Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Souboj virů vyhrává stará známá: Chřipka v Česku porazila covid

Autor: K. Beránková - 
27. ledna 2024
05:00

Chřipka převzala od covidu pomyslné žezlo mezi infekčními chorobami a šíří se teď rychleji než on. Dva roky přitom koronavirus statistikám naprosto vládl.

Nosili jsme roušky, myli si ruce, necestovali… Boj s koronavirovou pandemií měl zajímavý efekt. V sezóně 2020/21 poprvé v novodobé historii lidstva nepřišla v zimním období chřipková epidemie. Virus se zkrátka vůbec nešířil. To se ale změnilo a chřipka teď znovu vyšplhala na trůn mezi sezónními infekcemi. 

„Majoritním cirkulujícím virovým patogenem virus chřipky typu A, a to především A/H1N1 pdm,“ uvedla Helena Jiřincová ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ).  Druhým nejčastěji odhaleným virem je RSV, tedy respirační syncyciální virus. Obvykle způsobuje jen rýmu, ale děti nebo starší lid umí potrápit. Na třetím místě je koronavirus. Počty nemocných ale klesají. Ve srovnání s předchozím týdnem o 6 % . V nemocnici leží 145 lidí, z toho třináct bojuje o život na jednotce intenzivní péče.

Nemocné děti

Celkově s různými infekcemi dýchacích cest stoná v průměru 1432 Čechů na sto tisíc obyvatel, což představuje vzestup o 10 % oproti minulému týdnu. Přibylo zejména kašlajících a smrkajících dětí. Nejvíc nemocných je v tuto chvíli v Jihomoravském a Karlovarském kraji.

»Čínských« zápalů plic nepřibývá

Dobrou zprávou je, že zápalů plic, způsobených bakterií Mycoplasma pneumoniae nepřibývá. Obavy vyvolala prosincová epidemie u malých dětí v Číně. Podle českých laboratoří je ale situace klidná.

Nabere koronavirus dech?

Přestože klesající čísla počtu covid pozitivních vyvolávají optimismus, odborníci varují, že úplně vyhráno ještě není. Virus může znovu nabrat dech v únoru, či dokonce ještě v březnu. V loňském roce začala jarní vlna na konci ledna, nejvyšší denní počty pozitivních testů pak byly na přelomu února a března.

Nejvíc chrchlá Polsko

Co se nárůstu chřipky a poklesu případů covidu týká, Česko kopíruje situaci v Evropě. Výjimku na Starém kontinentu tvoří jen několik zemí. Koronaviru přibývá nejvíc v Polsku, nárůst hlásí i Portugalsko, Švýcarsko a Slovensko.

Víte, že?

Před vážným průběhem chřipky by mělo aktuální očkování chránit.

Video  Prymula v Blesku: Celoplošná opatření neočekávám. „Covidária“ možná ano  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mildred ( 15. února 2024 18:22 )

Virus Primula,promluvil,.

Renata Veselá ( 27. ledna 2024 07:13 )

bleskovka ( 27. ledna 2024 06:28 )

Horší než virus je stávající vláda.

krapotkin ( 27. ledna 2024 05:47 )

Nejhorší je virus blbosti, který napadl vládnoucí komiky.

Zobrazit celou diskusi