Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Macronova slova o vojácích na Ukrajině povedou k jaderné válce, varoval šéf ruské rozvědky

Autor: ČTK, swp - 
6. března 2024
09:19

Slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ohledně vyslání západních vojáků na Ukrajinu přivedou svět na pokraj jaderné války, řekl dnes v televizním pořadu Solovjov Live šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin. Francouzský prezident tuto možnost na konci února nevyloučil, šéf francouzské diplomacie Stéphan Séjourné ale vzápětí řekl, že Paříž by své vojáky na Ukrajinu neposlala bojovat, ale plnit jiné úkoly.

Naryškin v pořadu reagoval na otázku, zda taková prohlášení vedoucích představitelů EU ženou svět na pokraj jaderné války, píše agentura TASS.

„Ano. (...) Vypovídá to o vysoké míře politické nezodpovědnosti současných evropských zemí, v tomto případě francouzského prezidenta,“ uvedl Naryškin.

Spojené státy i jejich evropští spojenci včetně Česka na konci února uvedli, že nemají v plánu vyslat pozemní jednotky na Ukrajinu, když reagovali na vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica, že několik členských zemí NATO a Evropské unie o tom uvažuje.

Macron, který dnes jednal v Praze s českým prezidentem Petrem Pavlem i premiérem Petrem Fialou, 26. února v odpovědi na dotaz ohledně případného vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu řekl, že nic nelze vyloučit. Séjourné následně výroky hlavy státu upřesnil, když uvedl, že Paříž musí zvážit nové způsoby podpory Kyjeva.

Američtí vojáci na Ukrajině nebudou

„Některé formy naší podpory by mohly vyžadovat přítomnost vojáků na ukrajinském území, aniž by se zapojovali do boje,“ uvedl 27. února šéf francouzské diplomacie. Vojáci by podle něj mohli plnit jiné úkoly, například odminování, zajištění ukrajinské kyberbezpečnosti nebo výpomoc s výrobou zbraní na místě.

Bílý dům dnes ujistil, že ani Spojené státy neuvažují o nasazení amerických vojáků na ukrajinskou frontu, napsala agentura AFP.

„Na Ukrajině nebudou nasazeni žádní američtí vojáci. A víte co? (Ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj o to nežádal. Chce nástroje a schopnosti,“ uvedl mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

Zobrazit celý online

Video  Emmanuel Macron na tiskovce v Praze: Rusko nesmí vyhrát, shodl se s Petrem Pavlem  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

ANO_nam_bude_lip ( 6. března 2024 16:41 )

Rusáci jako první vstoupili do vesmíru (Gagarin 1961).
Teď budou jako první, kteří v dobyvačné válce použijí jaderné zbraně.

Kamyl ( 6. března 2024 16:03 )

Podívejte se

Babiš: Nezatáhnu Česko do války

Odborníci: To nejhorší, co jsme zatím viděli. Nejhrubší zrno , Babiš parazituje na strachu z války

Kamyl ( 6. března 2024 15:59 )

Přítomnost vojáků na Ukrajině? Neomezujme se tam, kde nemusíme, řekl Pavel

Ještě větší BLB a ICHTYL než jsme mysleli .....

Kamyl ( 6. března 2024 15:40 )

👍 👍 👍 👍 třeba určitě ...

Kamyl ( 6. března 2024 15:38 )

Je fakt jedna věc. Díky těmhle neskutečnÝm vylízancům ,denním masírkám a české propagandě se se podařilo otočit můj názor.Hádejte v čí prospěch...není prcek jako prcek ... tenhle už je asi 16x mrtvý, těžce nemocný, škube sebou, divně hýbe nohou , prodělal mrtvici v přímém přenosu a další zaručené pravdy a informace expertů o NĚM.

Zobrazit celou diskusi