Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chyceni při činu! Satelity odhalily severokorejské dodávky zbraní pro Rusko

Autor: jmr, swp - 
23. ledna 2024
16:28

Velká Británie poskytla panelu expertů OSN satelitní fotografie severokorejského nákladu na cestě do Ruska. Jde o součást snahy spustit oficiální vyšetřování obchodu se zbraněmi porušujícího mezinárodní sankce. OSN má nyní hmatatelný důkaz pro podezření, že Severní Korea od zářijového setkání Vladimira Putina s Kim Čong-unem dodává Rusku balistické střely a statisíce dělostřeleckých nábojů, píše deník The Guardian.

Vzájemný vztah obou zemí se navíc zdánlivě rozšiřuje. Tento týden se Putin v Kremlu setkal se severokorejskou ministryní zahraničí Čche Son-hui ku příležitosti ojedinělé pětidenní cesty této zasloužilé představitelky Pchjongjangu. Podle mluvčího Kremlu projednávali „další rozvoj našich vztahů ve všech směrech, včetně těch citlivých.“

Zatím nezveřejněná zpráva britské rozvědky, která se ovšem dostala do rukou Guardianu, ukazuje záběry nafocené mezi zářím a prosincem, na kterých tři ruské lodě, Maia, Angara a Maria, nakládají kontejnery v obnoveném severokorejském přístavu v Najinu. Následně se vydaly k ruským přístavům na vzdáleném východě. Ačkoliv agentura uvedla, že se jí nepovedlo určit obsah kontejneru, Spojené státy před týdnem oznámily, že Rusko na Ukrajině použilo severokorejské balistické střely.

„Ruské použití severokorejských zbraní na Ukrajině porušuje několik rezolucí Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl diplomat Spojených národů. „Podkopává to mezinárodní snahy zabránit šíření jaderných zbraní a odhaluje, jak zoufalým se ve své neúspěšné invazi Rusko stalo. Tyto a další důkazy předložené Sankční komisi OSN by měly spustit kompletní vyšetřování do očí bijícího porušování mezinárodních sankcí Ruskem a KLDR.“

Britská zpráva byla spolu s dalšími důkazy ze Spojených států a dalších zemí poskytnuta panelu expertů OSN na severokorejskou proliferaci a ten by měl příští měsíc vydat svou první oficiální zprávu od loňského prudkého nárůstu předpokládaných dodávek zbraní ze Severní Koreje do Ruska.  

Na všechny lodě nafocené britským satelitem byly v roce 2022 americkou vládou uvaleny sankce kvůli jejich napojení na námořní společnost ruského ministerstva obrany Oboronlogistika OOO. Ta se „od roku 2014 podílela na ruském protizákonném uzmutí a okupaci Krymu spolu se soukromými ruskými námořními dodavatelskými společnostmi, které dodávají zbraně a vojenské vybavení“. 

Dvě z těchto lodí byly identifikovány v nedávné zprávě thinktanku Institut královských spojených služeb. Ta ukazovala nárůst přeprav nákladu ze Severní Koreje do Ruska, který podle ní „odhaloval, že Rusko pravděpodobně začalo dovážet severokorejskou munici ve velkém.“ Tu třetí pak jmenoval nezávislý zpravodajský web NK News zaměřený na Severní Koreu. Ten ji označil za „jednu ze skupiny komerčních plavidel, která dokončila několik dodávek armádního vybavení a munice poskytnutých KLDR Rusku.“

Tyto dodávky údajně umožnily provedení útoků, které si v prosinci a v lednu na Ukrajině vyžádaly tucty obětí a další stovky raněných. Charkovští prokurátoři uvedli, že úlomky, o kterých se předpokládá, že pochází z raket Iskander severokorejské výroby, byly poslány na analýzu do Kyjeva a že na nich byly nenápadné rozdíly: ručně nakreslená sériová čísla, odlišný kužel tryskového výfuku a odlišné svařování.

„Tyto ohavné útoky byly částečně provedeny s použitím balistických střel a jejich odpalovacích mechanismů obdržených od Severní Koreje,“ stojí ve vyjádření vydané osmi členy rady bezpečnosti včetně USA a Velké Británie.

Výkonný ředitel Bílého domu pro kontrolu zbraní Pranay Vaddi tento týden uvedl, že je armádní spolupráce Ruska a Severní Koreje bezprecedentní a varoval, že ruská armádní pomoc Severní Koreji může v Jižní Koreji a Japonsku podkopat americkou politiku odrazování od jaderného zbrojení. „Myslím, že se podstata Severní Koreje jako hrozby v oblasti může během následující dekády následkem této spolupráce drasticky změnit,“ řekl Centru pro strategická a mezinárodní studia.

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Zobrazit celý online

Čche se během své návštěvy Ruska setkala s Putinem, ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a místopředsedou vlády Alexandrem Novakem. Severní Korea též naznačila, že jí Rusko pomáhá s vesmírným programem. Jeden ze členů severokorejské delegace byl podle jihokorejské zpravodajské agentury Yonhap před setkáním s Putinem vyfotografován s dokumentem pojmenovaným Seznam pozorování v oblasti vesmírné technologie.

Na tomto seznamu podle všeho byly CSKB-Progress a Mechanická továrna Voroněž, kde se vyrábějí motory, ale seznam podle agentury nebyl zcela čitelný. Putin již dříve slíbil, že Severní Koreji pomůže postavit satelity a ta v listopadu svůj první špiónský skutečně vypustila. Jižní Korea Rusko obviňuje, že jí s jeho vývinem pomohlo.

Video  Diktátor Kim v Rusku: S Putinem si prošel kosmodrom Vostočnyj  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa