Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Orbán bouřil proti Bruselu: Je čas na vzpouru! Probouzejí se i Češi. Do války nevstoupíme

Autor: ČTK - 
15. března 2024
13:48

Maďarský premiér Viktor Orbán u příležitosti státního svátku, kterým si země připomíná začátek protihabsburské revoluce z roku 1848, vyzval ke vzpouře proti Bruselu, který se podle něj snaží zatáhnout Maďarsko do války a vnutit mu své představy, které odporují maďarskému cítění. Maďaři podle něj už nejsou ve svém odporu osamoceni, po Slovácích se probouzejí i Češi a další národy. Před červnovými volbami do Evropského parlamentu se Orbán podle agentury AP snažil zmobilizovat své příznivce pod praporem pravicového populismu a burcoval je, aby mu pomohli „okupovat Brusel“, sídlo Evropské unie.

Evropské národy se podle Orbána bojí o svou svobodu vinou Bruselu. „Chtějí nás dotlačit k něčemu, k čemu se Maďaři nedokáží přimět, protože je to z duchovního hlediska zavrženíhodné a je to cizí maďarskému životu,“ uvedl premiér podle agentury MTI.

„Chtějí na nás tlačit, abychom se zapojili do války, chtějí změnit výchovu našich dětí. Ale do války nevstoupíme, nesvolíme ke vpuštění migrantů do země a nedáme jim naše děti. Je to jednoduché jako facka, protože Maďarsko je svobodná a svrchovaná země a tak to i zůstane,“ prohlásil.

Orbán podle serveru Telex.hu hovořil i o tom, že se už probrali Slováci, Češi a Italové se probouzejí, Nizozemci už jsou na nohu a vzbouřili se i Američané.

„To bude zlom. Na začátku roku jsme byli sami, na konci roku budeme mít ve světě většinu,“ prohlásil. To podle něj umožní otevřít „velkou éru západních národů“, ve které si každý bude moci najít svůj vlastní vzorec chování.

Orbán: Je čas na vzpouru

„Brusel není první impérium, které upřelo svůj zrak na Maďarsko,“ řekl Orbán podle AP. „Pokud chceme zachovat svobodu a suverenitu Maďarska, nemáme jinou možnost, než že musíme okupovat Brusel,“ prohlásil necelé tři měsíce před volbami do EP, které by mohly ukázat posílení krajní pravice po celém kontinentu. Orbán se také minulý týden setkal s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem, kterého otevřeně podpořil v nastávajícím klání o Bílý dům s Joem Bidenem.

„Nebudeme tolerovat, aby ničili rolníky, ničili střední třídu, aby z našich dětí udělali zadlužené otroky a navíc aby vedli celou Evropu do války,“ řekl maďarský premiér podle webu slovenského deníku Pravda.

Maďaři podle něj dostali válku místo míru a kritiku právního státu namísto bezpečí. „Byli jsme oklamáni. Je čas na vzpouru, abychom obnovili sebeúctu Evropanů,“ prohlásil.

Orbán odmítá poskytovat zbraně a munici Ukrajině, která už déle než dva roky čelí agresi Ruska, a nadále udržuje styky s Moskvou. EU má dlouhodobě výhrady vůči Orbánově vládě kvůli porušování zásad právního státu a demokracie.

Pozice Maďarska čelila v posledních měsících kritice partnerů a spojenců. Ve čtvrtek v projevu k 25. výročí členství Maďarska v NATO americký velvyslanec David Pressman zdůraznil obavy ohledně spolehlivosti Maďarska jako spojence ve vojenské alianci.

Orbánově vládě vytkl nezájem o konstruktivní dialog o řešení neshod s partnery. Kritizoval také, že Budapešť až donedávna bránila vstupu Švédska do NATO, a obvinil Orbána, že usiluje o nebezpečné vztahy s Ruskem a Čínou. Orbánova vláda podle velvyslance zachází se Spojenými státy jako s nepřítelem a přijímá rozhodnutí, která ji stále více izolují od přátel a spojenců, napsala AP.

AP dodala, že v Maďarsku panuje zvýšené politické napětí po únorové rezignaci prezidentky Katalin Novákové, Orbánovy spojenkyně, která musela odstoupit vzhledem k rozhořčení veřejnosti nad tím, že omilostnila odsouzeného komplice pachatele sexuálního zneužívání dětí ve státním sirotčinci. Skandál také vedl také k rezignaci bývalé ministryně spravedlnosti a vytvořil bezprecedentní politický tlak na Orbánovo dlouholeté vedení země.

Video  Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto 7 věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli  - Videohub
Video se připravuje ...

Uživatel_5631553 ( 27. března 2024 09:19 )

Kdyby v Česku nevládl "SLEPENEC", tak by jsme byli na tom lépe ! ! ! 👎 👎 👎

Uživatel_5813258 ( 16. března 2024 10:46 )

je na čase vykopa zločince Bruselu EU jinak příjde katastofa!

dynaty ( 16. března 2024 03:09 )

Orbán má pravdu jak s Ukrajinou tak s Bruselem

dynaty ( 16. března 2024 02:37 )

👍

dynaty ( 16. března 2024 02:25 )

👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi