babiše. „Pane premiére, že se nestydíte. Podle vašich výstupů a proslovů jste buďto skutečně odtržený od reality a netušíte, jakou bídu a těžkosti dnes mnoho lidí musí snášet, anebo to víte a pak to arogantně přehlížíte. Nevím, co je horší,“ komentoval Fialovo video předseda pražského ANO Ondřej Prokop.

Video  Babiš v Hráčích: „Jsem trochu na hlavu“ a proč zatím nepředá své impérium dětem?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

stoura ( 15. února 2024 05:45 )

Disidenti si namastí kapsy, to zase bude něco jak ze sebe fůra vychcánků bude dělat disidenta kvůli průměrnému důchodu. Mimochodem taková vrstva lidí kteří nepracovali a vypočítal se jim průměrný důchod už tady!!! Názorný příklad jsou hnědočeši 👎

stoura ( 15. února 2024 05:32 )

👍 👍 👍 👍 👍

stoura ( 15. února 2024 05:29 )

Dokonale napsáno, to Fiala by měl táhnout tam, odkud přišel!

panda82 ( 14. února 2024 15:15 )

konkrétně, které to jsou, z čeho je ukrad, komu chybí

panda82 ( 14. února 2024 15:13 )

Můžete jmenovat aspoň jednu vkusnou drzost premiére Fialo a s čistým svědomím se podívat lidu do očí (Barmské ženy, finance jsou kde)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa