Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„To žádný jiný zhoubný nádor nemá.“ Lékař o nebezpečné rakovině děložního čípku. Jak jí předejít?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
10. ledna 2024
05:00

Každý den na rakovinu děložního čípku zemře jedna žena. V Česku je k dispozici očkování, HPV DNA testy, které detekují přítomnost nebezpečného lidského papilomaviru, i další kvalitní screeningové metody. „Tohle žádný jiný zhoubný nádor nemá,“ upozornil v Epicentru Blesk Zpráv vedoucí lékař Onkogynekologického oddělení a zástupce přednosty Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN Jiří Sláma. A přesto podle něj zejména ženy starší padesáti let na pravidelné preventivní prohlídky nechodí.  

Gynekolog Jiří Sláma v úvodu pořadu zdůraznil klíčový význam očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) jako preventivního opatření proti rakovině děložního čípku. Podle něj je očkování jediným prostředkem, kterým můžeme aktivně zabránit vzniku této zákeřné infekce, která stojí na samém počátku možného rozvoje rakoviny. Odborník zdůraznil důležitost očkování před nástupem pohlavního života, a tím pádem je logické zaměřit se na očkování jedinců před začátkem sexuální aktivity.

„Očkujeme všechny jedince, tedy jak chlapce, tak dívky v období před zahájením pohlavního života. A v tomto smyslu máme dokonce i novinku, která významným způsobem zlepšuje možnost a dostupnost vakcinace, protože od letošního roku nabízíme očkování zdarma všem od jedenáctého do ukončeného čtrnáctého roku života,“ přiblížil gynekolog.

Sláma také připomněl dvacetiletá data z Velké Británie a Skandinávie, která nepochybně dokazují bezpečnost a vysokou účinnost vakcín proti HPV. „Dneska už máme data od jedinců, kteří byli očkováni primárně ve svých 18 letech, čili dneska jsou to téměř čtyřicátníci, u kterých dochází k snížení rizika rakoviny děložního čípku až od 90 %. Což je naprosto fantastické,“ zdůraznil gynekolog.

Tomu, zda se u jedince rozvine, či nerozvine rakovina, přispívá hned několik faktorů. Mezi ně patří silné kuřáctví tabáku nebo poruchy imunity. „To jsou pacienti, u kterých může virus v důsledku nižšího fungování vlastní obranyschopnosti v těle přetrvávat a to velmi dlouho,“ varoval gynekolog.

Hrazené testy i pro pětapadesátileté 

Důležité jsou proto pravidelné kontroly. Sláma poukázal na limitace cytologie a zdůraznil potřebu modernějších a citlivějších testů. „Má poměrně vysokou falešnou negativitu a ta její citlivost pro detekci závažných přednádorových změn se pohybuje někde mezi 60 a 75 procenty,“ upřesnil gynekolog.

„V současné době asi nejsofistikovanějším způsobem, jak doplnit cytologii, je právě provést test na přítomnost lidského papilomaviru, tzv. HPV DNA test. Ty jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění. u žen, kterým je 35 let, 45 let a od letošního roku také 55 let,“ upozornil lékař na další novinku v prevenci rakoviny děložního čípku, který v Česku stále zabíjí téměř půlku diagnostikovaných žen.

Více než třetina nechodí na kontroly

Problémem je, že jen 35 % žen po padesátce na pravidelné gynekologické prohlídky nedochází. Nejčastěji přitom na tuto rakovinu umírají právě pacientky mezi 65. až 69. rokem. Od půlky února proto startuje nový pilotní projekt Národního screeningového centra Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR nazvaný Astra. Nabízí ženám možnost provést si samoodběrový test na lidský papilomavirus přímo v ambulanci praktického lékaře, což je klíčový krok ke zvýšení dostupnosti preventivních opatření.

„Chodí ke svým praktickým lékařům žen, má své jiné interní onemocnění, vysoký tlak, cukrovku a podobně. A proto byl naplánován projekt, který se nazývá Astra, ambulantní stěr proti rakovině,“ sdělil gynekolog, podle jehož slov když žena získá informaci, že nemá papilomavirus, tak její riziko, že bude mít rakovinu děložního čípku v následujících minimálně pěti letech, je prakticky nulové.

Gynekolog Jiří Sláma v Epicentru 9.1.2023 Gynekolog Jiří Sláma v Epicentru 9.1.2023 | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

nadčasový MP ( 22. ledna 2024 07:51 )

Hrozí, hrozí. Neřeknou vám, že testy (stery) jsou velmi chybové, ale doktori tak rádi operují (rychle prachy). Ženy by si měly případný "nalez" nechat zkontrolovat jinym lékařem, ktery provadi kolposkopii. Je předpoklad, že vám řekne "zadne změny tam nevidim". Nenechte se řezat, jak se jim zlíbí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa