Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Středula mlží dál i po svém konci. Připustil lajdáctví, cítí dál podporu?

Autor: Jakub Veinlich - 
5. března 2024
05:00

Josef Středula není předsedou ČMKOS. Vaz mu zlomilo více než pětiměsíční neplacení členských příspěvků v jeho domovské odborové organizaci OS KOVO. Na problém bývalého prezidentského kandidáta upozornil Blesk už v polovině prosince loňského roku. Středula nebyl členem odborů od konce listopadu. Nemohl být tedy ani předsedou odborářské centrály. Rada ČMKOS kvůli tomu svolala mimořádné zasedání sněmu, kde budou delegáti volit nového předsedu. O post se chce znovu ucházet i Středula, který po doplacení dlužné částky byl opět do OS KOVO přijat. Novinářům v rozhovoru o svém konci včele odborové centrály neřekl ani slovo. Udělal to za něj až pověřený místopředseda Vít Samek. 

Blesk Zprávy: Pane předsedo, jaký je tedy výsledek jednání mimořádné Rady ČMKOS?

Josef Středula: Byla podána informace jak ze strany mé osobní, tak ze strany odborového svazu KOVO a Rada rozhodla, protože není orgánem, který to může posuzovat. Tak v tomto duchu svolala, aby nebyly žádné pochybnosti, aby nebyly žádné problémy s tím spojené, tak svolala na 25. března mimořádný sněm ČMKOS, který k tomu má kompetenci. Takže tolik informace z jednání.

Cítil jste podporu? A co by tedy konkrétně měl řešit potom toho pětadvacátého?

Můžu vám říct, že taková situace se v životě zas tak často nestává, spíš bych si přál, aby se už nikdy nestala. A musím říct a poděkovat kolegům, že ta podpora, ať už od mého vedení, tak i od předsedů odborových svazů byla až mimořádná. Já jsem se omluvil, že jsem udělal chybu, která se dá prostě jen stěží omluvit. Oni to vzali nesmírně fér, a proto je to svolání mimořádného sněmu, aby žádné pochybnosti nebyly.

Očekáváte od mimořádného sněmu, že vás potvrdí ve funkci, nebo že vás definitivně odvolají?

To je samozřejmě věc účastníků sněmu, rád bych věřil v tu první variantu, a mají na to plné právo. Tak je postaven status ČMKOS. Budou mít veškeré kompetence k tomu. Rád bych samozřejmě, aby potvrdil, ale v tomto případě je to pouze a jen na delegátech.

Video  Josef Středula skončil jako předseda ČMKOS.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

A vy trváte, že to vaše členství trvá tedy nepřetržitě? Došlo tam k nějakému přerušení?

Já jsem členem Odboru svazu KOVO a tuto záležitost jsem vysvětlil členům Rady ČMKOS a myslím, že dostatečně.

Jakým způsobem jste tedy reagovali v OS KOVO na to, že vám poslali dopis s informací, že vaše členství zaniklo? Mělo se tak stát 24. listopadu a 14. prosince vám mělo být toto členství obnoveno.

Jak říkám, vše jsem vysvětlil, co bylo potřeba v této souvislosti, co tady říkáte, pane redaktore, a to je ten důvod, proč je svolán mimořádný ČMKOS.

Dopis, podle kterého mělo Josefu Středulovi zaniknout členství. Dopis, podle kterého mělo Josefu Středulovi zaniknout členství. | Archiv Blesku

Vy se k tomu tedy odmítáte vyjádřit, aby veřejnost byla informovaná o tom, jestli vaše členství trvá nepřetržitě a jakým způsobem to tedy řešíte? Protože jestliže to vaše členství přeci netrvalo, tak podle stanov vám měla možná zaniknout i pozice předsedy ČMKOS právě 24. listopadu, kdy jste přestal být členem jedné z odborových organizací?  

Pane redaktore, právě proto je svolán mimořádný sněm ČMKOS. Přesně z těchto otázek, které vy jste tady teď řekl, sněm je přesně ten, který celou tu kauzu může ukončit. Mají na to veškeré kompetence a právě proto, aby takové pochybnosti nebyly ani pro vás, ani pro veřejnost, ani dovnitř ČMKOS, proto ten mimořádný sněm a jsem tomu rád.

A vy jste neuvažoval o tom, že byste odešel z té funkce?

Já už jsem vám na to odpověděl. Já si o ten mandát rád znovu řeknu a budu rád za potvrzení, pokud to bude jinak, je to na delegátech.

Mluvil jste o tom, že se stala chyba, která se prostě stát může. Chápu to správně, že to je ta informace, která se objevila v mediálním prostoru, že prostě došlo k nějakému prodlení placení příspěvků? Kdy k tomu došlo, v jaké době a možná, dá se říct i důvod?

Došlo k prodlení. Je to moje lajdáctví, nic víc, nic méně.

To znamená, že jste nepřestal být členem?

Jsem nadále členem OS KOVO. To, zda jsem přestal?  Mám zaplacené všechny členské příspěvky, protože si myslím, že tak je to správně, ale právě proto, aby ta pochybnost žádná nebyla, proto je ten sněm.

Tak jste to dnes vysvětlil, tedy, že je zaplaceno, takže jste člen nebo říkáte, že jste to vysvětlil? Je tam nějaká proluka?

Popravdě jsem to vysvětlil tak, jak se to stalo, a kdyby nebyla ta pochybnost, tak by ten sněm svolán nebyl.

Pane předsedo,

Josef Středula skončil v čele ČMKOS kvůli nezaplaceným poplatkům za členství. Josef Středula skončil v čele ČMKOS kvůli nezaplaceným poplatkům za členství. | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC
a veřejnosti to vysvětlit nemáte potřebu?

Já myslím, že už jsem to vysvětlil, dostatečně, pane redaktore.

Jak tedy bude probíhat ten sněm toho pětadvacátého? Bude to tedy o volbě předsedy, anebo to bude pouze informativní o nějakém vysvětlení?

Ne, bude to sněm, který bude mít víc bodů? Není to jeden bod, protože jsme sloučili sněm, který byl plánován na pozdější období z ekonomických důvodů a bude to součást programu jednání sněmu.

Ďurčo: Neplatič příspěvků je z evidence vymazán

Jak se mohlo stát, že Středulovi nešla dlužná částka doplatit, vysvětlil Blesku předseda OS KOVO Roman Ďurčo. Středula chtěl nezaplacené příspěvky podle svých slov doplatit ještě v době, než mu přišel oficiálně dopis o zániku členství, ale až v době, kdy se už na tom jeho domovská organizace usnesla. 

„Pokud někdo neplatí, tak je z evidence jako kdyby vymazán… pokud (příspěvky) platí sám, tak se zablokuje přístup, protože by vlastně posílal peníze neoprávněně. Takže to bylo následně odblokováno zasedáním závodního výboru (ten Středulovi obnovil členství 14. 12. 2023 – pozn. redakce),“ řekl Blesku.

Video  Roman Ďurčo o nezaplacených příspěvcích Josefa Středuly  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

E M ( 5. března 2024 17:19 )

Kolik se plati za odbory?
Člen organizace platí měsíční příspěvek ve výši 1 % z čisté mzdy. Platba může být provedena srážkou ze mzdy, převodem na účet ZO nebo uhrazena v hotovosti hospodáři organizace. Bližší informace Vám dá předseda nebo hospodář organizace. Individuální člen platí měsíčně příspěvek ve výši 120 Kč převodem na účet svazu.

E M ( 5. března 2024 17:04 )

Nevím jak včil, ale dřív to strhávala přímo účtárna. Nemyslím že by se to změnilo -protože to bylo praktické. Pochybuji, ýe by každý jednotlivý odboráž chodil platit příspěvky někam- kamsi. Někdo mu musí "výplatu" vypočítat , přiočítat služební cety a pak pak dát příkaz bance. Takže přece nemusí nad ničím bádat. Když toi platí pro kmána tak taky i pro pána. tAKŽE KECÁ. pPokud je to jinak, tak by se měli odborářui začít zajímat o to, jak to tam vklastně s financemi chodí. Jsou to přece jejich přísp+ěvky.-

Uživatel_5701369 ( 5. března 2024 13:41 )

Sebestředula je pozér, korouhev, měňavka, chameleon.

Uživatel_5701369 ( 5. března 2024 13:39 )

Tak má málo a nezbylo mu na zaplacení členských příspěvků.

bullshit ( 5. března 2024 12:30 )

Omílají stále tohoto vohnouta který téměř nikoho nezastupuje.
Odvádí se tak pozornost od mega průšvihů kterým čelíme 😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa