Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čech Karel (†22) zemřel u Bachmutu. Student vyrazil na pomoc napadené Ukrajině

Autor: jmr, swp - 
9. ledna 2024
07:25

Facebooková stránka fungující jako memoriál padlých mezinárodních dobrovolníků bojujících po boku Ukrajinců proti ruským agresorům oznámila, že v boji o Bachmut přišel o život Čech, 22letý Karel K. Dojít k tomu mělo již 18. března loňského roku, tři měsíce před jeho 23. narozeninami. Jméno padlého veřejně oznámeno doposud nebylo, protože rodina byla podle slov jeho maminky Jany dosud „úplně ochromena“.

Bitva o Bachmut je jednou z nejdéle trvajících a nejkrvavějších bitev celého konfliktu - v této oblasti stále pokračuje ofenziva Rusů, ačkoliv jinde se už brání.

Rozcházely se přitom informace, v jaké části ukrajinské obrany byl přesně Karel K. nasazen. Podle informací zveřejněných v italském deníku La Stampa sloužil Karel K. v oblasti v elitní sniperské jednotce „Duchů z Bachmutu“, jeho matka Jana na internetu však později uvedla, že byl členem 3. batalionu, který je součástí zahraničních legií.

Mezi úmrtím samotným a oznámením, že Karel K. padl v boji, uplynulo téměř 10 měsíců. Patrně proto, aby rodina měla čas se se ztrátou dle možností vyrovnat. Přesto se proruské účty na sociální síti X pokusily situace využít a tvrdily, že ukrajinské úřady úmrtí zatajily.

Tato tvrzení popřela sama maminka Jana, podle které byla rodina již v září v Javorivu řešit pozůstalostní věci. V kostele v Novém Strašecí se s padlým navíc lidé rozloučili již v polovině dubna.

Vysokoškolák a talentovaný fotograf

Doposud anonymním padlým Čechem, jehož smrt oznámilo loni v březnu i české ministerstvo zahraničí, byl právě tento mladík.

Šlo přitom rovněž o talentovaného fotografa. V roce 2019 absolvoval gymnázium v Novém Strašecí a tamtéž pořádal své první výstavy fotografií. Talent patrně podědil po své babičce, která působí jako externí fotografka Deníku.

Jeho tvorba se skládala z obrazů každodenních činností nebo záběrů z cest. Po gymnáziu nastoupil v Praze na vysokou školu, ale studium mu narušila ruská invaze na Ukrajinu, po které dobrovolně narukoval. Zatímco mu jsou na internetu skládány pocty jako hrdinovi, zanechal po sobě své rodiče, mladšího bratra a zmiňovanou babičku.

Video  Záběry z přední linie v Bachmutu: Tvrdé boje a město v troskách  - Reuters
Video se připravuje ...

Dva potvrzení padlí Češi

Není bohužel jediným Čechem, který padl u Bachmutu. Smrtelná zranění tam utrpěl i medik a zakladatel Projektu Phoenix, přezdívaný Taylor. Se zraněními bojoval několik týdnů, než po převozu do Česka zesnul. Na Ukrajině před tím sám léčil mnoho zraněných bojovníků a tisíce civilistů a vojáků vzdělal v polní medicíně.

Dle vyjádření ministerstva zahraničí eviduje jeho zastupitelský úřad v Kyjevě právě dva případy, kdy čeští občané v souvislosti s ruskou agresí přišli o život. „Dodám, že Češi, kteří se rozhodli bojovat na Ukrajině, nemají povinnost se české diplomacii hlásit, tudíž je možné, že o život jich přišlo více,“ odpověděla na dotaz redakce Blesk Zpráv zástupkyně tiskového mluvčí ministerstva Mariana Wernerová.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Video  Zkáza Bachmutu zachycená z dronu 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa