Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ostrý útok poraženého Korčoka: Tohle vám nikdy nezapomenu! Prohru nezvládl, míní politolog

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. dubna 2024
15:22
Autor: simao, ČTK, lig - 
7. dubna 2024
02:17

Kariérní diplomat Ivan Korčok přiznal porážku v prezidentských volbách a novým prezidentem se stane šéf Hlas-SD Peter Pellegrini, kterému Korčok blahopřál k vítězství. Blahopřání však záhy vystřídala zloba. A to nemalá. Korčok zkritizoval Pellegriniho, že měl netransparentní kampaň, a silně se vymezil vůči svým kritikům, kteří ho označovali za kandidáta války. Podle politologa Miroslava Řádka však Korčok svou prohru nezvládl.

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini se ujme funkce v polovině června, kdy skončí pětiletý mandát současné prezidentce Zuzaně Čaputové. Ta se o znovuzvolení neucházela.

„Snažil jsem se mluvit z duše, snažil jsem se mluvit pravdivě. A proto ta emoce, ten cit, který chci s vámi sdílet a říct tu hlavní pravdu, je, že jsem zklamaný, jsem úplně zklamaný, jsem rozčarovaný, ale samozřejmě, protože jsem duší sportovec a vím, že je třeba přijmout výsledek, a já chci říct, že ho respektuji, protože toto byl svátek demokracie a do něho patří i to, že jeden zvítězí a jiný prohraje,“ uvedl na tiskovce Ivan Korčok.

„Dovolte mi mým vlastním jménem pogratulovat vítězi voleb Peteru Pellegrinimu,“ pokračoval Korčok a uznal volební porážku. Následně však přišla notně kritická slova.

Korčok: Netransparentní kampaň!

Korčok nejprve vyjádřil přání, aby Pellegrini byl prezidentem takovým, jakého si žádá slovenská ústava - aby byl nezávislým, konal dle vlastního přesvědčení a bez příkazů. Poté ale Korčok spustil další rozsáhlou salvu kritiky.

„Ano, spoluobčané, spoluobčanky, vážené dámy a pánové, na Slovensku se dá stát prezidentem Slovenské republiky i tak, že budete vést netransparentní kampaň, že nikdo nebude vědět, odkud přišly peníze na účet, že to nikoho nebude zajímat, že ti, kteří takovou kampaň vedou, to už považují za úplné detaily. Ukazuje se, že se dá stát prezidentem Slovenské republiky tak, že budete šířit nejen nenávist, bičovat vášeň a lidi tlačit na barikády, ale kampaň se dá vyhrát i tak, že z toho druhého, abych byl přesný, ze mě, uděláte kandidáta války. Chci vám říct jedno velmi zřetelně a jasně: tohle vám nezapomenu! Tohle vám nezapomenu nejen kvůli mým dvěma synům, ale i kvůli občanům Slovenské republiky,“ vzkázal Korčok.

Šíření strachu a nenávisti

„Rozhodla vysoká účast, já ji respektuji. Ale rozhodl strach, ale rozhodlo to, jako kdyby perspektivou této krajiny bylo šíření strachu, nenávisti. Ten strach šířili ti, kteří mají strach před voliči, jsou schovaní ve svých státních funkcích, bojí se vyjít ven na ulice. Pro mě je největší energie ta, kterou jsem dostal od lidí,“ tvrdil Korčok a mluvil o tom, že se mu během kampaně řada lidí smála. „Vytvořil se o mně obraz toho, kdo zavede Slovensko do války. Opakuji: tohle vám nezapomenu,“ nechal se ovládnout emocemi Korčok.

Pellegrini v kampani například obhajoval rozhodnutí nynější vlády premiéra Roberta Fica zastavit ze státních zásob vojenskou pomoc Ukrajině bránící se vojenské invazi Ruska. O Korčokovi zase Pellegrini a někteří další politici vládní koalice tvrdili, že by byl prezidentem války.

Fico: Není připraven

Šedesátiletý Korčok, kterého jako občanského kandidáta podporovaly ve volbě prezidenta opoziční strany, je zastáncem liberální demokracie i Ukrajiny a kritikem některých rozhodnutí Ficova kabinetu.

„Zachovám si odstup a nebudu komentovat to, co říkal před několika minutami pan Korčok, kde v podstatě potvrdil, že není politicky připravený na to, aby hrál nějakou nejvyšší politickou hru,“ rýpl si do Korčoka premiér Robert Fico během projevu v Pellegriniho štábu.

Politolog: Korčok prohru nezvládl

„Velmi zklamaný Ivan Korčok říkal, že neodpustí vládní koalici, že z něj udělali válečného štváče (...) Byl to emocionální výkřik zklamaného člověka, který měl po 1. kole dojem, že má naděje na vítězství,“ uvedl pro Pluska.sk politolog Miroslav Řádek. „Několik měsíců jsme tu měli na Slovensku velmi napjatou a emocionálně napjatou atmosféru a toto bylo vyústění,“ podotkl.

„Také Peter Pellegrini přiznal, že je také emocionálnější člověk. Emocionálnější reakce byla na straně poraženého Ivana Korčoka,“ připomínal Řádek slova z Pellegriniho vítězného projevu, kdy i on mluvil o tom, že jím cloumají emoce.

Podle politologa z Trenčínské univerzity Korčok svou prohru nezvládl. „Minimálně měl být připravený i na tu verzi, že neuspěje,“ uvedl o Korčokovi Řádek. „Taková přehnaně emocionální reakce byla zbytečná. Ivan Korčok si ji mohl ušetřit. To, že dostal nálepku válečného štváče, mělo své konkrétní souvislosti. Pokud se jí chtěl vyhnout, tak se o to měl postarat právě před 2. kolem, protože si myslím, že toto bylo součástí jeho neúspěchu, že jeho tým podcenil téma 2. kola, ta dvě kouzelná slovíčka - válka a mír,“ podotkl Řádek pro Pluska.sk.

Založí vlastní stranu?

Co bude s Korčokem dál? Přece jen nezískal malou podporu. Vítěz Pellegrini obdržel 1 409 255 hlasů (53,12 %), pro Korčoka hlasovalo 1 243 709 voličů (46,87%).

„Já bych se nedivil, kdyby jeho budoucnost byla i v nějaké stranické politice, otázka je, zda v některé ze stran, které dnes už na politickém trhu jsou, a nebo bude mít tu sílu, odvahu založit svou vlastní politickou stranu,“ dodal politolog s tím, že coby součást Progresivního Slovenska, což je 2. nejsilnější strana na Slovensku po minulých volbách, si ho představit nedokáže, protože on sám je přece jen o něco konzervativnější.

O tom, co bude dál, nechtěla spekulovat ani Korčokova rodina. „To asi si necháme na další týdny,“ říkal před volebním štábem novinářům Korčokův syn Marek „Uvidíme, jak si to on promyslí, ale musíme mu nechat čas, abychom to všechno strávili rodina i on,“ doplnila Korčkova manželka Soňa a dodala: „Potřebujeme teď trochu čas na strávení toho celého.“

Video  Poražený Korčok sdílel smutek s rodinou: Ve štábu s ním byli manželka i synové  - Facebook - I. Korčok
Video se připravuje ...

Kiska či Vášáryová ve štábu

Právě lídr Progresivního Slovenska Michal Šimečka přitom nechyběl v sobotu ve štábu Ivana Korčoka. Korčoka do jeho štábu v centru Bratislavy přišlo podpořit mnoho dalších hostů.

Mezi nimi nechyběli například bývalý slovenský prezident Andrej Kiska, expremiér Mikuláš Dzurinda, herec a bývalý politik Milan Kňažko či někdejší diplomatka a herečka Magda Vášáryová. Dorazila také herečka Vica Kerekes.

14:35
7. 4. 2024
!

„Děkuji každému z vás, kdo využil svého práva jít volit, a děkuji i za vysokou volební účast. Ukázali jsme, že demokracie na Slovensku funguje a že jsme hrdý národ, který se dokáže sjednotit. A zároveň chci každého z vás ujistit, že nebudu žádnou protiváhou vládě. Budu s vládou spolupracovat všude tam, kde bude jednat ve prospěch lidí, a zakročím vždy, když jejich zájmy hájit nebude,“ vzkázal v neděli nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini.

A my vám, drazí čtenáři, děkujeme za sledování našeho online přenosu z průběhu 2. kola slovenských voleb. Další dění kolem voleb na Slovensku můžete dál sledovat v našem běžném zpravodajství na Blesk.cz.

13:42
7. 4. 2024

Výsledky prezidentských voleb na Slovensku proto nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl připomněl, že při slovenských protivládních protestech demonstranti nazývali Pellegriniho Ficovým "podržtaškou". Nový slovenský prezident podle serveru v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadních voličů a stejně jako Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině.

13:25
7. 4. 2024

„Má-li pravdu slovenská opozice, že prezidentské volby byly referendem o vládě, tak je její výsledek - Pellegrini dostal o sto tisíc hlasů víc než vloni Směr, Hlas a SNS - zdrcující a měla by si sáhnout do svědomí. Podle mě ale šlo spíš o výběr kandidáta bližšího běžným Slovákům,“ komentoval na X politolog Lukáš Jelínek. 

Zobrazit celý online

Video  Slovenské prezidentské volby 2024: Příchod Ivana Korčoka do štábu s manželkou Soňou po boku  - Facebook - I. Korčok
Video se připravuje ...

Uživatel_5634767 ( 9. dubna 2024 10:10 )

Teď jsme ještě raději že to ten dožraný Korčok nevyhrál. Nedokáže přijmout prohru, tak je to uražená bába jeho ego utrpělo!! No to by byl prezident něco jako Pavel. 👎

e.lesanova ( 8. dubna 2024 19:37 )

xiioma...že jsme ve válce hlásají ti, které tak obdivujete...Fiala, PePa 107, Černochová, Lipavský atd. atd. Ti by nás do válečného konfliktu zatáhli, jsou to poskoci cizáků a těm slouží. Na lidech jim nezáleží, jen přitápí pod kotlem, kde se dá a zbrojaři si mnou ruce 👎

jajas ( 8. dubna 2024 08:26 )

Korčok je z výsledku voleb naprosto "zmetěný". 🙂 Na jednu stranu vykládá o tom, že:.."jsem zklamaný, jsem úplně zklamaný, jsem rozčarovaný, ale samozřejmě, protože jsem duší sportovec a vím, že je třeba přijmout výsledek, a já chci říct, že ho respektuji, protože toto byl svátek demokracie a do něho patří i to, že jeden zvítězí a jiný prohraje,“ uvedl na tiskovce Ivan Korčok." Na druhou stranu, přestože tvrdí, že to byl "svátek demokracie", tak naštvaně vyhrožuje, že "Tohle vám nikdy nezapomenu".
Bylo by dobré, aby se ten narcis rozhodl, zda tedy je pro demokracii nebo není....protože jako "demokratovi" se mu jeho proslov nějak vymyká.... 😃 👎

jajas ( 8. dubna 2024 07:35 )

Se divím, že z toho nedostal infarkt....byl si na stopro jistý, že to má v kapse a nic.....Přílišné sebevědomí je škodlivé a teď vyhrožuje...že mu to, při jeho vzdělání, není trapné! No....není.... 😁 👎

roxin ( 8. dubna 2024 06:02 )

👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa