Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Silný příběh módní značky Gasanova: Zubařka musela prchnout z Donbasu, teď obléká i manžele Zelenské

Autor: mav - 
6. ledna 2024
05:00

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská je velkým přínosem pro diplomacii Ruskem napadené Ukrajiny. Zajisté k její popularitě přispívá i její krása, podpořená vkusnou a nápaditou módou. Vesměs jde o ukrajinské značky a návrháře. Jednou z jejích nejoblíbenějších značek je Gasanova.

Než Rusové začali pronikat na Donbas, podněcovat konflikt a postupně připravovat invazi, studovala Elvira Gasanovová zubní medicínu. Vydělávala si jako dentální asistentka, ale měla kreativní touhy. „Když se poprvé roku 2013 konaly Doněcké dny módy, rozhodla jsem se té šance využít, podstoupit tu výzvu a otestovat své schopnosti a talent,“ popsala na webu Spend With Ukraine. Úspěšně se zrodila značka Gasanova. Napřed jen sama návrhářka s jednou švadlenou.

Konflikt ji vyhnal z doněckého domova, rozmachu její značky to ale spíš pomohlo. Polovina zákaznic je podle ní z Ukrajiny a polovina z ciziny. „Naše značka je dobře známá ve Spojených státech díky Courtney Kardashianové a Gigi Hadidové.“

Nejvíc ji však v posledních dvou letech proslavila ukrajinská první dáma Olena Zelenská, ze které propuknutí ruské invaze v únoru 2022 udělalo jednu z nejznámějších tváří Ukrajiny. Dosud byla manželka Volodymyra Zelenského spíše v pozadí, třebaže s manželem působila v showbusinessu, než se stal roku 2019 prezidentem. Teď se z ní ovšem stala důležitá reprezentantka napadané země ve světě, která si dobře uvědomuje, že u první dámy chtě nechtě dost záleží na zjevu.

Tři čtvrtě roku před invazí angažovala stylistku a návrhářku Natalju Kamenskou. „Nepotřebuji mnoho oblečení, nechci chodit každý den v novém,“ řekla prý stylistce na začátku nová šéfka. „Chci mít elegantní šatník, ve kterém se budou věci dobře kombinovat. Nevadí mi, když budu nosit to samé, o tom je přece také modernost.“ Tehdy prý první dáma měla jen několik štendrů oblečení a deset párů bot. V civilu chodí totiž klidně v mikině a teniskách.

Shodly se, že budou klást důraz na domácí značky a návrhářky. „U oblečení se řídíme stejným vzorcem: balancujeme na hraně klasiky a moderny. Tato klasika však není nudná, ale je doplněna zajímavými designovými prvky. S jejich pomocí se snažíme zdůraznit, že oblečení je víc než jen věc. Už přede mnou si Olena Vladimirovna vybrala směr svého stylu, který se soustředil na ukrajinské návrháře,“ popsala Kamenská ukrajinské verzi magazínu Elle.

Olena Zelenská volí ukrajinské návrháře

V první řadě Zelenská, respektive stylistka Kamenská, sahá po značce AMG. „Velmi dobře znají postavu Oleny Vladimirovny. Když máme nějakou důležitou cestu a velmi krátké termíny na přípravu, okamžitě se na ně obracím, protože vím, že dokážou ušít outfit za čtyři dny. Mezi další oblíbené značky patří Litkovska a Gasanova,“ uvedla stylistka pro Elle.

„Přibývá také nabídek mladých ukrajinských značek, ale zde jsou nuance. Jejich kvalita často není, mírně řečeno, nejlepší,“ říká opatrně Kamenská. První dáma, obzvláště vytížená válečnou situací, zkrátka nemá čas na několikeré zkoušení a přizpůsobování šatů – a zavedené návrhářky dokážou její míry trefit velmi efektivně.

„Šít oblečení pro Olenu Zelenskou je naším největším úspěchem a jsme hrdí na to, že si vybrala právě naši značku. Osobně se s ní setkávám při každém zkoušení a musím říct, že je to úžasná žena, neuvěřitelně milá a upřímná. Je nám ctí, že máme možnost s ní spolupracovat,“ popisuje Elvira Gasanovová.

A občas obleče i prezidenta – Elvira má ještě pánskou značku Damirli. Volodymyr Zelenskyj se objevil v několika černých či khaki košilích a mikinách a také v tradiční krojové vyšyvance. Na instagramu se značka chlubí i dalšími známými postavami, oblékli si je mj. věhlasně přísný šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov nebo naopak rozverný britský expremiér Boris Johnson.

Prezidentský pár využil Elvířiny služby i jinak. Navrhla brož ve tvaru mapy Ukrajiny, kterou prezident s manželkou dávali coby památku účastníkům takzvaného „Summitu prvních dam a gentlemanů“ v září 2023 – nejen chotím prezidentů včetně Evy Pavlové, suvenýr si odvezli třeba i herci Stephen Fry a Sean Penn.

Vedle odívání prezidentského páru se Gasanovová snaží pomoci vlasti i jinými projekty. Obě její značky spolupracují s neziskovkou Superhumans, která pomáhá lidem zmrzačeným válkou nejen z lékařského hlediska. 

„Sociální život a pomáhání ostatním mi vštípila univerzita,“ vzpomíná na zubařská studia. „Děkan vždycky říkal: ‚Empatie, sympatie a soucit jsou tři základní vlastnosti doktora.‘“ Svými oděvy se snaží ukazovat, že i váleční invalidé jsou lidé. „Líbí se mi ukazovat veterány bez končetin ne jako lidi s postižením, ale coby superhrdiny. Dostávají supermoderní protézy a učí se žít jako skuteční superlidé ve svých nových tělech.“

Souznění našla například s mladičkou Ruslanou Danilkinovou, která dobrovolně šla pomáhat na frontu a loni, v 19 letech, přišla o nohu a málem i o život. Brzy ale našla sílu se vzchopit a pomáhat dalším podobně či hůř postiženým. Pro její elán si ji Elvira Gasanovová vybrala za tvář nové kolekce The Dragon’s Power (Síla draka).

Název se odkazuje na rok draka, který nastane podle čínského/lunárního kalendáře. „Drak v nové kolekci je víc než estetikou. Je to pro Ukrajinu hluboký symbol. Značí neustálý boj a konečné vítězství,“ popsala Elvira magazínu Forbes. „Síla draka je silou ukrajinského lidu. A první dáma pro nás také tohoto ducha a sílu zosobňuje,“ zmiňuje Olenu Zelenskou a vypočítává její projekty s lidmi s handicapy či duševními problémy způsobenými válkou. „Člověk bez vnitřní síly by tolik odpovědnosti nezvládl.“

Video  Společná tisková konference Bidena a Zelenského  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa