Zpočátku také měla ke své postavě maminky hlavního hrdiny - studenta medicíny Filipa, který onemocní rakovinou - výhrady! A neměla problém se při natáčení ozvat, do svých televizních projektů ji totiž režisérka Tereza Kopáčová (54) neobsadila poprvé. Tereza hrála například v její minisérii Nevinné lži či Jak si nepodělat život.

Divné chování

Brodské se zdály přehnané především některé reakce mámy. „Moje postava je hodně radikální, s její formou vypořádání se se synovou diagnózou jsem měla dost velký problém. Opravdu jsem kvůli pár scénám Tereze Kopáčové volala,“ netajila se herečka. „Ptala jsem se jí: Vážně bych neměla být trochu decentnější? Nerozjíždí to ta máma moc?“ pojmenovala Tereza své výhrady. „Ale ona mě přesvědčovala, že ne. Že v tom určitém zoufalství každý nachází pud sebezáchovy v jiné formě,“ popsala vývoje jejich debat.

Poprvé v životě

Nejvíce ji ovšem zasáhly příběhy skutečných pacientů, jež jsou prezentovány na konci každého dílu. „Zatím se mi nestalo u žádného seriálu, natož českého, abych se před závěrečnými titulky rozplakala,“ přiznala Brodská. Aby pro výpovědi pacientů, kteří prodělali rakovinu, vytvořila co nejkomfortnější atmosféru, natočila je režisérka Tereza Kopáčová u sebe doma. Kontakt na ně filmařům zprostředkovala organizace F*ck Cancer. Další díl seriálu Smysl pro tumor můžete sledovat v neděli od 20:10 na ČT1.

2x více diváků než »Marta«

Novinka ČT, kvůli množství poměrně explicitních sexuálních scén v samém úvodu označená »hvězdičkou« (pořad není vhodný pro děti mladší 15 let), televizní diváky okamžitě zaujala. Dívalo se přes milion a čtvrt diváků, tedy více než dvojnásobek publika nových Případů mimořádné Marty na Nově.

Skutečný příběh Michaely (28): Kdepak astma… Rakovinu měla!

O svých zkušenostech s rakovinou v seriálu promluvila i sympatická Míša Chotovinská (28). První známky nemoci začala pociťovat, když jí umíral milovaný dědeček. „Občas se mi zatočila hlava, občas jsem byla v obličeji bělejší než obvykle,“ zavzpomínala. Před dokončením vysoké školy si udělala cestovatelské volno na Novém Zélandu. Po návratu do Česka v noci začala kašlat tak, že nemohla spát. Lékař myslel, že má astma, a vypsal jí žádanku i na kožní, protože Míšu trápil také atopický ekzém.

„Doktorka mi sdělila, že plíce mám čisté, ale že mám nález na hrudníku,“ popsala Míša. „Začala mi vše opatrně vysvětlovat, ale já stále nechápala, o čem mluví. Asi po deseti minutách monologu mi to začalo docházet a najednou ze mě vyletělo: Vy mi chcete říct, že mám rakovinu?!“ Jednalo se právě o Hodgkinův lymfom, kolem něhož se bude točit i děj nového seriálového hitu ČT, a Míša musela podstoupit nespočet vyšetření, odběrů krve, biopsii, odběr kostní dřeně, ale hlavně chemoterapeutickou léčbu. „Naštěstí šlo vše podle plánu, a tak už v červnu 2021 bylo po všem a pro mě začala nová životní etapa,“ shrnula Michaela Chotovinská.

Video
Video se připravuje ...

Tereza Brodská (53) slaví 25 let s manželem Herbertem Slavíkem: Promluvila o milencích! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
49 fotografií