Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ptačí chřipka se znovu rozmáhá v Česku: Šest nových ohnisek v malochovech drůbeže

Autor: ČTK - 
5. ledna 2024
21:25

V Česku se dnes potvrdilo šest ohnisek ptačí chřipky v malochovech. Tři případy jsou ze Zlínského kraje, dva jsou na Vysočině a jeden v Olomouckém kraji. V ČR je deset ohnisek nákazy, první letošní případ se potvrdil na jihu Čech v úterý. ČTK o tom informovala Státní veterinární správa (SVS). Stejně jako v předchozích případech se nepřijímají mimořádná veterinární opatření, což umožňuje nedávná změna evropské legislativy.

Ve Zlínském kraji se nákaza potvrdila ve dvou chovech v Kelči na Vsetínsku a v Rožnově pod Radhoštěm.

Dvě ohniska na Vysočině jsou v obcích Želiv a Popelištná na Pelhřimovsku. Šestý případ je z Norberčan na Olomoucku. Ve všech případech podle veterinární správy uhynula v malochovech velká část drůbeže nebo většina ptáků. Zbývající drůbež se musí utratit.

V zasažených oblastech se nebudou vymezovat uzavřená pásma ani vyhlašovat mimořádná veterinární opatření. Jednou z podmínek pro využití výjimky dané evropskou legislativou je to, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z chovu je minimální.

„Česká republika by neměla navíc ztratit oficiální status země prosté ptačí chřipky důležitý pro mezinárodní obchod s drůbeží a jejími produkty. Krajská veterinární správa bude nákazovou situaci v oblasti bedlivě monitorovat,“ uvedl dříve ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Video  V Brodu nad Tichou na Tachovsku se loni ve velkochovu vyskytla ptačí chřipka.  - HZS PK, Drony SIT
Video se připravuje ...

Veterináři doporučí chovatelům hlavně zamezit kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky, kteří mohou nákazu přenášet. Základním preventivním opatřením je proto chov v uzavřených objektech. Pokud to není možné, měli by chovatelé minimalizovat kontaminaci vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, uvádí SVS. Nabízí se také například možnost zasíťování výběhů.

Do Česka se ptačí chřipka začátkem ledna vrátila po osmi měsících. V minulém roce kvůli nákaze veterináři nařídili postupně likvidaci nosnic v doposud největším ohnisku ptačí chřipky, která se objevila v komerčním chovu na Tachovsku. V Brodu nad Tichou se muselo zlikvidovat přes 740 000 kusů drůbeže. Nákaza se tam potvrdila již před koncem roku 2022.

Loni v ČR veterináři potvrdili 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a dalších ptáků. První dvě ohniska se objevila 2. ledna 2023, jedno v malochovu drůbeže ve Velké Bukovině v Ústeckém kraji a druhé v komerčním chovu ve středočeských Sedlčanech. Poslední ohnisko potvrdili 12. května v malochovu ve středních Čechách.

Video  Ptačí chřipka u sousedů: Nebezpečí přenosu na člověka je vysoké. 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi