Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Top momenty obstrukcí kolem korespondenční volby: Čudlíček, spacáky, rekordní projev a „magoři“

  • Autor: amb - 
    26. 1. 2024
    05:00

    Poslanci ve čtvrtek po šesti dnech schválili návrh korespondenční volby pro Čechy v zaraničí. Udělali to v rámci pevného hlasování. Jednání probíhala od 17. ledna, provázely to četné obstrukce a urážky, politici byli vzhůru i přes noc a vytáhli spacáky. Opozice navrhla odložit jednání například na 28. září, kdy je ale státní svátek. Koaliční poslanec Roman Bělor (STAN) zase čekal na pultík téměř týden. 

  • 1.Týden čekal na pult

    Poslanec Roman Bělor (STAN) čekal od středy 17. ledna, až se dostane k řečnickému pultu. Povedlo se mu to v úterý následujícího týdne.

    „Kolega Roman Bělor čeká jako první řádně přihlášený poslanec do rozpravy ke korespondenční volbě ze zahraničí už od středy minulého týdne. Opozice obstruuje, až se z ní kouří, a znemožňuje poslancům, kteří mají k návrhu zákona skutečně co říct, řádný výkon jejich mandátu,“ komentoval situaci místopředseda hnutí STAN Jan Lacina.

    Podle Bělora korespondenční volba nejen usnadní volby Čechům v zahraničí, ale některým to dokonce umožní.

  • 2.Rekordní projev

    Poslanecká sněmovna jednala o korespondenční volbě 62 hodin. Během této doby se někteří politici předháněli v délce obstrukčních projevů. Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš hovořil téměř čtyři hodiny, během kterých předčítal i diplomovou práci.

    Později ho však předčil předseda SPD Tomio Okamura, který mluvil necelých jedenáct hodin. Dlouhý projev měl například i bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), mluvil tři a půl hodiny.

    Jednání Poslanecké sněmovny o korespondenční volbě: Andrej Babiš (ANO) (17. 1. 2023) Jednání Poslanecké sněmovny o korespondenční volbě: Andrej Babiš (ANO) (17. 1. 2023) | Blesk:Renata Matějková

  • 3.„Ti magoři

    Andrej Babiš během svého projevu zmínil i české sousedy. „Vykašlali se na to. Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři. A pokud je pravda, že 1. února je nějaký mimořádný summit, tak ať si udělá pan premiér (Petr Fiala, ODS) bilaterálku s panem kancléřem Rakouska, ať mu řekne: Hele, potřebuju, abys stavěl. Je blbé, že my budeme na té hranici 2026 a tomu Rakousku to potrvá ještě do roku 2031, pět let," řekl v souvislosti s dostavbou dálnice k české hranici z rakouské strany.

  • 4.Spacáky a králičí paštika

    Koaliční poslanci mezitím sdíleli na sociálních sítích, jak obstrukce přežívají. Jiří Havránek (ODS) vytáhl spacák. „Nejlepší kámoška pro tyhle dny,“ komentoval na instagramu. Olga Richterová (Piráti) se posilnila králičí paštikou od svého otce.

    Poslanci během obstrukcí Poslanci během obstrukcí | Instagram Olgy Richterové, Instagram Jiřího Havránka

  • 5.Koalice utnula řečnění

    Kvůli jejich délce omezila sněmovna vystoupení poslanců na dvakrát deset minut. Původně měl být omezen i počet vystoupení k faktickým poznámkám, která trvají dvě minuty. Vzhledem k jednacímu řádu a protestům opozice k tomu ale nakonec nedošlo.

    Jednání Poslanecké sněmovny (17. 1. 2023) Jednání Poslanecké sněmovny (17. 1. 2023) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

  • 6.Pevné hlasování

    Opoziční poslanci rovněž navrhovali přerušit projednávání korespondenční volby. Roman Kubíček (ANO) ho chtěl přesunout na 1. červenec 2025, v tomto roce se budou konat další volby do Poslanecké sněmovny.

    Marek Benda (ODS) ale upozornil, že to nelze, protože je stanoven pevný termín hlasování. Jan Hrnčíř (SPD) chtěl odložit projednávání na 28. říjen 2025, kdy je ale státní svátek. Kvůli obstrukcím se poslanci o korespondenční volbě dohodli na pevném hlasování 25. ledna.

    Jednání Poslanecké sněmovny (17. 1. 2023) Jednání Poslanecké sněmovny (17. 1. 2023) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 7.Čudlíček

    Poslankyně Berenika Peštová (ANO) se ohradila proti Josefovi Coganovi (STAN), který na ni mluvil bez stisknutí tlačítka, když byla u řečnickéo pultu. „Nekřičte na mně, zmáčkněte si ten čudlíček,“ řekla, čímž si vysloužila reakci. Komentoval to i Jan Skopeček (ODS), který schůzi předsedal: „Poslanec (Karel) Rais zmáčkl čudlíček, takže bude moci mluvit.“

    K „čudlíčku“ se vrátil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), když vystoupil: „Nemám hlasovací kartu, takže nemůžu zmáčknout čudlíček.“

    Jednání sněmovny o korespondenční volbě (18. 1. 2023) Jednání sněmovny o korespondenční volbě (18. 1. 2023) | Blesk:Renata Matějková

Petr Petrovic ( 26. ledna 2024 12:16 )

Media jako vypnuti, nerozpitvavaji totalni prohru stezovatelu u US, jako to prezentuji jindy. Najednou je ticho po pesine, pritom prohrali 100:1, Tedy KO!!!A takova udalost by stala za propirani, protoze je dost zasadni!!
A najednou znovu oteviraji udalost Jurecky, proc?

naidka ( 26. ledna 2024 10:50 )

Hrozná představa. 😨 🙁 Výsledkům korespondenčních voleb po takových tahanicích lidé věřit nebudou, ale bude jim to houby platné.

Menhira ( 26. ledna 2024 10:44 )

Česká pošta se s tím popere. Tam bude sedět správná skupina lidí a "upravovat" obálky. Nikdo už nic nezkontroluje a ani to, zda jeho hlas vůbec ze zahraničí dorazil do ČR, na tu poštu a zda uvnitř obálky je to, co tam on v zahraničí vložil.... 😕

Menhira ( 26. ledna 2024 10:39 )

Co to proboha UFO1 plácáte? Tenhle zákon je sakra aktuální a nikoliv neakutní volovina. Podělal nám celý budoucí život v této zemi, navěky s fialovou bandou. Tak se nějak sakra vzpamatujte a myslete!

Menhira ( 26. ledna 2024 10:35 )

Tak se konečně podařilo té fialové bandě protlačit korespondenční volbu ze zahraničí a tím nám všem zpečetit budoucí volby, které podvodem opět tato banda vyhraje. Hlas ze zahraničí může totiž přijít od kohokoliv a jelikož koalice není schopná vůbec sdělit počet osob, o které se v zahraničí bude vlastně jednat, tak hlasů " přijde" jistě něco k milionu a všichni náhodou budou volit ODS. Proto se to celé vlastně dělalo. Obálky se napytlíkují venku správnými hlasy a jelikož se tam osoby nemusejí prokazovat svým bydlištěm, tak počet, který si tam naše fialová banda napytlíkuje bude neomezený a nikdo nic už nezkontroluje a nedokáže.... To byl vlastně celý účel protlačení tohoto zákona. O nějaké krajany, kteří venku volí a musejí se dostavit na zastupitelstvo, jim vůbec nejde. A o nějaký jejich komfort s volbou také ne. Účelem je jen a jen chystaný podvod a to se jim zadařilo. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa