Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Slovenská ministryně obnovila kulturní spolupráci s Ruskem. Poslanec argumentuje Seifertem

Autor: ČTK - 
21. ledna 2024
13:04

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová obnovila kulturní spolupráci s Ruskem a Běloruskem, píše slovenský tisk. Podle listu Pravda vstoupilo 15. ledna v platnost rozhodnutí ministryně, kterým povolila komunikaci a spolupráci Slovenska s oběma těmito zeměmi zakázanou její předchůdkyní, Natálií Milanovou.

Slovenské ministerstvo kultury vydalo příkaz, kterým zakázalo jakoukoliv komunikaci či spolupráci s Ruskem a Běloruskem, v březnu 2022, týden po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Pravda uvádí, že má k dispozici rozhodnutí nové ministryně, které předchozí nařízení ruší, a od pondělí tak již žádný zákaz neplatí.

„Ve světě jsou desítky vojenských konfliktů a podle našeho názoru by na ně neměli doplácet umělci a kultura,“ řekla Šimkovičová Pravdě přes svého mluvčího Pavla Čorbu.

Předseda výboru slovenského parlamentu pro kulturu a média Roman Michelko listu řekl, že Milanová při zákazu jednala ideologicky a že je proti jakékoliv cenzuře kultury. Umělci a tvůrci podle něj nemohou za to, jaký mají politický režim, a kulturní výměna by podle něj měla i nadále fungovat. „Tvůrci ruské kultury by neměli být diskriminovaní či ostrakizovaní za to, jaký režim je u moci,“ prohlásil poslanec za vládní stranu. Dodal ale, že by rozuměl tomu, pokud by ministerstvo chtělo omezit spolupráci se zjevnými ideologickými propagátory.

Michelko také připomněl, že v minulosti byli právě umělci kritiky režimu. Při té příležitosti vzpomněl i českého básníka, signatáře Charty 77 a laureáta Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta.

Bývalá ministryně Milanová v reakci na rozhodnutí Šimkovičové uvedla, že ministerstvo kultury pod jejím vedením nikdy nebránilo účinkování individuálních ruských umělců nebo nezávislých kulturních těles, kteří se jednoznačně vyjádřili proti válce na Ukrajině a odmítli ruskou agresi.

Video  Vysoce postavený slovenský funkcionář srazil seniorku: Ta na místě zemřela.  - TV JOJ
Video se připravuje ...
12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Zobrazit celý online

lucie13 ( 27. ledna 2024 20:29 )

To, že zrušila něčí zákaz znamená, že nechce diskriminovat žádné umělce a zase řvou jen nějaké menšiny, které na sebe chtějí upozornit.
Zrušení zákazu neznamená spolupráci. Tyhle doby zákazů a pálení knih už tu byly tolikrát a lidé se z minulosti asi neponaučili

Soliter56O ( 21. ledna 2024 15:34 )

No a ? ... Vždyť to je jen dobře ...

VETERAN_ ( 21. ledna 2024 14:34 )

Jako první si nechala pozvat tuto zpěvačku .

http­s://ec­ho24­.cz/a/­ixV4n­/muj-putine-mily-putine-a-dalsi-oslavne-slagry

Th0r_z_h0r ( 21. ledna 2024 13:59 )

Jakykoliv zakaz sloluprace je fasismus. Jeste by melo Slovensko vznest uzemni naroky vuci tzv. Ukrajine a zadat navrat Podkarpatkse Rusi, ktera byla SSSR ukradena a ukrajinci jako zjevny nastupce SSSR, j8 okupuji nadale. Podobne by melo vznest naroky Rumunsko a chtiv vratit okupovanou Bukovinu a Besarabii a dale Polsko. Tim dojde k zaniku tzv. Ukrajiny, umeleho statniho utvaru, vznikleho na okupovanych uzemich. Cely problem tim bude vyresen. Ke spokojenosti vsech 👍 Rumunsko pred nekolika lety vzneslo uzemnin pozadavek na navraceni Hadiho ostrova, zatim neuspesny. A narodnostni mensina v Bukovine jiz leta pozaduje autonomii. Podobne jako lid Donbasu, Luhansku. Coz jim junta v Kyjeve upira a utlacuje je, napr. jazykovym zakonem. Dalsi dukaz fasismu kyjevske junty.

http­s://ww­w.iroz­hlas­.cz/zp­ravy-svet/ukrajina-jazykovy-zakon-parlament-porosenko-evropska-unie-rustina-ukra­jinsti­na_190­425150­0_och

http­s://bl­og.ak­tual­ne.cz­/blo­gy/jan-rych­lik.ph­p?ite­mid=25­473

Pekne vysvetleno panem Rychlikem, jak jinak v 2015, dnes by si to nedovolil.

Takhle junta utlacuje puvodni a pravoplatne obyvatelstvo.

http­s://pl­us.roz­hlas­.cz/u­kraji­na-zasahla-proti-rumunskym-separatistum-kteri-vzpominali-na-velke-rumunsko-7459592

stařec ( 21. ledna 2024 13:38 )

Bravo,bravo,je třeba lidi spojovat a ne stále vymývat lidem mozky tak jak to dělají v ve fialovém hnusu se svými voliči!!!! Ruská kultůra je nesmrtelná a rusové jsou NEPODROBITELNÍ,to by si měli uvědomit všichni váleční štváči!!!

Zobrazit celou diskusi