Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nesrovnalosti kolem Středulových nezaplacených poplatků: Může být stále šéfem odborů?

Autor: Jakub Veinlich - 
19. února 2024
05:00

Okolo pozice předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly jsou nemalé pochybnosti. V čele ČMKOS by mohl být od prosince loňského roku neoprávněně. Tehdy mu totiž jeho domovská organizace KOVO zaslala dopis o zániku členství, kvůli dlouhodobému neplacení členských příspěvků. Dopis má redakce k dispozici. Pokud Středula nebyl v daný okamžik členem jiné odborové buňky, na což nedokázal odpověď, přestal být doručením dopisu podle Statutu také předsedou ČMKOS.

Při vyjednáváních s vládou o penězích, bývá dlouholetý předseda ČMKOS Josef Středula neúprosný a velmi tvrdý. A právě peníze, by se mohly stát osudné i jemu samotnému. Deník Blesk už vloni, v polovině prosince, upozornil na to, že neúspěšný kandidát na prezidenta má potíž ve své domovské odborové buňce KOVO Vítkovice Ocelárna a válcovny. Neplatil totiž členské příspěvky – což tehdy na přímý dotaz redakce také přiznal.

„Chci říct, že takové informace jsou citlivým údajem, vše je již v pořádku,“ odpověděl v krátké esemeszprávě. Na otázku, zda jeho členství i nadále trvá, odpověděl Blesku prosté „ano“.

Jak ale redakce Blesku zjistila, Středula minimálně nějakou dobu formálně členem své domovské organizace nebyl, a pokud neměl v prosinci členství ještě v jiné buňce, skončit by tak musel i jako předseda ČMKOS.

Zánik členství podle stanov

Na začátku všeho stál nenápadný dopis s důležitým oznámením. Adresát? Josef Středula – předseda ČMKOS.  Sedmého prosince 2023 mu psali odboráři z 
OS KOVO ZO VÍTKOVICE Ocelárna a válcovny, tedy jeho domovské buňky. Upozorňují v něm Středulu, že pět měsíců nedodržuje Stanovy, a tak již není členem organizace.

Video  Středula v Blesku: Hádka se Stanjurou, ksichtovné a do nebe volající průšvih  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

„Vzhledem k tomu , že jste po dobu 5 kalendářních měsíců členské příspěvky nezaplatil, Vaše členství v OS KOVO dle ust. § 7 odst. 1 písm. c) Stanov OS KOVO zaniklo. Poslední platbu jsme obdrželi za květen 2023,“ píšou ostravští kováci Středulovi do kanceláře odborové centrály v Praze. Redakce má dopis k dispozici.  

Advokát: členství zaniká bez dalšího

„Když někdo neplatí příspěvky, tak ho samozřejmě na tyto nesrovnalosti nejdříve upozorňujeme“ řekl k obecným pravidlům Blesk Zprávám předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. I přesto Středula zaplatil až po více než půl roce. Proč? A jaké to má důsledky?  To je obestřeno tajemstvím ze všech stran. 

Stanovy KOVO jsou v tomto směru neúprosné. Proti zániku členství totiž není možný žádný opravný prostředek. „Na rozdíl od vyloučení stanovy OS KOVO v takovém případě nepřipouští možnost odvolání, viz ustanovení § 8 odst. 5 a 7 stanov, proto při splnění stanovených podmínek členství zaniká bez dalšího,“ potvrdil redakci výklad Stanov advokát Lukáš Nezpěvák z advokátní kanceláře Sokol, Novák, Trojan, Doleček a partneři.

Zánik členství přitom může být pro Středulu a celou ČMKOS velkou komplikací. Ve stejný okamžik, kdy by přestal být členem KOVO, by totiž nemohl dál vykonávat ani funkci předsedy odborové centrály. „Výkon volené funkce zaniká mj. zánikem mandátu, k němuž dochází vždy skončením členství v členském odborovém svazu,“ doplnil na dotaz redakce advokát Nezpěvák.

Středula: Nerozumím vaší otázce

Jedinou možností, jak by mohl Středula být dál předsedou ČMKOS je, že by byl členem ještě nějaké jiné odborové organizace. Zda tomu tak je, ale odborový předák odpovědět nedokázal. „Nerozumím vaší otázce“ reagoval stručně na dotaz, zda je členem ještě jiné organizace než jen KOVO. „Můžete být členem více organizací, pokud se to nějakým způsobem nevylučuje,“ zareagoval pak na doplňující otázku.

I přes všechny tyto skutečnosti vystupuje Středula nadále jako předseda ČMKOS. A i když mu byl doručen dopis o zániku členství v OS KOVO, je údajně stále jeho členem. „Stále je členem,“ potvrdil redakci předseda svazu Ďurčo.

Na nesrovnalost ukazuje také fakt, že i když z Vítkovic dorazil Středulovi do Prahy zmíněný dopis, který mu oznamuje zánik členství, v Ocelárnách dělají, jako by k ničemu takovému nedošlo.

„Pan Středula je nadále členem  naší organizace.“ Reagovala stroze pro Blesk Zprávy Renáta Pluskalová z OS KOVO ZO Vítkovice.

Další reakce už nepřišly

Na další dotazy už nereagoval ani Josef Středula, který v případě, že mu v jeden čas zaniklo členství v KOVO a není tedy členem v jiné organizaci, což nepotvrdil, může vystupovat a jednat jménem odborářů neoprávněně.

„Pokud panu Středulovi zanikla funkce předsedy ČMKOS, pak pozbyl nejen oprávnění zastupovat ČMKOS z titulu své funkce na venek, ale také vykonávat jakékoliv pravomoci, které dle statutu či jiných interních předpisů ČMKOS náleží předsedovi,“ doplnil další výklad stanov ČMKOS pro Blesk Zprávy advokát Nězpěvák.

Jiří Zvěřina ( 19. února 2024 22:50 )

Neskutečně odporný ksicht...

bullshit ( 19. února 2024 13:52 )

To vše bratru za 110 000,-Kč měsíčně. No neber to...

bullshit ( 19. února 2024 13:51 )

On teda nevezme cihlu do ruky, ale odborník je to na slovo vzatej 😁

bullshit ( 19. února 2024 13:50 )

Tento vyžírka se sto deseti litry měsíčně tam byl už za Andyho. Právě ty ovce si ho platí už 10 let aby se měl Pepa dobře. On teda nevezme cihlu do ruky, ale odborník je to na slovo vzatej 😁 😁

krapotkin ( 19. února 2024 12:55 )

Takový "předák" už parazituje jen na poplatcích odborářů a když jednou za život člen této organizace potřebuje i tu nejmenší podporu, tak se jí nedočká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa