Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Válek varuje před jednou z nejvíc nakažlivých variant covidu: Riziko nákazy je velmi vysoké!

Autor: ČTK, simao, DVL - 
10. ledna 2024
10:35

Za antivirové léky na covid-19 loni Česko podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zaplatilo přes miliardu korun. Ministr vyzval k očkování, které je levnější. Vedle toho varoval před dalším šířením covidu. Podle něj je riziko nakažení „velmi, velmi vysoké“. A to proto, že se covid-19 dostal do jedné z nejvíc nakažlivých subvariant, upozorňuje Válek.

„Pořád je čas se očkovat. Očkovat se má smysl a je to velmi důležitý krok k tomu, aby člověk neprodělával závažným způsobem virová onemocnění. Očkování proti chřipce pořád má smysl, ale ještě větší smysl a význam má očkování proti covidu. My máme to štěstí, že máme dostatek vakcín, máme vždycky nejmodernější vakcíny, a máme dokonce na výběr mezi vakcínami. Já vyzývám a doporučuji - a ne jako ministr - ale jako lékař, doporučuji všem občanům, kteří jsou starší, tak jak já, kteří mají nadváhu, tak jak já, a kteří mají některé komordibidity, onemocnění srdce, kteří mají poruchy inuminity, aby se, tak jak já, nechali naočkovat,“ uvedl na dnešní tiskovce k aktuální epidemiologické situaci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Já jsem se naočkovat nechal a myslím si, že je to velmi rozumné. Důvod je velmi jednoduchý. Zabráníte tím velmi významně vážnému průběhu nemoci. Samozřejmě nezabráníte tomu, že nemůžete onemocnět, nezabránite tomu, že nechytíte ten virus, který dneska se dostává do jedné z nejvíc nakažlivých subvariant. Opravdu to riziko nakažení je velmi, velmi vysoké,“ upozornil Válek.

Za antivirové léky na covid-19 loni Česko zaplatilo více než miliardu korun, oznámil dnes Válek

„Očkování šetří peníze, abychom pak měli peníze na léčbu třeba pacientů se vzácným onemocněním,“ vzkázal Válek. Od prvních dodávek vakcín do ČR bylo podle dat ministerstva podáno 18,9 milionu dávek a očkováno je 65 procent populace. Podle ministra bude ale vakcinace potřeba každoročně podobně jako proti chřipce. Třetí posilující dávku má podle dat jen asi 240 000 lidí, čtvrtou 17 000.

Anketa

Chystáte se očkovat proti covidu?

Už jsem se znovu očkoval/a
Ano, chystám se brzy očkovat
Ne

„Každý by měl zvážit použití respirátoru"

Epidemická situace v ČR je podle odborníků na očekávaných hodnotách, žádná plošná protiepidemická opatření se podle hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové nechystají. „Doporučujeme všem občanům zvážit, jestli přistoupí ke své vlastní ochraně, a to je zejména používání respirátorů, především na místech, kde dochází k větší kumulaci osob, ať už jsou to třeba zdravotnická zařízení, obchody, dopravní prostředky a tak podobně. Každý by měl opravdu zvážit použití respirátoru," řekla Svrčinová.

„Každý by měl zvážit, jestli půjde do práce, půjde mezi lidi. Pokud má příznaky nějakého respiračního onemocnění, měl by zůstat spíše doma v domácí izolaci minimálně po dobu akutních příznaků, pokud se zhoršují, kontaktovat svého lékaře," upozornila hlavní hygienička a připomněla dostatečné a časté mytí rukou.

Svrčinová doporučila také zvýšený příjem zeleniny a ovoce, každý by měl mít 5 porcí denně, zmínila i nutnost mít pestrou stravu a dostatečný pitný režim. 

Státnímu zdravotnímu ústavu (SZÚ) podle ředitelky Barbory Mackové každý týden lékaři hlásí počty všech respiračních infekcí včetně chřipky nebo covidu-19.

Vánoce ale každoročně data výrazně ovlivní, během svátků lékaři nemocných nahlásí méně a po nich zase počty výrazně vzrostou. „Stále se pohybujeme pod hranicí epidemického prahu a v očekávaných hodnotách,“ dodala Macková. Předpokládá, že v dalších týdnech počty nemocných porostou.

V minulém týdnu lékaři evidovali 1228 případů na 100 000 obyvatel, údaje hlásí jen některé ordinace a čísla se pak zobecňují na okresy, kraje a celou ČR. Hlášení by nově měla být podle Svrčinové plošná.

Video  Do každého ramene jednu: Válek apeloval na očkování proti covidu i chřipce i loni v říjnu  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 13. ledna 2024 14:40 )

🤸‍♀️

Jirik-ta ( 12. ledna 2024 19:09 )

Jirik-ta ( 12. ledna 2024 19:05 )

Jirik-ta ( 12. ledna 2024 19:05 )

Jirik-ta ( 12. ledna 2024 19:04 )

Neuvěřitelný příběh: Mladá sestřička konala v dobré víře a skončila se zničeným zdravím (svedominaroda) na youtube (Eliška Šťastná)
(htt­ps://w­ww.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=v­05Jz2F­carM&t­=1625s)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa