Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Diktátor Kim úřaduje ve zbrojních továrnách. Kvůli raketám pro ruské okupanty?

Autor: ČTK, jmr - 
10. ledna 2024
14:19

Severokorejský vůdce Kim Čong-un tento týden navštívil zbrojní továrny v KLDR a u té příležitosti vyzval k odstranění nedostatků při výrobě munice. S odvoláním severokorejskou státní agenturu KCNA o tom dnes informovala agentura Reuters. Podle ní tak Kim učinil v době, kdy Spojené státy a jejich spojenci ve společném prohlášení odsoudili dodávky severokorejských zbraní a munice Rusku.

Kim při své inspekci rovněž zdůraznil „strategický význam výroby velkých zbraní“, uvedla KCNA. Ta zveřejnila snímky z návštěvy muniční továrny, na nichž si Kim prohlíží mobilní zařízení pro odpalování raket krátkého doletu.

Kimova návštěva se uskutečnila v době, kdy téměř 50 zemí v čele s USA odsoudilo dodávky severokorejských balistických raket do Ruska a jejich použití proti Ukrajině.

„Rusko používá balistické rakety KLDR na Ukrajině a poskytuje KLDR cenné technické a vojenské poznatky,“ uvádí se v úterním společném prohlášení.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby k tomu uvedl, že od dříve oznámeného použití severokorejských balistických raket 30. prosince a 2. ledna vypálilo Rusko na Ukrajinu další takové zbraně, včetně jedné rakety, která dopadla v Charkově. Dodal, že Spojené státy a jejich spojenci dnes vznesou tuto záležitost v Radě bezpečnosti OSN.

Podle dřívějších zpráv jihokorejské rozvědky poslala Severní Korea v uplynulých měsících Rusku i zhruba milion dělostřeleckých granátů.

Severokorejský vůdce dnes také uvedl, že nastal čas označit Jižní Koreu za stát „nejvíce nepřátelský“ vůči jeho zemi. Soul obvinil z podněcování konfrontace a hromadění zbraní a vyzval k posílení vojenských kapacit KLDR pro vlastní obranu i jaderné odstrašení, uvedla KCNA.

Vyjádření severokorejského vůdce přicházejí v době zvýšeného napětí mezi oběma zeměmi. Jihokorejská armáda minulý týden uvedla, že KLDR opakovaně ostřelovala oblast severně od ostrova Jeonpchjong u sporné námořní hranice s Jižní Koreou. Ta v reakci na severokorejskou dělostřeleckou palbu uspořádala vlastní palebné cvičení na moři.

Kim označil zhoršující se vztahy mezi Korejemi za „novou fázi změn“ a „nevyhnutelnou realitu“. Podle něj Severní Korea v žádném případě nechce jednostranně vyvolat válku na Korejském poloostrově, v případě nutnosti se jí ale nebude ani vyhýbat. Vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una Kim Jo-čong minulý týden pohrozila, že armáda v případě provokace proti KLDR okamžitě odpoví.

Video  Diktátor Kim v Rusku: S Putinem si prošel kosmodrom Vostočnyj  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi