Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pravost dopisu s koncem Středuly potvrdil šéf KOVO. Boss odborářů o zániku členství dál mlží

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
26. února 2024
18:21

Už více než dva týdny mlží odborový předák Josef Středula o zániku svého členství v Odborovém svazu KOVO. Dotazy Blesku nedokázal před pondělním jednáním tripartity vysvětlit, jak mu bylo zachováno či obnoveno. V případě zániku by totiž mohl přijít o post bosse odborářské centrály. Šéf KOVO Roman Ďurčo potvrdil pravost prosincového dopisu a čeká na Středulovo vysvětlení.

Dopis se zánikem členství v OS KOVO adresovala jeho domovská buňka Středulovi už na začátku prosince loňského roku. Pokud by Středula nebyl členem jiné buňky, mělo by to pro něj fatální následky. Nemohl by pokračovat jako předseda odborové centrály – tedy Českomoravské konfederace odborových svazů. Na dotazy redaktora Blesku ale v pondělí odborářský boss reagoval jako zaseknutá deska. „Ano, jsem členem odborového svazu KOVO.“

Jako kolovrátek

Jak je to možné, když ho jeho kolegové informovali o zániku členství, už ale vysvětlit nedokázal.

„Opravdu jsem vám řekl teď vše, co k tomu je potřeba říct,“ mlžil dál Středula. „Vše je vyřešeno tak, jak vyřešeno být má,“ dodal stroze. Je přesvědčený, že jeho členství trvá nepřetržitě. „Mám nepřerušeno členství v KOVO,“ soukal ze sebe nejistě na další dotazy redakce Blesku.

Dopis je pravý, ne jak tvrdil Dobšík

Ze stejné buňky ve Vítkovicích jako Středula, pochází také šéf KOVO Roman Ďurčo, který mířil v pondělí také na jednání tripartity. „Myslím si, že Odborový svaz KOVO postupoval opravdu v souladu se stanovami a je potřeba, pokud to nepřestane, ten mediální lynč, že je třeba se k tomu v budoucnu postavit,“ je přesvědčený Ďurčo, který zároveň potvrdil, že dopis, který v prosinci Středulu informoval o zániku členství, je autentický a ne žádný podvrh, jak se o něm nedávno pro Blesk vyjádřil šéf školských odborů František Dobšík.

„Jsou to interní dokumenty, nevím, jak se k vám dostaly. Ale co se týče té základní organizace, co jsem se díval do dokumentů, tak jsem ho tam našel,“ potvrdil pravost listu Ďurčo.

V odpovědi, jestli Středulovo členství v KOVO trvá nepřetržitě a nebylo přerušeno ani na minutu, už tak přesvědčivě ale ani Ďurčo nezněl. „Opravdu bych to nechtěl nějakým způsobem specifikovat, myslím si, že mi to teď nepřísluší,“ řekl k tomu a dodal, že ho kolegové z Vítkovic požádali, aby se k této věci mediálně nevyjadřoval. „Myslím si, že k tomu by se opravdu měli vyjádřit jiní,“ dodal jen.

Video  Předseda KOVO tvrdí, že jeho svaz při řešení členství Středuly nepochybil. Dopis je pravý.  - Jakub Veinlich, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Neoprávněně na vládu

Právě členství v KOVO je pro Středulu, zdá se, klíčové. Pokud by se ukázalo, že o něj přišel a nebyl členem někde jinde, na což se ho redakce už také ptala a odpovědi se mlčením vyhnul, znamenalo by to, že mu zanikl také mandát předsedy ČMKOS. Jako šéf odborové centrály má přitom své tradiční místo při jednání tripartity – tedy na schůzích vlády se zaměstnavateli a zaměstnanci.

Právě kvůli pochybnostem o Středulově pozici se Blesk ptal vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), zda je Středula pro vládu stále relevantním partnerem k jednání. „Myslím, že relevantní partner k jednání je,“ uvedl. „Pokud jsou nějaké pochybnosti, ať je vyřeší v rámci vnitřních postupů a předpisů jednotlivé odborové organizace,“ dodal ministr.

Video  Jurečka podržel Středulu: Stále je relevantní partner.  - Jakub Veinlich, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

ELLA Průšová ( 27. února 2024 18:40 )

Středulo, ty jsi jen slizoun a jen vypočítavej! Lidi, ty tě nezajímají, už jsi začal posílat Zelenýmu odpadu zbraně? Ty jsi všehoschopnej ne-řád! 😨 😨

bullshit ( 27. února 2024 13:55 )

😁

bullshit ( 27. února 2024 13:55 )

Pravděpodobně jen nepůsobí ale je.

bullshit ( 27. února 2024 13:54 )

Mlží, nemlží, hlavně že mu jde plat 120 000,- měsíčně na kávu 🙂

Anna Třísková ( 27. února 2024 13:35 )

To vy byl prezident! 😡

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa