Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tvrdý střet o korespondenční volbu: Přestaňte plkat, vyzval Kalousek opozici

Aktualizováno -
18. ledna 2024
21:04
Autor: ČTK - 
18. ledna 2024
07:49

Sněmovna ve čtvrtek pokračovala v debatě o koaličním návrhu korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí, jejíž zavedení blokuje opozice. Obsáhlé vystoupení přichystal předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura, který překonal svůj loňský rekord v délce projevu. Andrej Babiš (ANO) se z dnešního jednání omluvil. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kritizoval řečnění opozice. Očekává se, že Sněmovna bude jednat i v pátek. Poslanci jednání večer přerušili, pokračovat budou v pátek.

Sněmovna bude hlasovat o zamítnutí koaliční předlohy o zavedení možnosti poštovního hlasování pro Čechy žijící v cizině už v závěru nynějšího prvního čtení. Návrh na zamítnutí podal lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura v úvodu svého dnešního vystoupení před poslanci. Novela o korespondenční volbě podle něho účelově porušuje ústavu. Pro vládu je ale podle Okamury větší prioritou než ekonomický a politický stav země, protože koalice zoufale hledá další voličské hlasy. Vládní tábor námitky o možné protiústavnosti předlohy soustavně odmítá. Dolní komora Okamurův návrh vzhledem ke koaliční většině s největší pravděpodobností zamítne.

Okamura dnes předstoupil před Sněmovnu jako první řečník a podotkl, že bude mít „delší projev“. To vyplnil, protože překonal délkou vystoupení projev někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra, který při svém znovuzvolení do čela komunistického ostrovního státu v únoru 1998 hovořil před poslanci sedm hodin a 15 minut bez přerušení.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si neodpoustil kritiku opozičních poslanců. Na síti X je vyzval, aby přestali „bezobsažně plkat“. 

Velký rozhovor s Miroslavem Kalouskem nejen o současné politice, ale i o tom, co ve veřejném prostoru chystá, redakce Blesk Zpráv chystá na pondělí 22. ledna v rámci projektu Hráči s moderátorkou Verou Renovicou. 

Video  Hráči s Miroslavem Kalouskem: Na co se těšit v novém díle s bývalým ministrem financí a spoluzakladatelem TOP 09?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Jednání o zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí začalo ve středu ráno. Koalice nechala k předloze svolat mimořádnou schůzi. Debata zabrala ve středu zhruba 13,5 hodiny čistého času. Jednací den trval do půlnoci, zákonodárci k ukončení prvního čtení nedostali. Obdobný scénář se očekává i dnes. Jednání bude pokračovat pravděpodobně i v pátek.

Předseda SPD využil k nynějšímu vystoupení svého přednostního práva. Do řádné diskuse se dnes ráno hlásilo pět desítek poslanců.

Hlasování v zahraničí

Koalice prosazuje korespondenční volbu v souladu s vládním programem kvůli tomu, aby umožnila hlasování Čechům žijícím v rozlehlejších státech, pro něž je cesta na ambasády časově i finančně náročná. Podle vlády by se korespondenční volba mohla týkat půl milionu českých občanů, kteří v cizině žijí dlouhodobě nebo tam pobývají kvůli studiu či zaměstnání.

Anketa

Podporujete zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí

Ano
Ne

Česká republika je jedním ze čtyř členských států EU, v nichž není možné korespondenční volbu ze zahraničí využít. Kromě Česka nezavedly zjednodušenou volbu dopisem ze zahraničí Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii se však dá od roku 2020 volit ze zahraničí prostřednictvím internetu.

Video  Rakušan o Richterovi a jeho postřelené dceři: Do konfrontace s tímhle osobním příběhem se pouštět nebudu.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

 

halíř 777 ( 20. ledna 2024 17:36 )

Kalousek by měl zalízt do politického hrobu a ani nedutat.Max si dát utopence a pivo.

jajas ( 20. ledna 2024 08:41 )

Je členem TOP09, tedy politické strany, tak asi proto. Veřejně takto může vystoupit jakýkoliv politicky angažovaný člověk. Že Kalousek má nutkání se vyjadřovat takhle často, tak to podle mne souvisí s jeho narcistickou povahou a snahou být vidět a slyšet za každých okolností. Já ho nikdy nemusel a ani teď nemusím, nicméně to, že se vyjadřuje k politickým komentářům mu nikdo nezakáže. 🙂

otrusnik ( 19. ledna 2024 19:45 )

Lidé, kteří trvale a nebo dlouhodobě žijí v cizině ví prd co se tady dějě a jaká plitická situace tu panuje a je jim to stejně jedno. Ty by volit neměli. Lidé kteří jen v den voleb nejsou v ČR tak by měli mít právo volit.

pindal ( 19. ledna 2024 19:43 )

Kalouska já vnímám,jako nádobu se silnou stěnou,něco jako kokosový ořech.Ovšem pozor, uvnitř je mléko,jaké to nikdo neví.Zatím se jeví,jako prázdná nádoba,možná,že tam mléko není,už vyschlo?Každopádně ořech je tvrdý. 😃

gabreta ( 19. ledna 2024 16:53 )

Proč Kalousek, dobře uložený na kasičce VZP, dostává prostor k politickým komentářům? At se zajímá o to, proč lidi čekají měsíce v bolestech na různé operace a zákroky!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa