Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Evropská komise zemědělcům ustoupila. Stejně budeme protestovat, vzkazuje Agrární komora

Aktualizováno -
15. března 2024
20:45
Autor: ČTK, Tomáš Belica - 
15. března 2024
18:10

Polsko, Francie, Německo nebo také Česko. Všude tam v uplynulých dnech a týdnech protestovali zemědělci se svými traktory proti podmínkám stanovených evropskou zemědělskou politikou. Teď se zdá, že by se mohlo začít blýskat na lepší časy. Evropská komise je svolná k některým ústupkům. Agrární komora ČR přesto vzkazuje, že není zcela spokojena.

Evropská komise vyhověla zemědělcům a navrhla, že nebudou muset plnit některé ekologické požadavky v rámci společné zemědělské politiky. Jedním z nich je například vyčlenit část půdy pro podporu biologické rozmanitosti. Plnění těchto požadavků bude nyní dobrovolné.

Reakce na protesty

Unijní exekutiva rovněž uvedla, že posuzuje, zda by bylo možné omezit dovoz ruských zemědělských produktů do EU. Komise reaguje na protesty zemědělců, kteří si stěžují na nedostatečné výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i podmínky při hospodaření na půdě.

Protesty se v uplynulých dnech a týdnech konaly v několika evropských zemích včetně Česka. Například čeští farmáři chtějí se svými traktory vyjet do ulic znovu příští středu. Ve Francii si střety se zemědělskou technikou vyžádaly několik životů.

Agrární komora protesty plánuje nadále, sdělila mluvčí Barbora Pánková. Rozhodnutí Evropské komise podle ní komora vítá, přišlo ale pozdě. Doplnila, že návrhy také řeší jen část problémů zemědělců, kterých je jinak mnoho.

Ministři na tahu

„Tyto návrhy mají za cíl snížit zátěž související s kontrolami pro zemědělce v EU a poskytnout jim větší flexibilitu při plnění určitých environmentálních podmínek,“ uvedla Evropská komise ve svém prohlášení. O návrhu bude EK jednat s ministry zemědělství členských zemí koncem měsíce.

Co se má změnit?

Společná zemědělská politika zahrnuje soubor „dobrých zemědělských a ekologických podmínek“ neboli takzvaných GAEC, které musí zemědělci splnit, aby získali dotace. Nyní komise navrhla některé z nich upravit. Například GAEC 8 požaduje, aby zemědělci vyčlenili alespoň čtyři procenta své zemědělské půdy stranou pro biologickou rozmanitost.

„Zemědělci z EU budou muset na své půdě udržovat stávající krajinné prvky, ale již nebudou povinni věnovat minimální část své orné půdy neproduktivním oblastem, tedy například nechat půdu ladem,“ říká prohlášení Evropské komise.

„Mohou se ale, na dobrovolné bázi, rozhodnout ponechat část své orné půdy neproduktivní – nebo založit nové krajinné prvky (jako jsou živé ploty nebo stromy) – a získat tak další finanční podporu prostřednictvím ekologického režimu, který budou nabízet všechny členské státy ve strategických plánech společné zemědělské politiky,“ dodává text. Plnění podmínek tedy bude dobrovolné. Farmáři, kteří budou postupy dodržovat, získají finanční odměnu.

Úleva pro menší farmáře

Komise rovněž navrhuje osvobození zemědělců s méně než deseti hektary půdy, tedy dvou třetin všech příjemců podpory v rámci společné zemědělské politiky – od kontrol a sankcí.

Obhájci boje proti klimatickým změnám Evropskou komisi za její kroky již dříve kritizovali s tím, že upřednostňuje krátkodobé volební zisky před dlouhodobými přípravami na klimatickou krizi. Kritika je slyšet i z některých ekologických farmářských uskupení, která říkají, že ekologická pravidla nemohou za ekonomické potíže farmářů.

V rozporu s vědou

Nové návrhy EK narážejí podle některých expertů i na doporučení vědců, kteří naopak říkají, že se zemědělství musí stát udržitelnějším, aby odolalo změnám klimatu. Podle odborníků je potřeba naléhavě jednat, aby se kontinent vyhnul katastrofám, jako jsou povodně, sucha či vlny veder.

Video  Ministr Výborný v jámě lvové: Vyrazil na demonstraci zemědělců před Úřad vlády  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

krapotkin ( 16. března 2024 18:04 )

Ustoupila na oko, ale šrouby teroru utáhne jinde.

Dagmar Vodenkova ( 15. března 2024 20:53 )

Evropské komisi bych nevěřila ani pozdrav, být zemědělcem!

Petra Fořt Pčolarová ( 15. března 2024 19:10 )

Já to chápu, jako povinnost znovu zavést na polích ostrůvky/alejky proti erozi půdy. Což si myslím, že je správné a napomáhá to i těm zemědělcům.. Ale tak možná to chápu blbě 🤷

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa