Málokterý umělec se může pochlubit tím, že jeho písně a divadelní hry milují další a další generace posluchačů. Jiří Šlitr a Suchý mezi tyto vyvolené bezesporu patří. První jmenovaný se narodil 15. února 1914 v Zálesní Lhotě do rodiny učitele a malíře Josefa Šlitra a Pavly Šlitrové, která nadaného kluka učila hrát na klavír a harmoniku. Velice talentovaný a inteligentní chlapec vyrostl v pragmatického muže, co na přání otce vystudoval práva. Táhlo ho to ale za hudbou a výtvarnem.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: 100 let od narození Jiřího Šlitra. Před všemi tajil své nemanželské děti. pdc, bp, Červený, Železný

O životě Jiřího Šlitra letos vyšla kniha Jiří Šlitr Doktor Klavír z pera Lukáše Berného, který je archivářem divadla Semafor a s Jiřím Suchým doposud spolupracoval na 25 projektech. Pokud by se Šlitra mohl na něco zeptat, zajímalo by jej, jak se mu podařilo být tolik tvůrčí a vše stíhat. „Šlitr byl strašně praktický, pragmatický, racionální a věděl, co chce. Věděl, kam jde, jak k tomu půjde, věděl, jak nakládat s penězi, jak se starat o rodinu. Prostě já vůbec nechápu, jak se to do toho jednoho člověka všechno dokázalo nacpat," žasl spisovatel, jenž procházel i Šlitrovu pozůstalost.

Šlitr sukničkář

Oproti Jiřímu Suchému, který je básník a hravě dokázal bavit společnost, Šlitr zůstával v ústraní a vše pozoroval. „Pokud bylo piano v místnosti, to se hned chytil piana a vedl zábavu," řekl v podcastu Berný. Ale jak se říká...tichá voda břehy mele. O Šlitrovi bylo známé, ža ač měl dlouholetou partnerku Sylvii Daníčkovou, tak byl rád v blízkosti různých slečen. Se dvěma z nich dokonce sdílel velké tajemství, o němž nevěděl nikdo z jeho blízkých, dokonce ani jeho rodiče.

Se scenáristkou Bohumírou Peychlovou měl dceru Dominiku, nyní provdanou jako Křesťanovou. „Víme, že staral se finančně, vozil jí panenky z každého zájezdu, pomáhal doma, pokud měl vůbec čas. Život umělce a herce, který denně vystupuje, je složitý, ale i paní Peychlová o něm mluví velmi pozitivně, že v rámci možností, to byl skvělý táta," popisoval znalec Semaforu, jak hudebníkovi tatínkování šlo.

Třetí tajemství

O druhém potomkovi se veřejnost dozvěděla teprve před 10 lety. Při jednom zájezdu Semaforu v jižních Čechách se Šlitr seznámil se zdravotní sestrou Janou Plachou. Z této známosti vzešel syn Petr, jemuž tatínek zemřel v jeho 5 letech. Má na něj ale vzpomínky, jak mu Jiří Šlitr přinesl v kleci papouška. Opeřenec byl však velmi hlučný, a proto jej museli zakrývat v kleci. „Petr si pamatuje, že jim nosil uhlí do bytu, když bylo potřeba. Takže žádná hvězda, která tam bude sedět v křesle, ale popadl nějakou urnu a šel pro uhlí."

Podle Lukáše Berného o sobě Petr s Dominikou věděli, ale dlouhá léta se neviděli. „Až poměrně nedávno se spřátelili i v té lidské rovině. Dominika mi vyprávěla, že se k ní dostala zpráva, že existuje ještě jedna jejich sestřička, ale ani ona sama o ní víc neví a ani neví, kde ji hledat," odhalil spisovatel třetí velké tajemství Jiřího Šlitra, který se 26. prosince 1969 ve věku 45 let s milenkou Jitkou Maxovou udusil svítiplynem ve svém ateliéru.

Jakých úspěchů Jiří Šlitr dosáhl, jak se snažil prorazit v USA a jaké jsou nevyjasněnosti ohledně jeho smrti, prozradil spisovatel Lukáš Berný v Blesk Podcast:

Fotogalerie
18 fotografií