Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Středula po odhalení Blesku přiznal, kdy skončil jako šéf ČMKOS. Odbory ho ale platí dál

Autor: Jakub Veinlich, Tomáš Belica - 
6. března 2024
05:00

I když už není předákem, jeho jméno i funkce z webových stránek Českomoravské konfederace odborových svazů stále nezmizely. V úterý navíc Josef Středula (56) zastupoval odbory ČMKOS na Česko-francouzském jaderném fóru. A tam Blesku řekl, že ve funkci předsedy centrály skončil k pondělku. Co ale ty měsíce před tím?

Středula se objevil na jednání jaderného fóra, kterého se vedle dalších významných hostů zúčastnil v Praze také francouzský prezident Emmanuel Macron (46).

„Jsem tu z pověření ČMKOS,“ reagoval Středula na dotaz Blesku. Na krku mu přitom visela kartička s nápisem  'Chairman ČMKOS' (v překladu: předseda ČMKOS - pozn. redakce). A přidal po předchozím mlžení i přesné datum, k jakému dni přestal většině odborářů v zemi šéfovat.

„Ke včerejšímu datu,“ odkázal se na pondělí 4. března, tedy na den, kdy se mimo plán sešla Rada ČMKOS právě kvůli pochybnostem o mandátu svého nyní už bývalého šéfa. Středula také řekl, jak to má nyní. „Jsem zaměstnanec ČMKOS, který pobírá příjem,“ doplnil.

Čtvrt roku neprávem?

Blesk se ale dál ptá, jak je možné, že rada netrvala na tom, aby Středula skončil formálně zpětně už loni k 24. listopadu, kdy jeho domovská buňka OS KOVO projednala zánik odborářova členství. Středula by tak více než čtvrt roku přitom pobíral neoprávněně více než stotisícový plat předsedy, na který se mu skládají všichni odboráři.

„Došlo-li tedy k zániku členství pana Středuly v OS KOVO a pokud zároveň pan Středula není členem jiného členského odborového svazu ČMKOS, pak ke dni zániku členství v OS KOVO došlo zároveň také k zániku jeho funkce jako předsedy ČMKOS,“ reagoval na dotaz Blesku k výkladu stanov ČMKOS advokát Lukáš Nezpěvák z kanceláře Sokol, Novák, tdpA.

Video  Josef Středula skončil jako předseda ČMKOS  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

bullshit ( 6. března 2024 12:44 )

10 let x 120 000,- měsíčně, může se flákat do konce života. Jen si představuji ty odboráře co si dobrovolně ze svého platí takovéhoto vohnouta, to mi tykev nebere 🙂

Marie Bursikova ( 6. března 2024 08:44 )

Takovy neschopný člověk za veliké peníze plácá Už dávno to měli mít zorganizované jako Arbeiterkammer v Rakousku, právníky a bezplatnou pomoc všem !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa