Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Korčok se Soňou chce nahradit Čaputovou a Rizmana: S Čechy nesmíme pálit mosty! Kdo je vítěz 1. kola?

  • Autor: simao,ČTK - 
    25. 3. 2024
    09:12

    Odcházející Zuzanu Čaputovou a jejího partnera Juraje Rizmana by na Bratislavském hradě rád vystřídal bývalý diplomat a exministr zahraničí Ivan Korčok (59). Zatímco v případě jeho hlavního rivala Petera Pellegriniho (Hlas-SD) se spekulovalo o jeho sexuální orientaci, Korčok často sdílí snímky se svou manželkou Soňou, která by se v případě jeho vítězství stala novou první dámou Slovenska. Podle Korčoka se přitom Slovensko dostává do složité a nepříjemné situace, které nechce nečinně přihlížet. Zcela jasno má Korčok ohledně Ukrajiny - Rusko je agresor, Ukrajinci jsou oběť a je jim třeba pomáhat. Do 2. kola voleb prezidentských voleb postoupili právě Korčok (42,51%) a Peter Pellegrini (37,02%). 

  • 1.Korčok v pozici Čaputové?

    Exministr zahraničí Ivan Korčok má podporu jak nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko, v jejímž čele stojí Michal Šimečka, tak i podporu Svobody a Solidarity (SaS), za kterou byl ministrem ve vládách Igora Matoviče (OĽaNO) a později i ve vládě Eduarda Hegera (dříve OĽaNO, dnes Demokrati).

    Velvyslanec v Německu i USA

    Diplomat Korčok působil v minulosti mj. jako velvyslanec v Německu (2005 - 2009). Na velvyslanectví v německém Bonnu ostatně působil již po rozdělení Československa - v roce 1993 tam nastoupil na pozici 2. tajemníka.

    Korčok byl později i stálým představitelem Slovenska při EU (2009 - 2015), státním tajemníkem na ministerstvu zahraničí v době vlády Ficova Směru-SD (2015-2018) či velvyslancem v USA (září 2018 - březen 2020). Slovenským ministrem zahraničí byl v letech 2020 až 2022.

    Zástupce opozičního tábora

    „Je to dlouhodobý diplomat, který od 90. let působí v diplomatických službách Slovenska,“ řekl Blesku v pořadu Epicentrum politický sociolog Dominik Želinský.

    „Je zástupcem opozičního tábora, takovým způsobem se profiluje. Ten hlavní argument je, že potřebujeme na Slovensku vytvořit nějaký typ rovnováhy politických sil a potřebujeme najíst nějakou protiváhu vládnímu válci, kterou byl mohl podobně jako Zuzana Čaputová splnit Ivan Korčok. Je to kandidát, který je velmi otevřený sympatické pozici vůči mezinárodním strukturám, vůči EU, vůči USA. A hrát tímto způsobem kontrast k vládě,“ míní Želinský.

    Video  Sociolog o situaci na Slovensku: Atmosféra je hustá, strašení mobilizací i ztráta důvěry v instituce  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Vždy servilní, zní z Hlasu

    Právě do diplomatické kariéry Korčoka si však rýpl současný vládní tábor. „Vždy servilní a poslušný Ivan Korčok,“ tak na něj zaútočil současný ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok z Pellegriniho strany Hlas-SD.

    A přidal se i sám Pellegrini v rozhovoru pro agenturu SITA. „On (Korčok) byl můj podřízený, byl státní tajemník ve vládě, když jsem byl premiér a potom jsme ho poslali do Spojených států amerických za to, že nám dobře sloužil, to znamená za odměnu těm, kteří poctivě, pěkně slouží svojí vládě a své zemi. Prošel službou od Vladimíra Mečiara přes všechny premiéry, já bych o servilitě v jeho případě mlčel, protože kdyby nebyl dostatečně servilní a poslušný všem svým politickým šéfům, tak by nikdy nemohl být velvyslanec ani v Německu, ani ve Spojených státech,“ uvedl Pellegrini, někdejší premiér za Ficův Směr-SD. A sociální demokrat, kterého na dálku podporuje i český exprezident Miloš Zeman

    Video  Slovenské prezidentské volby: Zeman fandí Pellegrinimu a natočil mu videovzkaz  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

  • 3.Korčok varuje před nerovnováhou moci

    Sám Korčok uvádí, že se pro kandidaturu na slovenského prezidenta rozhodl ze tří důvodů. První je osobní a souvisí s jeho zkušenostmi z diplomacie. Druhým je to, že se dle něj Slovensko vychyluje špatným směrem a hrozí nerovnováha v rozdělení moci. Kromě toho chce pokračovat v politické kultuře, kterou nastavila prezidentka Zuzana Čaputová.

    Tyto důvody vypočítával Korčok při diskusi v tržnici na brněnském Zelném trhu, které se zúčastnili zejména mladí lidé, kteří s Korčokem sympatizují. „Bolí mě trochu srdce, když vás tu vidím tolik. Mnozí mladí lidé opouští Slovensko nejen proto, že chtějí kvalitnější vzdělání nebo zdravotnictví. Mě bolí srdce proto, že vím, že mnozí se za Slovensko stydí. A já chápu, že se nedokážou ztotožnit s takovou podobou veřejné politiky a nechtějí s tím mít nic společného,“ uvedl.

    Čaputová přinesla slušnost

    Korčok jako diplomat věří, že má co nabídnout. „Zažil jsem vzestupy i pády naší země a chci pokračovat v této službě. Zároveň mi nemůže být jedno, když vidím, jakým směrem se Slovensko vychyluje. Hlavní otázkou voleb bude to, zda současná vláda dostane i prezidentský post a bude pokračovat další koncentrace moci do jedněch rukou,“ varuje Korčok před situací, kdy by se prezident stal prodlouženou rukou Ficovy vlády.

    Korčok tvrdí, že chce být nestranný a ozvat se vždy, když vláda bude dělat něco špatně, ať je jakákoliv.  Zároveň chce pokračovat v politické kultuře, kterou Čaputová nastavila. Podle něj přinesla slušnost, která se ze Slovenska vytrácí.

    Video  Korčok oznámil kandidaturu na prezidenta: Chci pomoct Slovensku!  - Facebook - I. Korčok
    Video se připravuje ...

  • 4.Ohledně Ukrajiny má jasno

    Zatímco slovenští vládní představitelé lavírují mezi tím, zda Rusko je, či není agresor na Ukrajině, Korčok má jasno. „V životě a v politice je jen málo situací, které jsou tak jednoznačné jako tato. Rusko je agresor a Ukrajina je oběť,“ uvedl ve videu na svém Facebook.

    Korčok jasně vzkazuje, že podpora Ukrajiny je i ve slovenském zájmu. „Tady chci i sebekriticky poznamenat, že se nám u nás doma nepodařilo dostatečně přesvědčit a vysvětlit, jaký fatální dopad má válka na Ukrajině na bezpečnost Slovenska a celé Evropy, a proto se podařilo populistům toto téma doslova ukradnout a přesvědčit velkou část našich občanů, že pomoc Ukrajincům jde na úkor pomoci Slovákům a Slovenkám. Není to pravda,“ upozorňuje Korčok.

    Pomoc Ukrajině

    „Slovenským zájmem musí být, aby Ukrajina ubránila svou státnost a aby se náš soused stal bezpečným partnerem v EU, protože bezpečnost Ukrajiny zvyšuje i naší bezpečnost. Prosperující Ukrajina znamená nové příležitosti na rozvoj pro východ Slovenska. Též je jasné, že čím víc by Ukrajina prohrávala válku, tím blíž bude válka ka našim hranicím,“ přesvědčuje Slováky Korčok.

    „Mír na Ukrajině nastane, když Rusko přestane bojovat. Z politiky často zaznívá falešné volání po míru a také, že Ukrajina by měla akceptovat, že přijde o část svých území. První předpoklad jakéhokoliv míru je však to, že ruské bomby přestanou dopadat na ukrajinské školy, školky a nemocnice a to, jaký mír a za jakých okolností Ukrajina akceptuje, musíme nechat na Ukrajincích. Do té doby je naší povinností podporovat Ukrajinu a dělat všechno pro to, aby se ubránila,“ dodává Korčok.

    Video  Rusko je agresor, Ukrajina oběť! Pozor na falešná volání po míru, varoval Korčok  - Facebook - I. Korčok
    Video se připravuje ...

  • 5.Mosty s Českem

    Korčok kritizuje nynější vládní koalici za její některá rozhodnutí dlouhodobě. Postavil se například proti změnám v trestním právu, které jeho rival v boji o Bratislavský hrad Pellegrini jako poslanec při hlasování podpořil a které kritizovaly také instituce Evropské unie či prezidentka Čaputová.

    Rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace se slovenským kabinetem zase Korčok označil za důsledek zahraniční politiky Bratislavy, když premiér Robert Fico například zastavil vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob a tvrdil, že strategie západních zemí na Ukrajině selhala.

    „Nesmíme pálit mosty k nejbližším. Jako prezident bych mosty k České republice obnovoval,“ prohlásil na mítinku Korčok v Bratislav. Dodal, že politici současné slovenské vládní koalice jsou opojeni mocí.

    Video  Ivan Korčok mezi Slováky i při skialpinismu: Ukázal záběry z kampaně  - Facebook - I. Korčok
    Video se připravuje ...

  • 6.První dáma Soňa?

    Zatímco u Petera Pellegriniho se v minulosti spekulovalo o jeho sexuální orientaci a k narážkám na nejasnosti dochází i během jeho prezidentské kampaně, Ivan Korčok se nezřídka prezentuje společnými fotkami s manželkou Soňou Korčokovou.

    Podle pluska.sk má inženýrka Soňa bohaté zkušenosti z realitní oblasti. V minulosti působila na realitním trhu a byla spoluzakladatelkou realitky Teet, než však své působení v této oblasti pozastavila. S manželem mají trvalé bydliště v Zahradnické ulici v Bratislavě v městské části Ružinov.

    Ivan Korčok s manželkou Soňou Ivan Korčok s manželkou Soňou | Facebook - Ivan Korčok

    Ivan Korčok s manželkou Soňou Ivan Korčok s manželkou Soňou | Facebook - Ivan Korčok

  • 7.Kdo je Ivan Korčok?

    • Datum a místo narození: 4. dubna 1964, Banská Bystrica
    • Vzdělání: Vystudoval Ekonomickou univerzitu v Bratislavě a postgraduálně i Institut mezinárodních vztahů na Univerzitě Komenského v Bratislavě. 
    • Aktuální funkce: Diplomat, exministr zahraničí
    • Profesní kariéra: Kariérní diplomat. Na ministerstvo zahraničí nastoupil již během postgraduálního studia v roce 1992, prošel řadou funkcí, pracoval na ambasádách v Německu (v letech 2005 až 2009 byl velvyslancem) a Švýcarsku, pracoval ve slovenské misi při NATO a vedl přístupové rozhovory Slovenska s aliancí. Byl také vedoucím slovenského zastoupení při EU. V letech 2015 až 2018 působil za vlády Roberta Fica jako státní tajemník (náměstek) na MZV. Od září 2018 působil jako velvyslanec v USA. 
    • Politické působení:  Ministrem zahraničí byl dvakrát. Ve vládě Igora Matoviče od dubna 2022 do března 2021 a ve vládě Eduarda Hegera od dubna 2021 do září 2022.
    • Stranická kariéra: Ve slovenské vládě za Svoboda a Solidarita (2020 - 2022)
    • Rodina: Manželka Soňa Korčoková, dva synové

Video se připravuje ...
Další videa