Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slovenské hvězdy ostře proti ministryni kultury: Habera tasil KLDR, vítěz SuperStar gaye

Autor: trm - 
27. ledna 2024
10:04

Na Slovensku sílí odpor proti ministryni kultury Martině Šimkovičové, petici proti ní podepsalo už přes 180 tisíc lidí, včetně řady hvězd. Utahuje si z ní známá herečka Kamila Magálová, ostrý vzkaz jí poslal vítěz SuperStar Adam Pavlovčin, který se zapojil i do protivládních protestů. Naposledy na sebe ministryně upozornila na začátku tohoto týdne, podle médií obnovila kulturní spolupráci s Ruskem a Běloruskem. Za to jí „naložil“ frontman skupiny Team Paľo Habera.

Slovenské ministerstvo kultury vydalo příkaz, kterým zakázalo jakoukoliv komunikaci či spolupráci s Ruskem a Běloruskem, v březnu 2022, týden po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. List Pravda uvedl, že má k dispozici rozhodnutí nové ministryně, které předchozí nařízení ruší, a od pondělí tak již žádný zákaz neplatí. „Ve světě jsou desítky vojenských konfliktů a podle našeho názoru by na ně neměli doplácet umělci a kultura,“ řekla Šimkovičová Pravdě přes svého mluvčího Pavla Čorbu.

Na to ostře reagoval Paľo Habera. „Paní ministryně, nemohla byste tam ještě prosím přidat Severní Koreu? Děkuji,“ napsal lídr kapely Team a přidal zvracející smajlík.

Proti Šimkovičové vznikla petice, kterou za jediný týden podepsalo přes 180 tisíc lidí. Autoři vyčítají ministryní absenci odbornosti či zneužívání komunikačních kanálů ministerstva pro šíření zavádějících, diskriminačních nebo homofobních sdělení. Podle Plusky.sk ji podepsala i herečka Kamila Magálová, která nerozumí tomu, jak může ministryně extrémně tvrdě vystupovat vůči LGBT+ komunitě. „Proč si obléká, proč nosí módní doplňky od známých návrhářů, kteří jsou gayové. Jestli je tak konzistentní, tak ať nosí kabelku ze šúpolie (kukuřičný klas),“ řekla Magálová v Interview :24 RTVS.

Ještě ostřeji se proti Šimkovičové postavil vítěz SuperStar Adam Pavlovčin vystupující jako ADONXS. Ten přišel i na protivládní demonstraci s transparentem, na němž bylo napsáno: „Šaty s vlečkou gayem vyšívané, ale tolerantní není, jasný pane.“

K fotkám, které zveřejnil na svém instagramu, ještě připsal vzkaz. „Je smutné pozorovat lidi v čele státu, jak vládnou strachem a bez demokratických hodnot, a kolik nekompetentních a hloupých lidí přebírá zodpovědnost za většinu. Martinka ani neuší, kdo ušil a navrhnul její oblíbené šaty, kdo hraje její oblíbené postavy v seriálech a divadelních inscenacích, jaké písničky poslouchá v rádiu a tancuje si do rytmu, když ji nikdo nevidí… A už vůbec netuší, kolik krásného umění a i queer umění ještě vznikne v nejbližších letech. S ní, nebo bez ní v úřadě,“ napsal Pavlovčin.

Video  Pavol Habera a jeho slavné kraťásky? Už nikdy! 
Video se připravuje ...