Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Macron s Brigitte na pohřbu otce eura Delorse (†98): Loučili se s ním i špičky EU či Orbán

Autor: ČTK, jmr - 
5. ledna 2024
21:39

Vrcholní představitelé Evropské unie a jejích členských zemí v čele s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem se dnes rozloučili s ekonomem a politikem Jacquesem Delorsem, který se coby předseda Evropské komise na konci minulého století výrazně zasadil o postup evropské integrace. Účastníci pietního ceremoniálu v pařížské Invalidovně jej vyzdvihovali jako vizionáře, který neúnavně pracoval na projektu evropské integrace.

„Jacquesa Delorse nikdy neomrzela snaha o sbližování... prozkoumávání alternativ, budování mostů,“ citovala agentura AFP z Macronova projevu na nádvoří Invalidovny.

Nad prostranstvím při ceremoniálu visel obří portrét zesnulého politika, jehož rakev přikrytou francouzskou vlajkou přinesla skupina vojáků. Nejvýznamnější účastníci piety následně před rakví vyslechli Ódu na radost Ludwiga van Beethovena, která slouží také jako hymna EU.

Macron dodal, že Delors, který zemřel 27. prosince ve věku 98 let, svou prací spojil „Francii s Evropou“ a „Evropu se svou budoucností“.

Zesnulý politik vedl Evropskou komisi v letech 1985 až 1995 a je považován za jednoho z architektů evropské integrace. Za jeho působení vstoupila v platnost Maastrichtská smlouva o EU, která zavedla současný název evropského bloku a připravila půdu pro zavedení společné měny, tedy eura. Předtím byl Delors také členem Evropského parlamentu a francouzským ministrem financí a hospodářství.

Uctít jeho památku do Paříže přijeli současná šéfka EK Ursula von der Leyenová i několik předsedů vlád unijních zemí. K překvapení některých komentátorů mezi nimi byl i maďarský premiér Viktor Orbán, který aktuální směřování EU silně kritizuje. Na sociální síti X uvedl, že Delors byl „přítelem Maďarska a vizionářským lídrem Evropy za pádu komunismu“.

Stálé zastoupení ČR při Evropské unii zase francouzského politika označilo za architekta jednotného vnitřního trhu a hospodářské a měnové unie. V příspěvku připojilo fotografie unijních vlajek, které dnes na počest zesnulého u sídel evropských institucí v Bruselu visely na půl žerdi.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi.  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi