Už osm let Brejchová pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných. Je trvale upoutána na lůžko a potřebuje nepřetržitou péči. Dcera Tereza ji pravidelně navštěvuje a také hledá způsob, jak maminku udržet při smyslech. „Máma sice leží, ale pořád se zajímá o aktuální dění. Ráda si čte, dívá se na televizi... Není dobře, když se dokola mluví o jejím špatném zdravotním stavu. Není to tak,“ řekla Brodská o víkendu v rozhovoru pro ČRo Dvojka.

Nejvíce prý legendární herečce vlila krev do žil kniha Moje máma Jana Brejchová, kterou její dcera s manželem, fotografem Herbertem Slavíkem (60), vydali v loňském roce.

„Když jsme jí nosili náhledy knihy, tak maminka velmi ožila. Myslím, že se nám to s Herbertem povedlo,“ pochválila se herečka. „Jsem ráda, že ta kniha vznikla. Že se nepíše jen o maminčině nemoci, ale o tom, co všechno udělala, co všechno dokázala. Jak bohatý osobní život měla,“ uzavřela Brodská.

O tom, že má Jana Brejchová občas lepší dny, promluvila Brodská už loni. „Jsou tam světlé chvilky a občas dokáže být i vtipná,“ prohlásila o mamince.

Odmítala Noc na Karlštejně

V knize Moje máma Jana Brejchová je řada zajímavých odhalení. „Trochu citlivé je pro mě téma rozvod tatínka s maminkou. A pak mě překvapily její anabáze s filmovými rolemi. Třeba nechtěla hrát v Noci na Karlštejně. Panu režisérovi Podskalskému prý říkala, ať to hraje někdo jiný, že zpívat neumí,“ prohlásila Brodská.

Video
Video se připravuje ...

Jana Brejchová – největší ikona československého filmu Videohub

Fotogalerie
61 fotografií