Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hádka před demonstrací: Zemědělce zneužili, míní Výborný. „Přestaňte lhát!“ zuřil Havlíček

Autor: simao - 
18. února 2024
11:57

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) před hrozícím pondělním kolapsem dopravy v Praze kvůli chystanému protestu, kdy se na Prahu mají vydat traktory zemědělců, míní, že skupiny, které protesty organizují, zemědělce zneužily k vlastním zájmům a k protestům proti vládě. Zmínil dokonce, že někteří chtějí „demontovat demokratické zřízení“. Karel Havlíček (ANO) během emotivní hádky s ním v Partii na CNN Prima News kritizoval vládní představitele za nálepkování svých odpůrců a odmítal, že by za problémy zemědělců mohla předchozí vláda Andreje Babiše (ANO).

„Asi by bylo dobré pokud možno zvolit jiný dopravní prostředek než automobil,“ uvedl v Partii na CNN Prima News ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Já nejsem ten, kdo by ty protesty organizoval, musíme se podívat na to, kdo za těmi protesty stojí, a to je něco, co mě trochu znepokojuje, nebo mrzí. Každý má právo na to protestovat, to já nepopírám, platí to u nás, platí to i jinde v Evropě (...) Třeba v Německu, ve Francii se protestovalo proti zrušení zelené nafty. Česká vláda toto nikdy neplánovala a neplánuje, ten důvod určitě odpadá. Na druhé straně těm protestujícím zemědělcům v Evropě já do značné míry rozumím v některých věcech, jako je například přemíra administrativy, byrokracie,“ komentoval protesty Výborný.

Pondělní protest je podle něj organizován skupinami, které pro vlastní zájmy „zneužily část zemědělců, kteří mají starosti zcela objektivně“. „Je to bohužel zneužití zemědělců ze strany některých skupin, které potom říkají, že je potřeba tady demontovat demokratické zřízení, které tvrdí, že jdou protestovat za svržení současné vlády apod. Tak to potom skutečně není o zemědělství, to není o tom, co dnes zemědělce trápí a o čem s nimi já velmi trpělivě vedu už víc jak půl roku dialog,“ doplnil Výborný.

Havlíček: Co mají ti zemědělci dělat?

Protesty přitom mají i podporu opozičního hnutí ANO, uvedl ve studiu na CNN Prima News Karel Havlíček (ANO). „My jsme řekli, že nejsme nadšeni z jakéhokoliv protestu tohoto charakteru, na druhou stranu pokud selže komunikace - a tady selhala ze strany vlády zcela jednoznačně a ta situace je neudržitelná - pak se není co divit,“ říkal v Partii.

„Já nechápu, pane ministře, že říkáte, že protestují proti demokratickému zřízení. Oni protestují proti vládě a na to mají právo. Proti vládě, díky které zde máme pokles podnikatelského důchodu v zemědělství o 37,5 procenta ročně, díky které zde máme sníženou hodnotu zemědělské produkce o 20 procent meziročně, čistý zisk zemědělských podniků je o 60,5 procent nižší a pokles celého oboru je z 22 miliard na 8,7 miliard korun. Co mají ti zemědělci dělat?“ pokračoval Havlíček.

Výborný: Chceme konkurenceschopné zemědělství

Výborný oponoval, že současná vláda napravuje škody vlády minulé a chce budoucnost ČR, která bude konkurenceschopná vůči zbytku světa. „Ale potom se musí dělat kroky, které nakonec i naše vláda dělá,“ upozorňoval.

„To podepisoval ještě Andrej Babiš, celý Green deal (...) Není možné, aby český zemědělec byl znevýhodněn oproti všem dalším například v množství používání pesticidů. Konečně se podařilo Evropskou komisi i díky našemu tlaku přimět k tomu, aby toto nařízení stáhla. A není to o tom, že bychom rezignovali na péči o kraj, o životní prostředí, vůbec ne, to jsou důležité cíle, ale my je musíme dostat do reálných rámců, reálných možností českých farmářů, českých zemědělců,“ oponoval Výborný Havlíčkovi. Podle něj je třeba změnit míru byrokracie a administrativy, např. v otázce evidence hnojiv.

Havlíček: Přestaňte lhát!

Havlíček s Výborným nesouhlasil. „Zemědělcům rostou ceny energií, rostou ceny paliv, máme nejvyšší energetickou inflaci ze všech zemí OECD (...) Ze všech zemí OECD jsme nejhorší, což jsou energie, elektřina, plyn a pohonné hmoty. A to všechno se společně s krmivy a hnojivy promítá do cen těch zemědělců. Proto jsou v situaci, v jaké jsou. A vy se na to díváte a ještě říkáte, že za to můžeme? To si z nás děláte legraci, pane ministře?“ čílil se Havlíček.

Výborný kroutil hlavou. „To už je na úrovni šíření poplašné zprávy,“ reagoval na Havlíčka. „Přestaňte lhát, přestaňte lhát,“ peskoval ho Havlíček.

„Ceny energií jsou meziročně na jedné z nejnižších úrovní v Evropě, klesají, když se podíváte na spotové ceny energií aktuálně, tak hovořit o tom, že tady ceny rostou, je šíření poplašné zprávy, není to pravda. Stejně tak když se podíváte na reálná data např. inflace, tak to je další ukázka toho, že to, co tady vykládala před půl rokem opozice a pan Havlíček, bylo úplně mimo,“ narážel Výborný na snížení meziroční míry inflace v lednu na 2,3 procenta.

Jde to do kopru...

Havlíček se však obává toho, že zemědělci protestují především za to, aby přežili. „Jde to opravdu do kopru,“ míní Havlíček. „Hraje se obecně za české zemědělství, protože ta celková čísla, ta se nevyvíjí dobře,“ dodal někdejší vicepremiér.

„Mě to teda šokuje, že se opoziční hnutí ANO přihlásilo k některým organizátorům, kteří jednoznačně - a potvrdí to Policie ČR a všechny další složky - patří k té dezinformační scéně,“ divil se Výborný.

Havlíček Výbornému vytkl nálepkování lidí. „To je šílené, to je to, co já jsem nazval - a nic mi nezbylo - než ta defializace politiky. Vy kohokoliv, kdo s vámi nesouhlasí, tak ho prostě ocejchujete: proruský živel. Když jde na demonstraci na Václavské náměstí, je to podporovatel Varšavské smlouvy, jsou to dezoláti, proruští agenti, trollové, švábi. Pro boha svatého, to je přesně ten důvod, proč vám ti lidé dneska už vůbec nevěří. Vždyť to jsou běžní zemědělci, kteří sem přijedou. Budou jich stovky, možná tisíce. To, že je organizuje někdo, koho vy nějakým způsobem onálepkujete?“ kontroval Havlíček, kterému organizátoři nepřijdou jako proruští živlové, ale primárně mu jde o zemědělce, kteří dorazí protestovat.

Video  Ministr Výborný v lednu 2024 o cenách potravin i večírku: Jurečka chyboval opakovaně  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

roxin ( 19. února 2024 16:55 )

To by už hofík nezvládl, psát za tolik nicků a NESPLÉST SE TO NEJDE. 😃

roxin ( 19. února 2024 16:52 )

A TO PAKO MÁ NOČNÍ!!! 😃

naidka ( 19. února 2024 11:25 )

👍 😁

naidka ( 19. února 2024 11:25 )

Z Hofla neboli Uživatele_5693534 se přes noc stalo pako. 😁 A není se čemu divit, po tom, co tady všechno natárá. 🙁

jajas ( 19. února 2024 11:09 )

Hofflinger P.: Pokud jsi tedy, tak náhle, přeskočil na zuby, pak by se především měla koalice a její fanoušci složit na zuby Pepovi, chtělo by to srovnat a vybělit....si myslí, že když má kníra tak nejsou vidět....ale omyl, jsou vidět a je to trapné, když se v zahraničí zubí, ruku v ruce s nějakým politikem, a cení ty žluťáky.... 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa