Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obří balvan o velikosti auta se svalil na silnici u Hřenska: Hrozí pád dalších kamenů!

Aktualizováno -
24. ledna 2024
20:11
Autor: ČTK - 
24. ledna 2024
16:29

Mezi obcí Hřensko na Děčínsku a státní hranicí s Německem se ve středu na silnici svalil pískovcový blok o velikosti osobního auta. Několikatunový balvan prorazil zátěžový plot. Nikdo se nezranil. Silnice I/62 je zavřená, hrozí tam pád dalších kamenů. Řidiči by měli zvolit objízdné trasy. Policie informovala na sociální síti X, že po zhodnocení situace na místě bude komunikace uzavřena pravděpodobně do neděle 28. ledna.

Balvan se sesunul stovky metrů od obce Hřensko, tedy daleko od zastavěného území. Urazil zhruba 200 výškových metrů. Když se kámen uvolnil, jeho objem odhadem činil deset metrů krychlových. Během cesty uvolnil několik menších kamenů a částečně se rozdrobil, řekl to mluvčí správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

„Došlo k drobnému poškození silnice a svodidla,“ doplnil k následkům mluvčí. Vysokozátěžová bariéra, kterou blok poškodil, je podle Salova dimenzovaná na kameny zhruba do 2,5 metru krychlového. „Ten na silnici váží zhruba dvojnásobek,“ upozornil mluvčí. Protože je zátěžový plot poškozený, bude nutné ze svahu odstranit uvolněné kameny. Pracovníci správy jsou ve spojení s odbornou firmou, která sanaci provede. „Neobejde se to bez krátkodobé uzavírky silnice,“ sdělil mluvčí a dodal, že nejpozději v neděli by mělo být dočištění svahu hotové.

Správa parku upozornila na vyhlášený stav zvýšeného rizika nárazových větrů, které mohou vyvracet stromy nebo lámat větve. „Není bezpečné se nyní pohybovat v lesních porostech. Myslete prosím na to nejdůležitější - na své zdraví i zdraví vašich blízkých a nechoďte dnes do lesa,“ uvedla správa na facebooku.

Video  Okolí Obchodního domu Regata s kameny proti parkování.  - Jan Dařílek
Video se připravuje ...

 

 

Jan Kocián ( 24. ledna 2024 19:37 )

ČHMÚ vydal jen žlutou výstrahu, ale dnes měla být oranžová. I mimo horské a podhorské oblasti totiž foukalo přes 90 km/h (např. Kocelovice). ❤️‍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání