Když mu bylo 23 let, lékaři mu diagnostikovali zhoubný nádor v nose. „Žijete rychlostí 200 kilometrů za hodinu a najednou někdo řekne stop,“ popsal. Během dvouleté léčby našel spřízněnou duši ve své přítelkyni. „Navštěvovala mě každý den. Nosila mi třeba fotky naší kočky a vylepovala mi je do nemocniční skříňky. Jsme doteď spolu,“ zavzpomínal scenárista, který po prvním vyléčení začal prý pít a brát drogy.

Naštěstí si místo nich vybral svou přítelkyni. „Byla se mnou, když se mi nemoc vrátila a bylo to vážně špatné. Měl jsem velmi agresivní typ nádoru, šance na přežití byla třicetiprocentní. Bylo to zdrcující. Oba jsme byli vyděšení, ale ona stála při mně,“ dodal.

Jak říct rodině, že jste nemocní?

Zpráva o Filipově rakovině otřese celým jeho okolím. Navíc v situaci, kdy jeho máma Jarka (Tereza Brodská) vyhodí tátu Mirka (Pavel Řezníček) z domu, protože má oprávněný dojem, že zanedbává ji i jejich manželství. Filip (Filip Březina) se snaží žít jako dřív a kombinuje radioterapii se studiem a sportem. S tím ale nepočítá nikdo. A nejméně jeho tělo. 


Věděli jste, že...

Kromě Česka vyjel štáb režisérky Terezy Kopáčové i do zahraničí, konkrétně do italského regionu Apulie. Hlavní postava seriálu je sportovcem, který hraje ragby. V komparzních rolích si proto zahrálo 30 skutečných ragbistů. Před kamerou se objeví i doc. MUDr. Tomáš Česák, Ph.D., přednosta Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, a 17 tamních zdravotních sester.

Poslední dvě minuty každého dílu věnovali tvůrci mladým lidem, kteří absolvovali léčbu na onkologii. Záběry s jejich otevřenými výpověďmi natočila režisérka u sebe doma.

Pro scénu vernisáže matky hlavního hrdiny bylo použito 35 pláten, jejichž skutečným autorem je malíř Tomáš Fišera. Pavel Řezníček, který v seriálu hraje otce hlavního hrdiny a majitele rodinné firmy na obklady, absolvoval před natáčením několik konzultací ve specializovaných prodejnách dlaždic.

Divácký hit

První díl sledovalo v neděli 1,27 mil. diváků starších 15 let – podle Mediaguru se jednalo o nejlepší výsledek nejen večera, ale též celého nedělního dne.

Anketa

Jaký máze názor na seriál Smysl pro tumor?

Super, první díl se mi moc líbil.
Nelíbil se mi, čekal/a jsem něco jiného.

Video
Video se připravuje ...

Seroš X: Smysl pro tumor Reflex.cz

Fotogalerie
56 fotografií